Smotuljak (wrap) sa falafel popečcima i prekrasnom, svježom salatom od začinjenog kus kusa i svježeg povrća fantastičan je u svako doba dana, bilo vrijeme za doručak, ručak ili večeru. Nutritivno bogat, jako ukusan i vrlo fotogeničan – savršeni obrok!
Ove godine za rođendan dobila sam karte za standup humoristični nastup mog omiljenog strip crtača i brata po knurdu Hugleikura Dagssona u Ljubljani. Kako sam također kupila karte i za njegov nastup u Zagrebu dan ranije, i sa osobitim oduševljenjem uživala u oba, dobro mi je došlo da sa sobom u posjeti Ljubljani imam osobu koja me pogurala isprobati poznati ljubljanski falafel: “Kad smo već ovdje!”, jer bih ja, naravno – zaboravila.
Ljubljanski smotuljak s falafelom bio je izvrstan i u njemu je, osim mekog (ali izuzetno ukusnog) falafela, za kojeg sam odmah izjavila da sigurno nije “pravi” (jer ja držim da je samo falafel od sirovog slanutka pravi), bio i tabouleh (levantinska salata od bulgura, svježeg začinskog bilja i povrća). Kombinacija je bila krasna i ostala mi je u glavi nakon što smo se vratili jer još uvijek je nevjerovatno teško kod nas pronaći pošteni falafel. Ovaj se recept rodio iz želje da sličnu stvar stvorim i u svojoj kuhinji, a pritom da u to uložim puno manje vremena nego zahtjeva namakanje sirovog slanutka.
Moram priznati da sam jako zadovoljna rezultatima 🙂
Potrebno (za 2 smotuljka):
falafel popečci:
20g mrkve
30g luka
1 češanj češnjaka
pola konzerve ocijeđenog slanutka ili 120g slanutka kuhanog kod kuće
prstohvat soli
prstohvat papra
žličica mljevenog kumina
pola žličice suhog korijandra
1 žlica brašna
par kapi ulja za pečenje
kus kus salata:
50g suhog kus kusa
vruće vode da prekrije kus kus
ribana mrkva
sitno narezani komad krastavca
1 žlica bučinog ulja
sol, limunov sok
dodaci:
usitnjena hrskava zelena salata
majoneza (od aquafabe ili sojinog mlijeka za vegansku varijantu)
sriracha po želji
kupljene ili domaće tortilje
Priprema:
Za falafel usitnite mrkvu, luk i češnjak u sjeckalici, a zatim dodajte slanutak i začine pa sve sasjeckajte u sitne komadiće. Na kraju dodajte žlicu brašna, pulsom promiješajte pa istresite smjesu u posebnu zdjelicu. Špatulom prmiješajte i sabijte smjesu pa podijelite na 6 porcija, koje mokrim rukama razdijelite na kuglice i oblikujte u popečke.
Na zagrijanoj tavi, na vrućem ulju, ispržite falafel po nekoliko minuta na svakoj strani, bez previše pipanja i naguravanja.
Dok se falafel peče odvagnite kus kus (može u istu zdjelu u kojoj su bili falafeli!) i prelijte vrućom vodom da ga prekrije. Pokrijte poklopcem ili tanjurom i stavite sa strane nekoliko minuta.
Naribajte mrkvu, nasjeckajte krastavac, operite salatu, pripremite majonezu ili umak od majoneze i ljutog umaka – srirache. Prostrite stol.
U nabubreni kus kus dodajte mrkvu, krastavce, bučino ulje, limonov sok i sol. Sve izmiješajte, probajte pa dotjerajte okus.
Iznesite na stol: tortilje, usitnjenu zelenu salatu, umak, kus kus salatu i pečene falafele i…
poslužite!
Po mom iskustvu ovi se smotuljci najlakše pripreme ako premažete sredinu tortilje sa malo umaka, složite prvo zelenu salatu, pa kus kus salatu, pa falafel i dodate još malo umaka na vrh – pa smotate. Ako niste prepunili (a s navedenim sastojcima ne bi trebalo biti previše) smotuljci se lako motaju, a također su krasni kad ih se dijagonalno prereže.
Smotuljak sa falafelom je također izvrstan kasnije, za recimo ručak na poslu, i odlično se prenosi, a kad ga pripremite samo ga izvana smotajte u komad alu folije ili papira za pečenje cijelog, pa ga kasnije možete ili odmotati od kraja ili prerezati zajedno s omotačem pa odmotati i pojesti ili podijeliti sa koleg(ic)om.
Isprobajte! Uživajte i neka vam je u slast! Pratite li Porciju i pol na Facebooku ili twitteru slobodno i tamo podijelite vaše slike i/ili javite kako vam se dopalo 🙂