Čokoladni vafli

Prije nekoliko dana kupila sam u Ikei Morgonte (= jutarnji čaj na švedskom), set od 3 posudice koji je svojim prekrasnim nenametljivim bojama i dizajnom baš kao stvoren da donosi inspiraciju. Već sam do sad otkrila da se svašta može pojesti iz njega; ražnjić, salata i čaj, puding sa svježim voćem, riba, riža i banchan od špinata – i na valu inspiracije došla je i ideja za čokoladne vafle.

Ova je veganska varijanta vrlo jednostavna, ali također i silno praktična jer bi jedna porcija vafla zahtijevala upotrebu pola jajeta što je meni skroz nezgodno. U slučaju da radite dvije porcije i nije potrebno da budu veganski možete umjesto lanenog upotrijebiti jedno kokošje jaje i umjesto sojinog mlijeka ukiseljenog octom kravlje mlijeko+ocat, a tako i odaberite verziju kefira ili jogurta.

Potrebno (1 veliki okrugli ili dvije kockice kao na mojim slikama):
pola lanenog jajeta (0.5 žlice mljevenog lana + 1.5 žlica vode)*
50g pšeničnog brašna
pola žlice kakao praha (ovaj Lidlov tamni je meni najbolji)
pola žličice praška za pecivo
žličica šećera
prstohvat soli
10 g ulja
55g jogurta, kefira ili 50g mlijeka* pomiješanog sa malom žličicom jabučnog octa

Za posluživanje: šlag, voće, kikiriki maslac – ili drugi dodaci po želji

Postupak:
U maloj posudi pomiješajte lan i vodu i ostavite sa strane da se gelira.
Za vafle u odvojenim posudama prikupite suhe i mokre sastojke. U suhe dodajte brašno, sol, prašak za pecivo, a u drugoj posudi pomiješajte kefir/jogurt/ukiseljeno mlijeko, ocat, šećer, ulje i pripremljeno laneno jaje.
Ulijte mokre sastojke u suhe i uz pomoć par žustrih poketa pjenjačom spojite u gusto tijesto. Stavite da se grije aparat za vafle.
Ugrijani aparat za vafle premažite uljem (kokosovo je posebno ukusno, a ima i visoko dimište pa neće na aparatu stvarati ljepljivi sloj) i ulijte u njega smjesu za vafle, poravnajte i zatvorite. Neka se neometani peku oko 6 minuta.

 

U tom vremenu priredite stol, istucite šlag (ja sam danas isprobala ovaj Sparov veganski – koji je odličan!!) i izvadite voće iz škrinje ili narežite svježe. Kikiriki maslac razrijedite sa malo vruće vode ako ga želite nakapati po vaflima.
Sve pripremljeno stavite na stol, a zatim pečene vafle izvadite iz aparata i…
poslužite!

cokoladni vafli_posluzenoOvi su vafli krasno hrskavi izvana, a sočni iznutra i sami po sebi nisu pretjerano slatki pa ih možete poslužiti uz najrazličitije namaze i dodatke (Nutella i šumsko voće je moj favorit, kao i svježi sir pomiješan sa pekmezom od marelice).

cokoladni vafli_punjenje
Razrijeđeni kikiriki maslac u minijatutnom dozeru straga 🙂

cokoladni vafli_zalogajOva dva vafla ne izgledaju kao veliki obrok, ali izuzetno su zasitni pa kada ih isprobate možda se odlučite i za samo jedan uz šalicu kave kao doručak ili popodnevni međuobrok. Također se mogu čuvati kraće vrijeme u posludi u hladnjaku ili zalediti za neku drugu priliku (zagrijte ih u tosteru, pećnici ili pokrivenoj tavi).

cokoladni vafli_iznutra
Tako su prekrasno pufnasti *.*

Nadam se da vam se dopao ovaj brzi i slasni recept i da ćete ga isprobati, uživati i da će vam biti u slast! Porciju i pol možete pratiti i na facebooku ili twitteru, gdje je možete tegirati i podijeliti sa nama svoje kreacije 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Čokoladni vafli”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s