Tempeh BLT – sendvič sa karameliziranim tempehom

Lijepi šareni sendviči nekako su u mojim mislima uvijek povezani sa ljetnom raskoši svježeg povrća, a ovaj slasni (i veganski, za one koji tako jedu ili možda uvode bezmesne ponedjeljke) BLT pravi je prekrasni ljetni sendvič.

BLT, zacjelo već znate, stoji za Bacon, Lettuce, Tomato – odnosno: Slanina, Salata i Rajčica (ugh, ovaj akronim SSR uopće mu ne pristaje 😀), a u ovoj bezmesnoj, ali ne manje slasnoj iteraciji ulogu slanine igra naš karamelizirani tempeh kojeg smo naučili pripraviti u prethodnom postu. Aroma tekućeg dima (Spicy days imaju ovdje vrlo dobar proizvod pristupačne cijene) daje tempehu dodatnu dimenziju toline koja savršeno pristaje uz zrele rajčice, hrskavu kristalku, majonezu i sočno pecivo.

Potrebno (1 sendvič):
pecivo po izboru (meni je najdraži ovaj izduženi somun)
nekoliko listova svježe oprane i osušene salate
lijepa rajčica, u sezoni (ako nije sezona onda nekoliko prerezanih rajčica trešnjica umjesto bezukusnog zimskog paradajza)
karamelizirani tempeh
majoneza (obična ili od aquafabe ili sojinog mlijeka)

Postupak:
Prikupite sastojke (priprema tempeha samo za sendvič zahtjeva oko 10-15 minuta, ali moguće je pripremiti veću količinu pa rasporediti za različite obroke).
Prerežite pecivo, narežite rajčicu, operite i osušite salatu.
Složite sendvič: prerezane strane peciva premažite majonezom (sa obje strane :)), složite salatu, rajčicu i karamelizirani tempeh, pa pokrijte drugom stranom peciva.
Prerežite i…

This slideshow requires JavaScript.

poslužite!

Ovaj fantastični sendvič sočan je, ukusan i prekrasno zaokruženog okusa, idealan za posluživanje uz mjehuričasto piće po izboru, bio to tonik ili možda rauchbier.

Tempeh BLT_posluzenoKako tempeh sadrži vrlo malo masoće, ovakvi sendviči idealna su prilika za ljubitelje majoneze koji paze na liniju da si daju oduška bez da pretjeraju.

Tempeh BLT_zalogajMekano, dimljeno, hrskavo, sočno i puno umamija – čak je i inspektorica Zvjezdica bila udivljena 🙂

Tempeh BLT_inspekcijaIsprobajte, uživajte i u slast! Porciju i pol možete pratiti i na facebooku ili twitteru, gdje je možete tegirati i podijeliti kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s