Vafli od quinoe i heljde

Ja čvrsto vjerujem da čovjek ne može nikada imati u arsenalu previše ideja za doručak, a ako je jedna od njih recept za slane vafle bez glutena, sa mnogo proteina, koji su savršena podloga za najrazličitije dodatke i dugotrajnu sitost – takav arsenal vrlo je vrijedna stvar.

ja, naravno, nisam započela ovaj recept jer sam željela napraciti zdravi bezglutenski recept. započela sam ga, naravno, jer sam naletila na quinou koja već duže stoji u mojoj špajzi i zaljučila da je treba slasno upotrijebiti – i bome, našla sam joj sjajnu primjenu 🙂

Potrebno (1 porcija):
1/2 žlice mljevenog lana + 1.5 žlica vode (tzv. “laneno jaje“)
20g heljde (ili heljdinog brašna)
30g quinoe (ili quinoinog brašna)
prstohvat soli
1/4 žličice praška za pecivo
10g ulja
60g biljnog mlijeka (ovdje domaće zobeno) + 1 žličica jabučnog octa (ili drugo ukiseljeno mlijeko, mlaćenica ili rijetki jogurt)
malo ulja za premazivanje aparata (ovdje kokosovo)

Dodaci po želji: ovdje tikvice, mrkva i jaje iz gril tave, ali bilo kakvi koji se vama čine zgodnim su dobrodošli: sirovi ili kuhani, svježe pripremljeni ili ostaci (npr. začinjeni grah, pečeni tofu ili gusti bolonjez/brzonjez)

Umaci: slani, slatki ili oboje. Ovdje kupljeni BBQ umak i umak od kefira i pesta. Meni se jako sviđa okus pesta umiješan u jogurte, humuse ili čak hladni bešamel, pa vidite što od toga možete naći u vlastitom hladnjaku.

Postupak:
Prvo napravite laneno jaje pomiješajući pola žlice mljevenog lana i žlicu i pol vode i ostavite sa strane da se stvori gel.*
Pripremite sastojke, stavite peći povrće ili druge odabrane dodatke, stavite da se grije aparat za vafle.
Ako nemate brašno, nego kao ja samo cijele quinou i heljdu plus mlinac ili magic bullet – vagnite sjemenke u mlinac i sameljite ih u brašno. Prilično su meke i nema s tim problema.
U zdjelici izmiješajte quinoino i heljdino brašno, sol, prašak za pecivo.
U drugoj posudi izmiješajte ulje, laneno jaje, ukiseljeno mlijeko.
Ulijte mokre sastojke u suhe i izmiješajte pjenjačom, Dobili ste dosta gusto tijesto koje se može dozirati žlicom ili špatulom, ne izlijevati.
Premažite aparat za vafle uljem, podijelite smjesu (ili ako imate veliki aparat stavite sve na jednu hrpu) i ispecite vafle do željene hrskavosti.

U tom vremenu dok čekate da se ispeku vafli pripremite umak i ispecite mekano jaje, ako s njime poslužujete vafle, a kad su vafli pečeni…

poslužite!

vafli od quinoe_posluzenoSa mnogo ili malo dodataka, sa slatko-slanom kombinacijom ili pak sa zdjelom odstajalog čilija – ovi su vafli prekrasan način da započnete dan.

Hrskavi, vrlo slasnog umami okusa, izvrsni kao podloga za sendvič, ali također i otmjeno objedovanje vilicom i nožem. Ja sam ovdje na njih nametala svega doručkovnog za ovu priliku, ali također bili bi krasna podloga za pohanu piletinu, komadiće kiselih krastavaca i takozvani “gravy” odnosno umak od pečenja za neki kasniji obrok.

vafli od quinoe_zalogajNaravno, ako ih ispečete mnogo mogu se zamrznuti, no s obzirom da vam treba doslovno 10 minuta za pripremu – zašto biste to radili?

Isprobajte, uživajte i u slast! Porciju i pol možete pratiti i na facebooku ili twitteru, gdje je možete tegirati i podijeliti kako je vama uspjelo 🙂

*Laneno jaje koristim kao zamjenu za jaje jer bi za jednu porciju vafli inače morala upotrijebiti pola kokošjeg jajeta, što mi je silno nepraktično, pa ako pripremate dvije porcije – i jedete jaja – slobodno umjesto lanenog upotrijebite 1 cijelo manje jaje, istučeno.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Vafli od quinoe i heljde”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s