Kako napraviti zobeno mlijeko

Nedavno su me prijatelji u jednom razgovoru pitali kako napraviti zobeno mlijeko “jer su se navukli na macha latte sa zobenim, pa im treba brza opcija kad zaborave kupiti”* i time su stvarno pogodili u žicu – jer zobeno je mlijeko divno, kremasto, jeftino i brzo.

Iako zobeno mlijeko možete bez problema proizvesti od samo dva sastojka; vode i zobenih pahuljica, ja mu dodajem ksantan gumu jer je prekrasni prirodni emulgator kojeg je lako nabaviti, a koji uvelike poboljšava finalni proizvod dajući mu prekrasan viskozitet i smanjujući razdvajanje suhog od tekućeg dijela mliječne suspenzije (= disperzija čvrste tvari u tekućini u kojoj nije topiva i daje joj izgled zamućenosti). Kao i ostala biljna mlijeka, i ovo je najbolje ako se promućka prije upotrebe, a također je izvrsnog okusa, dobro za kuhanje, za pijenje samostalno, za prelijevanje žitarica za doručak, ali također i za dodavanje u kavu i slične napitke, jer se ne gruša i zadržava lijepi okus i kremasti osjet u ustima (mouthfeel).

Potrebno (za pola litre mlijeka):
35g zobenih pahuljica (sitnih ili krupnih)
500ml vode
1/4 žličice ksantan gume

Oprema:
stojeći blender ili duboka posuda plus ručni (tj. imerzivni = onaj koji uranjate u teućinu) blender
vrećica ili gaza za cijeđenje
preša za krumpir – nije obavezna, ali jako preporučena

Postupak:
Prikupite sve sastojke. Prikupite opremu za blendanje, cijeđenje i posudu za čuvanje.
Odvagnite zobene pahuljice i stavite u blender ili duboku posudu sa oko 150-200 ml vode i blendanjem usitnite, bilo da koristite stojeći ili ručni blender. To može trajati od pola minute do minutu i pol, da se zobene sasvim dematerijaliziraju. Ako je potrebno nekoliko puta stanite i špatulom povucite komadiće koji su odletjeli na stijenke natrag u tekućinu.
Kad su zobene posve usitnjene dolijte ostalu vodu i kratko blendajte da se pomiješa.
Procijedite dobivenu tekućinu – ja imam vrećicu za cijeđenje, ali i komad gaze radi odlično za ovu namjenu. Ako imate prešu za krumpir kao ova moja iz Ikee ona je odlična da do kraja ocijedi mlijeko iz preostalog taloga. Samo cijelu gazu ili vrećicu sa talogom ubacite u nju i pažljivo zavrnite vrh da se talog ne rasipa, a zatim pažljivo stisnite i ocijedite do kraja.

Talog koji je preostao možete spremiti u malu posudu u hladnjak pa dodati jutarnjim zobenim pahuljicama ili njime zgusnuti kakvo jelo ili umak, ne morate ga baciti.
Ocijeđenu tekućinu vratite u isprani blender pa dodajte ksantan i promiksajte još kratko da aktivirate ksantan i stvorite emulziju.

Pripremljeno mlijeko ulijte u boce ili staklenke koje se mogu zatvoriti (i u kojima se mlijeko može lako promućkati prije upotrebe, a možete ga upotrijebiti odmah, bez hlađenja i čekanja.

Poslužite!

Zobeno mlijeko_posluženoNe preporučam odjednom napraviti veliku količinu jer je vrlo jednostavno za pripremu i iako se odlično drži u hladnjaku uvijek je najukusnije svježe.

Zobeno mlijeko_gucČuvajte u hladnjaku 3-4 dana. Ako ste ga čuvali duže pa se ukiselilo, još uvijek ga ne morate baciti – možete ga koristiti za palačinke i slične proizvode (kao ove vafle) umjesto mlaćenice ili kefira.

Zobeno mlijeko_kremasto
Kremastoooo 🙂

Isprobajte, uživajte i u slast! Porciju i pol možete pratiti i na facebooku ili twitteru, gdje je možete tegirati i podijeliti kako je vama uspjelo 🙂

*Da pripremite latte napitak (sa macha prahom, instant kavom ili možda začinskom mješavinom s kurkumom koja se naziva zlatnim mlijekom – samo ugrijte mlijeko, zapjenite ga capuccino pjenjalicom (ili blenderom) i prelijte preko praha rastopljenog u malo vruće vode.

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s