Nachosi s kobasicom

Slojevi hrskavog čipsa i slasnih dodataka poput graha, sira i kobasica zapečeni u pećnici i posluženi uz osvježavajuće piće po izboru jednostavno moraju biti recept za potpuni uspjeh.

Priznajem, ovo jelo najčešće pripremam one dane kad za večeru želim samo čips i (ne jednu) pivu, ali nikad mi još nije bilo žao tih 10 minuta dodatne pripreme da ujedno imam hranjiviji obrok i mirniju savjest.
Nachosi su jedno od jela sretne slučajnosti, nastalo kad je Ignacio (od milja Nacho) Anaya, za iznenadnu narudžbu u praznoj kuhinji smućkao nešto za prigristi, od kukuruznih tortilja i raznih ostataka, i nazvao to, u nedostatku zvučnije dosjetke “Nachov specijal”. Nachov specijal ubrzo je postao specijalni nachosi, jer ljudi su plitki, i zaboravni kad su gladni. Danas se specijalni nachosi pripremaju sa cijelim nizom dodataka, poput odreska, sirnog umaka, ukiseljenog i usuljenog povrća ili veganskih inačica svega navedenog, no temelj su im i dalje pržene kukuruzne tortilje i što god se zatekne u kuhinji.

Potrebno* (dvije porcije):
tortilja čips (ili kukuruzne tortilje koje sami narežete i ispržite do hrskavosti)
ribani sir (mliječni ili veganski)

grah s kobasicom:
žličica ulja
narezana kobasica (mesna ili veganska)
luk, narezan na tanke kriške
nariban komad mrkve
češanj češnjaka
pasata
pola konzerve kuhanog graha
začini: mljeveni kumin, sol, papar, crvena paprika

Postupak:
Prikupite sve sastojke. Stavite da se pećnica grije na 180°C.
U tavi na žličici ulja popržite kratko kobasicu, dodajte luk, merkvu, zgnječeni češnjak i začine, pa nakon kratkog prženja dodajte i pasatu i pola konzerve graha, zajedno s vodom u kojoj je konzerviran. Promiješajte i ostavite da krčka 5 minuta, da se okusi spoje i povrće omekša.
Naribajte sir. Namažite dvije pogodne posude u koje ćete služiti nachose da se zapeku.
Kad je umak spreman složite u pripremljene posudice red tortilja čipsa, četvrtinu graha s kobasicom, pospite sirom i zatim ponovite postupak još jednom u prvoj posudi pa ista takva dva sloja složite u drugoj.

Ubacite nachose 4 minute u zagrijanu pećnicu da se ugriju i sir otopi pa…

Nachosi s kobasicom_poslije
poslužite!

Nachosi s kobasicom_posluženo

Ja ih volim malo nadpuniti svježim zelenim dijelom mladog luka, ljutim umakom i narezanim jalapeno papričicama, ali također izvrsni su dodaci Pivski umak i sitno narezani krastavci.

Nachosi s kobasicom_zalogajOvi su nachosi izvrsna ideja u večerima kad se ćakulanje oteglo i treba nešto gricnuti da se može dalje piti, ali također i onda kad želite večeru koja će biti brza, zasitna i neće nimalo davati dojam ustezanja.

Isprobajte! Uživajte i u slast 🙂 I javite kako ste vi nadopunili ovu osnovnu ideju 🙂

*Umjesto sveg ovog kuhanja, za večeri kad imate samo 10 minuta vremena i želite nachose odmah složite u redove tortilja čips, zapečeni grah iz konzerve i ribani sir i gurnite sve par minuta pod gril.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s