Sočna pita od jabuka i rogača

Već znate da je rogač jedan od mojih najdražih okusa u desertima jer skuhali smo skupa puding od rogača i napravili krem-pitu koja je savršeni kremasti, otmjeni završetak obroka. Danas ćemo malo povećati našu rogač-lepezu sa jednom izuzetnom “suhom” pitom – koja je i dalje vrlo sočna, a i vrlo jednostavna.

Originalni recept za ovu pitu pronašla sam na Coolinarici te sam ga prepolovila i prilagodila da bi od recepta za veliki pleh dobila recept za mali protvan 25x21cm što još uvijek daje 20 lijepih kockica, a postupak prevrnula na glavu dodajući mu vrijeme u kojem će se rogač stići hidrirati prije pečenja da postane vrlo sočan, a tijesto neće pa će ostati vrlo prhko.

Potrebno (mali pleh 25x21cm):
Nadjev:
100g mljevenog rogača
100g oštrog brašna
90g kristal šećera + 1 vrećica vanilin šećera
1/2 vrećice praška za pecivo
150g mlijeka
1 žlica ruma
50g ulja
250g naribanih jabuka
snijeg jednog bjelanjka

Tijesto:
250g oštrog brašna
1 žlica šećera
1/2 vrećice praška za pecivo
prstohvat soli
1 žumanjak
100g margarina sobne temperature
25g vrhnja

Po želji šećer u prahu za ukrašavanje

Postupak:
Pripremite pleh u kojem ćete peći pitu. Prikupite sastojke i 4 zdjele (zvuči mnogo, ali sve će se to isplatiti).
Za nadjev u jednu veću zdjelu odvagnite rogač, oštro brašno, šećer, prašak za pecivo, mlijeko, rum i ulje pa izmiješajte uz pomoć pjenjače u žitku masu i stavite sa strane. Jabuke nemojte još početi guliti i neka pričekaju.
U drugu zdjelu odvagnite za tijesto: brašno, šećer, prašak za pecivo, sol.
Upalite pećnicu da se grije na 180°C.
Podijelite jaje** na bjelanjak i žumanjak u dvije zdjele. Prvo uz pomoć miksera istucite bjelanjak u snijeg i stavite sa strane. U većoj zdjeli istucite žutanjak sa margarinom (ili maslacem) i vrhnjem u glatku masu pa istučenoj smjesi dodajte suhe sastojke za tijesto koje prvo kratko izmiješajte mikserom da postane mrvičasto, a zatim rukama sa par pritiskanja i okretanja oblikujte kuglu tijesta. Kuglu vratite u posudu pa pokrijte poklopcem ili tanjurom i ostavite na sobnoj temperaturi nekoliko minuta dok dovršite nadjev.*

 

Ogulite i naribajte jabuke pa ih uz pomoć špatule izmiješajte sa smjesom rogača, a na kraju dodajte i snijeg pa ga nježno umiješajte špatulom. Stavite sa strane.
Kuglu tijesta podijelite na pola pa razvaljajte prvu polovicu na veličinu svog pleha. Obložite njome dno pa ga izbockajte vilicom (usidrite), a onda ulijte i poravnajte nadjev.
Razvaljajte i drugu polovicu, najbolje oko 1 cm šire od vrha kolača da ne upadne u nadjev kad se počne peći, pa stavite na vrh. Izbockajte nježno vilicom pa stavite peći u ugrijanu pećnicu na 180°C 45 minuta.
Tijekom pečenja koji put pogledajte napredak pa ako pita prebrzo tamni pokrijte je folijom.

 

This slideshow requires JavaScript.

Ispečeni kolač biti će zlatan na površini, karameliziranog mirisa, rubovi će viti odmaknuti od rubova pleha. Bocnete li ga čačkalicom u sredinu ona će izaći iz kolača suha.

Ohladite pitu prije rezanja, bar pola sata, ako možete izdržati, a zatim…
poslužite!

socna pita od rogaca_rezanjeKolač na slikama rezala sam 23 minute nakon što je izašao iz pećnice i nisam mogla vjerovati kako se predivno reže! (Tajna je u nazubljenom nožu i strpljenju kod rezanja, da svi slojevi budu prerezani prije nego počnete vaditi iz pleha).

socna pita od rogaca_posluzenoKuća predivno miriše već u pečenju, ali također i satima kasnije, jer rogač je jednostavno najbolji osvježivač prostora.

socna pita od rogaca_zalogajKora ove pite divno je prhka i nimalo kruhasta, a sočna unutrašnjost slatka je baš koliko treba biti da je ovaj kolač nesumnjivo desert. Po želji možete ga hladnog posuti odozgo šećerom u prahu, no i bez toga sasvim je savršen.

Isprobajte ga i vi! Uživajte i neka vam je u slast. I javite kako je vama uspio 🙂

*Tijesto za pitu možete također pripremiti i do 12 sati ranije i držati ga u hladnjaku. U tom slučaju bjelanjak spremite u malu kutiju koja se da zatvoriti pa čuvajte u hladnjaku do pripreme nadjeva, kad ga istucite u snijeg i dodajte na kraju, kao što je i opisano.

**Za vegansku verziju ove pite upotrijebite sojino mlijeko i zamijenite bjelanjak sa 40 ml aquafabe koju istucite u gusti snijeg kao što smo napravili kad smo radili puslice bez jaja. Žumanjak u tijestu zamijenite ravnom žlicom gustog kokosovog mlijeka (cca 10g) i po želji prstohvatom kurkume, da dobijete i malo boje – ali možete ga i samo izostaviti.

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Sočna pita od jabuka i rogača”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s