Rebarca u ekspres loncu

Neki dan sam u dućanu na sniženju primijetila marinirana svinjska rebarca i učinila su mi se dobrim izborom za jednostavni obrok, no kad sam ih donijela kući i pročitala uputu na omotaču pisalo je: “Peći u pećnici 90 minuta na 180°C ili na roštilju”. Roštilj ne posjedujem u svojih 36 kvadrata, a sat i pol pećnice je previše vremena za čekati ručak – pa sam malo preuredila recept.

Bez obzira marinirate li sami svoja rebarca i koje začinske mješavine odaberete za marinadu, ovo je vrlo prilagodljiva tehnika koju uz malo predumišljaja možete prilagoditi najširoj paleti okusa: kineski roštilj (shar siu), korejski inspirirano, američka dimljena ili domaći vrhunac jednostavnosti – samo sol i papar. Povrće korišteno za kuhanje sa rebarcima je samo primjer, možete dodati više ili odabrati drugo povrće, samo računajte da će nakon kuhanja posve izgubiti formu i biti samo umak – pa ako želite povrće sa posluživanje, u zadnjih 10 minuta pripreme, dok kuhate rižu, skuhajte i malo povrća na pari.

Potrebno:
komad rebarca iz marinade (do max 1kg težine, važno je da stanu u ekspres lonac)

1 luk, narezan na kriške
1 paprika, narezana na trake
2 rebra celera, narezana na poprečne trake
1/2 žličice slane mješavine začina (npr. za gril) ili samo soli
šalica vode (cca 2 dcl, provjerite u svom ekspres loncu koliko mu treba tekućine za postizanje pritiska)

Za dovršavanje:
2-3 žlice kupljenog umaka za roštilj ili slične mješavine* za glaziranje
1 žlica brašna i 2-3 žlice vode za zgusnuti umak (po želji)

za posluživanje:
ovdje riža i kimchi salata, ali vi možete pripremiti krumpire (npr. kao za ovu falafel zdjelu), tostirano pecivo ili povrće po želji, kao i drugu vrstu salate (npr. šarenu salatu od zelja)

Postupak:
Postupak je vrlo jednostavan i sve skupa traje ispod sat vremena, pa skupite sastojke i počnimo! 🙂
U ekspres lonac dodajte narezani luk, povrće, sol/začine i vodu. Pomiješajte pa na vrh složite rebarca; u jednom sloju, ili ako ih ima više složite drugi sloj poprijeko prvog, da rebarca zapravo stoje u zraku iznad povrća.
Zatvorite ekspres lonac, grijte na jakoj vatri da postigne pritisak, a zatim smanjite vatru na najslabije i pustite da se na visokom pritisku kuhaju 40 minuta.
Po isteku 35 minuta stavite pećnicu da se grije na 200°C i počnite pripremati prilog: stavite rižu ili krumpir da se kuhaju, pripremite salatu.
Kad istekne 40 minuta skinite ekspres lonac sa vatre i pustite da se pritisak prirodno spusti prije nego otvorite lonac. Pripremite umak za glaziranje i protvan prekriven papirom za pečenje.
Kad otvorite ekspres lonac oprezno uz pomoć lopatice prenesite rebarca na papirom prekriven protvan i premažite ih umakom za roštilj s jedne strane – pa gurnite u pećnicu pod gril 4-5 minuta (ovisno o vašoj pećnici malo duže ili kraće, držite ih na oku da ne zagore). U umak od povrća preostao u loncu ukuhajte žlicu brašna razmućenog u vodi i dotjerajte okus dodajući još soli, papra, crvene paprike ili bilo čega što želite).

Kad se rebarca s jedne strane zažare izvadite ih, okrenite i glazirajte s druge strane pa vratite pod gril još nekoliko minuta.
U međuvremenu skuhali ste prilog, pa kad vrela, slasna rebarca izađu iz pećnice, složite sve na tanjure i…

dav

poslužite!

Ja sam ovdje posula rižu sa malo zelenog dijela mladog luka i ljute tucane paprike i poslužija uz ukuhani umak od povrća i domaći kimchi.

rebarca u ekspres loncu_posluzenoRebarca su meka, tope se u ustima, i bez ikakvog napora odvajaju od kosti, kao da su se pekla u zatvorenom roštilju satima. Glazura je mirisna, slatkasta i odiše na dim, Riža je prekrasna pomiješana s malo umaka, kao da jedem japanski kare raisu.

rebarca u ekspres loncu_zalogajIsprobajte i vi! Uživajte i u slast, i javite kako je vama uspjelo 🙂

*umak za glazuru također mogu biti 2 žlice kečapa pomiješane sa 1 žličicom worchestershire umaka i par kapi tekućeg dima (klasični bbq) ili 1 žlica gochugaru paste razmućena sa žlicom vode i pola žličice ulja tostiranog sezama (korejski inspiriran).

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s