Portobelo burger

Fantastičan umami zalogaj, punog okusa i zaokruženog profila obroka uz koji sjajno sjedne i hmeljno osvježenje, pogotovo ovakvo divno kao Craftersov oatmeal stout.

Bilo da ste se uželjeli dana bez mesa ili ste se samo uželjeli fantastične klope ovaj jednostavni hamburger u kojem ulogu pljeskavice preuzima divovski zreli šampinjon ovaj će recept biti pravi pogodak. Marinada je jednostavna i svježa, ne preslatka ili prearomatična već divni naglasak na prirodno bogatstvo glutamata u prekrasnoj gljivi.

Potrebno (marinada za dva klobuka velikog ili portobelo šampinjona):
1 žlica balzamičkog octa
1 žlica soja sosa
1/2 žličice tekućeg dima (moja je iz Spicy days dućana)
1 žličica mješavine začina za odrezak (ili po trećina žličice soli, papra i korijandra)
opcionalno: 1/2 žličice granula češnjaka

2 portobelo šampinjona

Prilog – Začinjeni krumpirići:
nekoliko bijelih krumpira
ulje, sol, dimljena ljuta paprika

Za posluživanje:
majoneza (ako želite da je veganska ovdje je recept za majonezu od akvafabe, a ovdje od sojinog mlijeka)
sriracha umak
narezani avokado
matovilac
pivo/karbonizirani napitak po želji

Postupak:
Sve sastojke za marinadu pomiješajte u posudi koja se može zatvoriti, a zatim gljive rukama dobro uvaljajte u marinadu sa svih strana, a kad su sa svih strana premazani preokrenite ih stapkom prema gore i preostalu marinadu ulijte u udubljenje ispod klobuka. Zaklopite posudu i ostavite da se marinira na sobnoj temperaturi 10 minuta do pola sata, a do dan u hladnjaku.
Krumpire operite, stavite u manju posudu, prekrijte vodom i kad voda zakuha kuhajte 10 minuta.
Nakon isteka 10 minuta uključite pećnicu da se grije na 180°C pa iz lončića gdje su se kuhali krumpiri istresite vruću vodu i ulijte hladnu, pa čim možete uhvatiti krumpir u ruke izrežite ih na osmine (ili sitnije, ako su krumpiri veliki).
Dobivene kriške krumpira prelijte sa malo ulja, posolite i dodajte dimjene paprike pa dobro promiješajte da se prekriju začinima. Složite ih na papirom za pečenje prekriven protvan pa pecite 10 minuta u pećnici (s ventilatorom), a zatim okrenute kriške i pecite još 5 minuta (bez ventilatora pecite isto vrijeme, ali na 200°C).

 

Dok se krumpir peče, na gril tavi ili drugoj tavi koja ima poklopac, ispecite marinirani klobuk. Važno je da vatra nije prejaka jer se gljiva mora peći bar 5 minuta na svakoj strani, a marinada ne smije izgorjeti. Prvo je stavite gornjom stranom prema tavi i pecite pokriveno 5 minuta bez diranja i naguravanja. Zatim okrenite (sad će iz klobuka iscuriti marinada i voda koju je pustila gljiva) pa pokrijte i pecite još 5 minuta na drugoj strani, povremeno premazujući šampinjon zgusnutom tekućinom iz tave. Ako prebrzo hlapi možete dodati žličicu dvije vode da se dalje peče i ne zagara.

portobello burger_krumpiri pečeniPod kraj pečenja krumpira (ili na gril tavi ili tosteru) zagrijte prerezana peciva, a također operite salatu i prikupite umake, napitke i sve ostalo što želite pojesti uz burger, a zatim…

poslužite!

portobello burger_posluženoOvaj je hamburger meni predivan. Sočan, sladak, slani, snažnog umami okusa, sa aromom dima i dovoljno kompaktan da zariti zube u njega pruža jedan duboko zadovoljavajući osjećaj.

portobello burger_posluženo2Dodaci naravno mogu biti i drugačiji! Na primjer dobro bi uz njega išle kriške paradajza, ploške kiselih krastavaca, prženi špek ili umak od plavog sira.

portobello burger_burgerIli možete kao prilog pripremiti karamelizirani luk, a na portobelo burgeru potkraj pečenja možete na vrhu rastopiti krišku (mliječnog ili veganskog) sira za pravi čizburger

portobello burger_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako se vama dopalo 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s