Nova igračka: friteza na vrući zrak

Konačno je stigao godišnji i budući da nikud ne putujem iznenada se otvorila mogućnost da se okoristim sezonskim sniženjem i kupim si igračku koju želim odavno – Gorenje AF1500 fritezu na vrući zrak.

Neki od vas su se sigurno nasmijali na ove moje riječi – fritezu koju želim odavno – ali to je doista istina. Prije sad već gotovo dvije godine, kad su friteze na vrući zrak, takozvani Air fryeri, bili “all the rage” kako kažu englezi, i svi su ih nabavljali i recenzirali, ja sam si isto zaželjela kupiti ovu lijepu, robusnu i praktičnu Gorenjevu princezu, ali budžet nije dopuštao. No, došla maca na vratanca i princeza se pridružila ergeli Gorenjevih proizvoda koje već imam i iznimno sam njima zadovoljna (hladnjak, mikrovalna, pećnica, mikser, toster).*

Isplati li se investicija?

U ova dva dana korištenja mogu reći da je ovo divna mašina, imate li realistična očekivanja i pročitate li upute. Iako je termin friteza kontroverzan u ovom slučaju, jer friteza dolazy od fry, što znači pržiti – a pržiti se ne može bez ulja – po svojoj mehanici kuhalo sa unutarnjim grijačem i ventilatorom bliže je konvekcijskoj pećnici nego fritezi no – sa zadovoljstvom mogu reći da je tekstura gotovih proizvoda vrlo slična prekrasno (i ispravno = na pravoj temperaturi, bez upijanja i namakanja) prženoj hrani.

U njoj se može vrlo brzo i sa minimumom ulja pripremiti različito prženo povrće, komadići mesa ili tofua (“goli” ili panirani!), peciva i kolačići – koji doista imaju nevjerovatnu hrskavost, posve različitu u ustima od hrskavosti hrane pećene u pećnici (u ovakvoj fritezi hrana je prhkija, više se lomi i ne stvara se debela suha kora kao u pećnici, koja kuha suhom toplinom). Također, moguće je zalogaje pripremiti izuzetno brzo – jer za razliku od klasične pećnice, nije potrebno predgrijavati već se grijanje od hladnog do aparata na punoj odabranoj temperaturi (200°C!!) događa u samo 3 minute! (o te 3 minute treba voditi računa kod namještanja duljine prženja, jer ih treba dodati ako je friteza hladna, no za “drugu turu”, u vrućoj fritezi, treba uračunati da je već topla i ne prepržiti hranu sa te tri ekstra minute).

Ja sam dakle ovaj vikend ispržila testnih sitnica kao nikad u životu:

– krumpir i cvjetaču sa paniranim purećim medaljonima (krumpir treba biti prethodno kratko prokuhan ako koristite svježi, a ne zaleđeni!!)
– začinjene tofu odreske, za poslužiti uz quinou i grašak, sa malo domaćeg laktofermentiranog crvenog zelja
– burek (pitu) od sira za jednoga, napravljen od sastojaka iz hladnjaka (recept slijedi)
– zeleđene mesne okruglice koje su poslužile kao punjenje za sendvič sa zapečenim sirom, uz ljutu salsu i tortilja čips
– veganske “tuna melts” to jest sendviče od zapečenog kruha sa salatom od slanutka, sa malo veganskog (ili običnog) sira i ljutog umaka
– jastučiće od lisnatog s čokoladom
– džepiće od lisnatog sa pizza punjenjem (sir, šunka, paradajz umak i origano)
– i posljednje, ali ne manje važno: urnebesno ljuti zapečeni slanutak, grickalicu koja također krasno ide uz salate ili juhe, baš kao ovaj moj ramen iz vrećice

Dok god su stvari koje stavljate u fritezu:

1. dovoljno male (ne smiju neprekinuto prekrivati cijelu površinu košare – koja je 20 cm promjera) i
2. ne pretjerujete u količini rasipane mase koju stavite unutra (700g krumpira ili parsto grama mesa su maximalne količine za 1 turu)
…vaši će obroci izvrsno uspjevati.

Po mojem mišljenju iz ovog kratkog iskustva ovo je fantastičan aparat za sve koji i inače vole prženu hranu (jer je ova doista sa mnogo manje ulja) i koji ne spremaju velike porcije (jer se najviše 2 mogu pripremiti odjednom, što je možda nezgodno ako imate veće potrebe, iako je aparat urnebesno brz). Osim krumpira, kojem treba malo duže (20-25min), sve ostalo nabrojano se može pripremiti za 7-15 minuta. Ako imate kod kuće kupljenog lisnatog tijesta u vremenu koje vam treba da skuhate kavu možete pred nenajavljene goste staviti i zalogaje sa hrenovkama, začinjenom lećom, jabukama, čokoladom, pekmezom – samo vaša mašta je granica. U slučaju da ste promoćurno slične zalogaje pripremili ranije pa zamrznuli, ili zamrznute kupili – taj je postupak još jednostavniji i isto toliko slasan.

A sad, da ovo ne bude samo velika čitaba, slijedi recept za jednu porciju bureka od sira, spreman za fritezu – ali ako je nemate, biti će za pokrivenu tavu:
2 lista vučenog tijesta
žličica ulja
1 jaje, istučeno (odvojite 1 žlicu da premažete pitu odozgora)
100g skute ili svježeg sira po želji, ne premokrog
50g kiselog vrhnja
sol

Postupak:
Pažljivo razmotajte kupljene vučene kore pa stavite prvo jednu pred sebe, nakapajte uljem, razmažite, a zatim na prvu stavite drugu koru i isto tako nakapajte uljem i razmažite.
U zdjeli izmutite jaje sa prstohvatom soli, odvojite 1 žlicu za premazivanje, pa pomiješajte skutu i vrhnje sa jajetom.
Premažite pripremljenje kore smjesom od sira – ovako kao ja, samo na jednom kraju, ako želite da vanjske kore budu hrskave, a sredina mekša – ili! – nakapajte smjesu preko cijele kore, ostavljajući 10cm prazno na gornjem rubu (ako želite vlažniji gotovi prizvod).
Smotajte kore s jednog kraja na drugi u rolu, narežite rolu na komade koji stanu u vašu fritezu (ili tavu), premažite sačuvanim jajetom pa ispecite.

This slideshow requires JavaScript.

U fritezi to će trajati oko 13-15 minuta (otvorite oko 10-e minute pa okrenite ako je potrebno, a u tavi pecite na niskoj temperaturi, pokriveno, bar 7 minuta s jedne strane, a zatim okrenite i pecite na drugoj dok se nadjev ne zgusne i postanete zadovoljni bojom kore.

Poslužite!

dav

Ova je pita bila jednostavno predivno hrskava i divna kao doručak, a ne moram vam reći da kore isto tako možete nadjenuti dinstanim lukom, mesom, gljivama, sirom i špinatom ili ocijeđenim naribanim jabukama pomiješanim sa malo krušnih mrvica ili sitnih zobenih pahuljica.

Isprobajte, uživajte i u slast! Porciju i pol možete pratiti i na facebooku ili twitteru, gdje je možete tegirati i podijeliti kako je vama uspjelo ili joj dati kakvu zgodnu sugestiju, ideju ili isprobanu alternativu 🙂

*Iako biste mogli pomisliti drugačije ovo nije reklama nego ljubavno pismo: iz iskustva u iskustvo moj je odnos sa stvarima koje proizvede ova firma tako dobar, da se ni najmanje ne sramim ovih panegirika

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Nova igračka: friteza na vrući zrak”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s