Fajitas sa (sojinim) odreskom

Hrana u trakicama (španjolski faja = traka, pojas) krasna je stvar za umotati u tortilju, a ako su one svježe, baš kao i hrskavo povrće koje čini prilog, takosi koje tako dobivamo idealni su zalogajčić za svako doba godine.

Spomenula sam već da sam izuzetno inspirirana pronalaženjem ukusnih bezmesnih recepata jer za mesne je dovoljno imati novaca da ih si možete priuštiti, a ovaj recept je baš krasan primjer jednostavnog i pristupačnog recepta koji je nekoliko puta jeftiniji od mesnog, a još uvijek fantastično brz i ukusan. Sastojke za ovakve tacose vrlo je jednostavno imati u vlastitoj smočnici pa preporučam da ponekad probate, pogotovo ako vam se čini privlačnom ideja bezmesnog ponedjeljka, a ostale možda razveseli što umjesto sojinog isti recept mogu upotrijebiti i za obični odrezak (piletina, svinjetina, junetina).

Potrebno (2 porcije):
3-4 komada sojinog (tvp) odreska (30-50g)
šalica vode
žličica ulja
koncentrat za povrtnu juhu (kocka ili prašak)

marinada:
1 žlica ulja, najbolje onog u kojem su čuvane sušene rajčice
1 žličica harisa paste

4 manje tortilje (kupljene ili domaće: pšenične ili sa dodatkom bučinog brašna ili bundeve)
Dodaci: narezani luk, ljubičasto kiselo zelje, rikola ili selena salata, salsa ili drugi umak po želji

Postupak:
Ako ste odlučili sami pripremiti tortilje, najprije njih zamijesite i ostavite sa strane 10 minuta da tijesto odmara.
Sojin odrezak, vodu, kocku za juhu i ulje stavite u malu posudu pa zakuhajte i na srednjoj vatri kuhajte 10 minuta uz povremeno okretanje.
U zdjelici pomiješajte žlicu ulja i žličicu harisa paste.
Kuhane odreske ocijedite (ne treba ih “žmikati”, ali trebaju biti dovoljno ocijeđeni da ne  kapa iz njih) i narežite na trakice suprotno smjeru niti teksturiranog proteina. Trakice pomiješajte s pripremljenom smjesom ulja i harise i ostavite da se marinira 5 minuta, dok ispečete 4 male tortilje (ili ugrijete kupljene). Tople tortilje pokrijte poklopcem ili preklopljenom krpom, da se ne hlade.

Zagrijanu gril tavu premažite uljem pa složite trakice odreska na nju, zadržavajući dovoljan razmak da se komadi peku, a ne kuhaju. Ne dirajte dok se s jedne strane ne pojave lijepe pruge od grila – oko 3-4 minute, kada okrenite i ispecite i sa druge strane.

Fajitas sa sojinim odreskom_gril2Poslužite!

Fajitas sa sojinim odreskom_posluzenoNa stol iznesite tople tortilje, trakice odreska s grila, salate, salsu i neki osvježavajući napitak (ovdje domaća kombucha) i neka si svatko sam stavi željenu količinu dodataka pa navali.

Fajitas sa sojinim odreskom_slozenoOvaj sojin odrezak krasno je aromatičan i bogatog okusa i teksture; hrskavo zapečen, ali dovoljno začinjen i masan da ne djeluje kao dijetna hrana i pravi je slasni zalogaj. Ulje u kojem su bile sušene rajčice daje posebnu dimenziju dubine okusa radi prirodnih glutamata pa ga stvarno preporučam ako ga možete nabaviti, ne samo za ovaj recept.

Fajitas sa sojinim odreskom_naslovnaSvježe salate i dodaci prekrasno nadopunjavaju i zaokružuju ovaj obrok čineći ga izuzetnim i za oko, a ne samo želudac.

dav
dav

Isprobajte, uživajte i slast! Porciju i pol možete pratiti i na facebooku ili twitteru, gdje je možete tegirati i podijeliti kako je vama uspjelo 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s