Torta s jagodama i kremom od sira

U vrijeme svježih prekrasnih domaćih jagoda donosim jedan jednostavni kolač koji će vas sigurno razveseliti jednostavnom pripremom, pristupačnim sastojcima i fantastičnim, sočnim biskvitom.

Ponekad gledam kuhinjske sitnice, poput kalupa, mjesecima i znam da mi zapravo ne trebaju, ali ipak se oduševim kad ih ipak nađem na sniženju i donesu novi žar u dnevni jelovnik. Tako sam ovaj set kalupa za tortu srce gledala u Sparu (već imam set okruglih!), a kad sam ih donijela kući odmah sam znala da ću ih odmah upotrijebiti za nešto veselo i slasno.

Tortica s jagodana nametnula se kao rješenje jer sam danas na tatinom vrtu nabrala svježih domaćih jagoda, a sjetila sam se i da imam boje za hranu koje rijetko upotrebljavam pa bih baš mogla sada, posebno jer ste me nedavno pitali kako to ide (valjda se opet bliži sezona duginih kolača).

Potrebno ( srce torta promjera 12*15cm, 3 sloja na slikama*):
Biskvit:
2 srednja jaja
1 žlica (15ml) tople vode
60g šećera
40g brašna
30g kukuruznog škroba
malo soli

Krema:
100g svježeg sira (ja volim ovaj nemasni, a prekrasno kremasti iz Lidla)
1 žlica šećera
1 žlica vrhnja
100ml zaslađenog slatkog vrhnja

Za ukrašavanje – jagode (oprane i usitnjene)

Postupak:
Prikupite sve sastojke za biskvit, pripremite kalup(e). Ako koristite silikonski kao ja: namažite kalup,a na dno kalupa stavite iskrojeni komad papira za pečenje (vjerujte, ovaj komadić papira spasi vas puno glavobolje kad kora ne želi izaći iz kalupa). Stavite pećnicu da se grije na 180°C.
U dvije posude u kojima možete miksati odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjcima dodajte mrvicu soli pa ih istucite ručnim mikserom u čvrsti snijeg. Snijeg stavite u hladnjak dok pripremate ostalo.
Žumanjcima dodajte žlicu tople vode, mrvicu soli i sav šećer pa ih istucite mikserom da posvijetle i količina se udvostruči. (Nije potrebno ispirati metlice miksera ako su umazane bjelanjkom, ali ako ste zabunom počeli od miksanja žumanjaka vodite računa da u bjelanjke ne smije dospjeti niti malo žumanjaka da bi ih mogli lijepo tvrdo istući!)
Kad ste istukli žumanjke sa šećerom u prekrasnu svijetlu kremu, u treću posudu odvagnite brašno i škrob (gustin), prorahlite pjenjačom, pa trećinu mješavine brašna prosijte na vrh žumanjaka,
Dodajte trećinu bjelanjaka pa sa nekoliko poteza pjenjačom rahlo izmiješajte tijesto.
Dodajte na isti način još trećinu bjelanjka i prosijte drugu trećinu brašna na vrh, promiješajte, nježno, a zatim dodajte i posljednju trećinu prosijanog brašna i tučenih bjelanjaka.
Ako bojate tijesto bojama za hranu podijelite tijesto (u tri već zamazane posude, weee!) i obojajte po želji (ja sam stavila po 5 kapi). Vodite računa da radite brzo i ne ispušete tijesto.
Dobiveno rahlo biskvitno tijesto ulijte u pripremljene kalupe, provjerite da li je pećnica dosegla temperaturu (180°C) i, ako jest, lupnite napunjenim kalupima nekoliko puta o podlogu da se smjesa poravna i eventualni mjehuri zraka uhvaćenog usipanjem tijesta izađu na površinu.
Ako pečete, kao ja, u tri mala kalupa, stavite kolač da se peče 12 minuta na 180°C, BEZ OTVARANJA! Ako ste upotrijebili 20 cm kalup da ispečete sve tijesto odjednom vrijeme pečenja će biti bliže 20 minuta. Prepoznati ćete da je pečen kad se površina digne, osuši i rubovi povuku od stranica kalupa.
Pečeni kolač ohladite 5 minuta u kalupu pa prevrnite i izvadite iz kalupa da se posve ohladi na rešetki prije ukrašavanja.

Kremu pripremite kad je biskvit već hladan i spreman za ukrašavanje tako da sir, vrhnje i šećer dobro izmiješate da se šećer rastopi, a zatim istučete slatko vrhnje i dodate ga, dio po dio u smjesu sira, ručno miješajući. Ne treba puno miješanja i prepoznati ćete odmah da se krema jako zgusne već nakon 3-4 poteza.

Sastavite tortu: Na odabrani podložak stavite biskvit, premažite dijelom kreme pa posipajte jagodama. Prekrijte sljedećim slojem, namažite, posipajte i zatim stavite posljednji sloj biskvita pa odozgora ukrasite po želji, više ili manje ornamentalno.

torta sir jagode_srcekoOva je krema izvrsna i za istiskanje kroz vrećicu sa ukrasnim nastavkom i lagana za mazanje pa iskoristite tu činjanicu kako vam je god draže i lakše. Ukrašenu tortu možete hladiti prije posluživanja, ali možete je rezati i odmah!

torta sir jagode_posluzenoOva je tortica izvrsna i kad nije ovako šarena! Biskvit je sočan i podatan, krema nježno slatka, a jagode prekrasno dolaze do izražaja svojom voćnom notom i kiselkastošću. Mljac!

torta sir jagode_kriskaKao što vidite na slikama, (uz pomoć nazubljenog noža) reže se izvrsno odmah po punjenju, ali također može stajati u hladnjaku 1-2 dana (iako sumnjam da će izržati toliko ;))

torta sir jagode_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! javite kako se vama dopala 🙂

torta sir jagode_slojevi2*ali možete sve ispeći u 2 kalupa od 15 (za tortu od dva sloja) ili jednom od 18-20cm (1 sloj, pa krema na vrh). Prilagodite vrijeme pečenja s obzirom na odabrane kalupe!

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s