Brza falafel zdjela

Za one tjedne kad se je teško susresti s vremenom najbolje je pouzdati se u planiranje i pripremanja obroka unaprijed – ali tko zaboga ima za to vremena u tjednima kad je teško susresti se s vremenom?

Rekao bi čovjek da je najjednostavnije naručiti hranu u takvim tjednima, no ja sam škrta plaćati stvari koje ne moram, posebno ako ih mogu pripremiti brže nego što se mogu dostaviti – pa onda jedem sendviče, brze tjestenine i smotuljke u tortiljama. No ponekad takvi obroci ne zadovolje gurmana u meni, koji voli slasno i zasitno jesti, i onda – da doskočim nedostatku vremena okrenem se slanutku.

Ovaj put malo inspiracije na bazi falafela. Nakon što pripravite smjesu za falafel kao u receptu za Falaferburger ili Zeleni falafel, ona može stajati u hladnjaku 3-5 dana, u posudi s poklopcem, i možete je po potrebi dodavati u smotuljke s tortiljama, sendviče, posluživati uz povrće s pare ili ovakve lijepe zdjelice s krumpirom. Ova zdjelica zahtjeva samo malo više truda jer krumpir samo treba oprati i skuhati na pari, a ako ubacite i komad mrkve da se kuha možete od te mrkve i dijela krumpira pripremiti izvrsni Pivski umak za uživanje uz vašu zdjelicu s falafelom.

Potrebno:
Smjesa za falafel
1-2 krumpira
Pola mrkve
Pak choi ili mlada blitva
Začini za krumpir: sol, dimljena paprika, češnjak u granulama
Začini za umak: sol, žlica octa, žličica kukuruznog škroba, žlica prehrambenog kvasca, češanj češnjaka, po želji čili paprika
Ulje za prženje

Postupak:
Smjesu za falafel napravite po uobičajenom postupku; slanutak namočen 24 sata izmiksajte sa začinima i dodacima kao u odabranom receptu (za falaferburger ili zeleni falafel), stavite sa strane.
Za zalogaje od krumpira krumpir operite, narežite na kockice slične veličine i stavite kuhati na pari. Na vrh narežite i komad mrkve (oko pola srednje mrkve, narezane na kriške veličine kao krumpir). Namjestite tajmer na 12 minuta od kad prokuha.
U zadnjih 5 minuta kuhanja na vrh stavite i pak choi ili blitvu, da bude lijepo zelena i ne prekuhana kad završi krumpir.

Kad se krumpir i mrkva skuha odvojite dio za umak (sačuvajte i vodu), a ostale krumpire popržite kratko na malo ulja u tav, da postanu hrskavi – oko 5 minuta. Začinite po želji.
U drugoj tavi ispržite mala popečke falafela, otprilike 2 žlice smjese pritisnite u popečak vlažnim rukama i ispržite na malo ulja. To će također trajati oko 5 minuta.
U tih 5 minuta izmiksajte odvojeni krumpir, mrkvu, začine, škrob, kvasac, žlicu ulja i malo vode od kuhanja u umak (ovdje je detaljni recept za umak ako ga niste prije pripremali), ali ako vam se ne priprema dodatni umak svakako možete uz zdjelicu posluziti kupovni umak; bilo ljuti, kečap ili na bazi jogurta ili majoneze.

Stavite sve sastojke u zdjelicu i poslužite. Vrlo brzo i jednostavno, a opet vrijedno instgramiranja 😉

dav

Tijekom tjedna ostatka smjese za falafel možete ispeći i poslužiti uz druge dodatke, kao domaće tortilje ili povrće sa grila.

This slideshow requires JavaScript.

Nadam se da će vas ova jednostavna ideja zabaviti i dobro vam doći u nekom dano kad imate malo vremena – ILI mnogo volje za isprobati nešto novo i slasno. Ove su kombinacije vrlo zasitne i sigurno će vas ugodno iznenaditi 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Brza falafel zdjela”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s