Kocke od sira, s nutelom i kikiriki maslacem

Kolači od sira koji se ne peku jedna su od mojih omiljenih slastica i ne samo zato jer su fantastično jednostavni za pripravu – također su i vrlo ukusni!

Još jedna stvar koja mi je odlična kod kolača od sira (cheesecake=kolač od sira) je što se mogu pripremiti sa cijelim spektrom mekih sireva koji sadržavaju mnogo, srednje ili malo masnoće, što ih čini silno prilagodljivim cijelom spektru prehrambenih ciljeva*. Ja najviše volim koristiti ovaj skuta sir, koji je nemasan, ali također prekrasno kremast i neutralnog, ne prekiselog okusa. U današnjem slučaju pripremiti ću dvije krupne kocke kolača, koje su svakako dovoljne za 4 porcije deserta (prerežete li kocke na pola), ali mogu poslužiti kao dva ogromna, raskošna deserta uz neki poseban obrok, poput valentinovskog ili rođendanskog. Udvostručite li količine navedene u receptu smjesu možete smjestiti u okrugli kalup promjera 18 ili 20 cm, što će vam dati pravu malu tortu za 6-8 kriški.

Potrebno (za 2 kocke 8x8cm):
40g nutele
20g kikiriki maslaca (recept za domaći ovdje)
150g sira
100g zaslađenog slatkog vrhnja (ohlađenog prije pripreme)
6 Gran Cereale classic keksa
voće za ukrašavanje (ovdje oko 150 g sitnih domaćih jagoda)

Postupak:
Pripremite sve sastojke, pripremite odabrani kalup. U ovom slučaju ja sam kvadrove stavila na komad plastične folije dovoljno velik da mogu umotati kolač nakon pripreme i tako ga pohraniti u hladnjaku prije posluživanja.

Pripremite podlogu: izlomite kekse u malu sjeckalicu ili ih sameljite u mašinici za orahe. Dobivene mrvice zalijte sa 2-2.5 žlice neistučenog slatkog vrhnja, da se navlaže i spoje kad se pritisnu. Dobivenu smjesu utisnite u kalup.

Pripremite kremu: Ostatak slatkog vrhnja, od kojeg ste oduzeli ove dvije žlice za podlogu, istucite. Preporučam da ga istučete rukom, koristeći pjenjaču, jer je tako malu količinu vrlo lako istući i mikserom bi mogli pretjerati. Tučeno vrhnje treba biti pjenasto i zadržavati oblik, ali meko.
U posudu koja može u mikrovalnu stavite nutelu i kikiriki maslac pa ugrijte u mikrovalnoj 30 sekundi da omekšaju i lakše se miješaju. Dodajte sir pa izmiješajte pjenjačom, a zatim dodajte dio po dio tučenog vrhnja (sačuvajte 1 žlicu samog tučenog vrhnja)i izmiješajte špatulom. Za to će vam trebati samo nekoliko minuta i odmah ćete primijetiti da je krema vrlo ugodna za oblikovanje.
Na podlogu u kalupu raspodijelite kremu, dio po dio – da vam ne ostanu praznine ispunjene zrakom ispod. Poravnajte pa prekrijte ukrasno voćem (sačuvajte 2 lijepe jagode); ovo voće neće samo ukrasiti površinu kocki nego će vam pomoći da kasnije istisnete kolač iz kalupa.

Umotajte kolače u foliju i spremite u hladnjak na sat vremena ili više, prije posluživanja.
Kad ih želite poslužiti izvadite kocke iz hladnjaka, odmotajte i položite na odabrani tanjurić, a zatim rub kolačaoslobodite nožem ili tankom špatulom – i nakon toga, uz pomoć pritiskivača, skliznite kalup sa kolača. Pripremom u ovim kvadratima (ili sličnim kružnim kalupima) dobivate jako lijepe kolače profesionalnog izgleda, osobito ako su slojevi vrlo različiti.

This slideshow requires JavaScript.

Na kraju upotrijebite onu sačuvanu žlicu vrhnja i po jednu jagodu da ukrasite krh kolača i…

poslužite!

Kocke od sira s nutelom i kikiriki maslacem_posluzenoOva je krema vrlo kremasta i djeluje bogato iako nije korišten krem sir već ova mnogo manje masna verzija. Nutela i kikiriki maslac divno zaokružuju okus, a komadići svježeg voća čine cijelu priču prštavo osvježavajućom.

Kocke od sira s nutelom i kikiriki maslacem_naslovna1Ove kocke se divno režu i odlučite li podijeliti ih na manje zalogaje (za moj ukus ovaj cijeli 8×8 komad bio je doista prevelik za porciju) to ćete lako učiniti koristeći tanki, namočeni nož. U tom slučaju ukrasite posebno svaki pojedinačni kolač.

Kocke od sira s nutelom i kikiriki maslacem_zalogajNadam se da će vam se svidjeti ovi lagani, jednostavni kolači i da ste dobili ideju kako upotrijebiti kalupe ako ste ih i vi iznenada otkrili u svojoj kuhinji (a otkud ovo?!). Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako se vama dopalo, na twiteru ili FB profilu Porcije i pol 🙂

*uz prilagodbu podloge i načina zaslađivanja čak i u LCHF i keto dijete.

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Kocke od sira, s nutelom i kikiriki maslacem”

Odgovori na kutukamus Otkaži odgovor

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s