Slane zobene i karamelizirani tempeh

Brzo, ukusno, jednostavno, zasitno… prigodan za svaki obrok i najrazličitije prigode, karamelizirani tempeh svojim savršenim spojem slatkog, slanog i dimljenog prekrasan je proteinski sastojak složenaca, umaka, sendviča ili salata. Za danas sam pripremila jednostavan način marinade i brzi recept od kojeg možda započne i vaša ljubavna priča.

Tempeh je još jedna od namirnica koje rijetko viđamo u dućanima, a mogli bi je viđati mnogo češće jer sastojci su jednostavni i jeftini. Iako postoje i kompliciranije varijacije u svojoj osnovi tempeh je samo kuhana soja i starter rhizopus oligosporus. Postupak priprave je zapravo vrlo jednostavan, a i starter se može kupiti od ekipe u udruzi Pametna hrana (što sam ja učinila i čime sam vrlo zadovoljna), ali također se gotovi proizvod može kupiti bilo od Pametne hrane ili u nekom od domaćih specijaliziranih dućana (Tvornica zdrave hrane, Bio&Bio, Garden)…. A kada se dokopate komada tempeha tu prava stvar tek počinje jer možete od njega napraviti divna jela, prepuna proteina i fantastičnog, bogatog okusa.

Jednostavni recept koji vam danas donosim dobro je mjesto za krenuti u otkrivanje te divne namirnice 🙂 Zahvaljujem vjernoj čitateljici ovog bloga što je preko Facebooka Porciji dala u zadatak inspiraciju sa tempehom!

Potrebno (2 porcije):
100g zobenih
400-500 ml vode (ovisno koliko guste zobene volite)
žličica ili kockica bujona (na mojim slikama dmBio Povrtni temeljac, odličan! i veganski)

pušlek sveže blitve (ili dvije velike šake špinata)

paket tempeha
Marinada:
1 žličica agavinog sladila (ili pola žličice šećera)
1/2 žličice luka u granulama
1/2 žličice češnjaka u granulama
1/2 žličice dimljene paprike (ljute ili slatke)
1/2 žličice tekućeg dima
1 žlica soja sosa
sol, papar – po ukusu
nekoliko žlica vode

Postupak:
Prikupite sve sastojke i prvo pripremite marinadu: sve sastojke stavite u plitku posudu, dovoljno veliku da u nju složite ploškice tempeha i izmiješajte. Tempeh narežite na kriške oko pola cm debele i složite u marinadu da se mariniraju. Moj je tempeh domaći, pa ne tako robustan kao kupljeni i s njime treba biti prilično nježan, ali onaj iz dućana je obično puno kompaktniji (jer fermentira pod opterećenjem pa su blokovi čvršći) – njih možete bez brige nekoliko puta okrenuti dok stoje u marinadi. 10-ak minuta mariniranja je dovoljno.
Nakon 5 minuta izmjerite u pogodnu posudu vodu, zobene i bujon pa kuhajte do željene gustoće.
U neljepljivoj tavi, na par kapi ulja, povenite narezanu blitvu ili oprani špinat. Kad omekša, izvadite sa strane i u istu tavu dodajte još par kapi ulja i zatim služite marinirani tempeh – u jednom sloju.

Pecite tempeh na umjerenoj vatri, da voda iz njega ispari i lijepo se zapeče. Ne napuštajte štednjak jer je zbog šećera u marinadi smjesa sklona zagorjeti, no ne bojite se, cijeli postupak traje tek nekoliko minuta (a također se marinirani tempeh može složiti na protvan prekriven silikonom/papirom za pečenje pa ispeći u pećnici).
Spojite sve sastojke: u zdjelicu nagrabite zobene, dodajte povenulo zelenje, složite dimljeni karamelizirani tempeh i…

poslužite!

zobene i tempeh_posluzenoToplo, slasno, zasitno i zdravo – ova je kombinacija divan doručak ili večera, brza i pouzdana i ludo ukusna.

zobene i tempeh_srirachaJa naravno, ne štedim ljutog umaka uz ovakve specijalitete, no ako je vaše nepce manje azbestno od mojega poslužite kao umak žlicu humusa, vrhnje (obično ili od indijskih oraščića) ili razrjeđeni tahini.

zobene i tempeh_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! Porciju i pol možete pratiti i na facebooku ili twitteru, gdje je možete tegirati i podijeliti kako je vama uspjelo 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Slane zobene i karamelizirani tempeh”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s