Kremasta tjestenina s tartufatom

Danas je treći rođendan Porcije i pol!

Što može biti bolji rođendanski post nego superjednostavna tehnika kako upotrijebiti tartufatu za fantastičan brz i luksuzan obrok koji uz čašu lijepo ohlađenog vina može bez problema konkurirati bilo kojem restoranskom obroku.

Tartufata, smjesa usitnjenih gljiva, sa ili bez dodataka drugih vrsta, a koja služi kao sastojak umaka ili dodatak omletima ili sitnim zalogajima sada se može naći u mnogim dućanima, često i na sniženjima koje je čine osobito pristupačnom. Ja obožavam okus i aromu tartufa, a u ovom jednostavnom umaku prekrasan je dodatak riznici recepata za specijalne prigode ili za prigode koje želimo učiniti specijalnima.

Potrebno (1 porcija):
70g tjestenine po izboru
slana voda za kuhanje tjestenine (sačuvajte malo kad budete cijedili)

žličica ulja
mali crveni luk, usitnjen
50g manjih šampinjona (bijelih ili smeđih)
50g vrhnja za kuhanje (mliječnog ili veganskog)
15g (1 žlica) tartufate
sol, papar

Za posluživanje:
naribani parmezan, ohlađeno vino (ja volim sivi pinot)

Postupak:
Prikupite sve sastojke jer je priprema vrlo brza
Zakuhajte vodu. Posolite i dodajte tjesteninu da se kuha.Kad do kraja kuhanja ostane 5 minuta započnite sa pripremom umaka.
U dubljoj tavi sa poklopcem ugrijte ulje i dodajte usitnjeni luk pa ga na srednjoj vatri grijte pola minute da zastakleni. Dodajte šampinjone narezane na listiće i posolite pa pokrijte i pustite da se pokriveno dinsta 3 minute.
Do sad bi tjestenina već trebala biti kuhana pa je ocijedite i sačuvajte pola šalice škrobne vode od kuhanja.
U dinstane šampinjone, na najnižoj vatri, dodajte 50 g vrhnja za kuhanje (mliječnog, sojinog, zobenog ili čak glatko izmiksane cashew orahe) pa promiješajte i dodajte tjesteninu. Ugasite vatru, posolite i popaprite pa dodajte, po potrebi, još malo vode od kuhanja da postignete gustoću koju želite.

Poklopite tavu i ostavite je sa strane 3 minute da se okusi prožmu, a vi ugrijete tanjur prelivši ga sa vrućom vodom ili stavivši na minutu u zagrijanu pećnicu, a zatim…

poslužite!

Tjestenina s tartufatom_posluženoOvo je jelo apsolutno fantastično, nježni okusi svih ostalih sastojaka pružaju tartufati mjesto da zablista u punom sjaju. Ujedno je bogato, ali i lagano, baš sjajno za neku slavljeničku večeru koja je uvod u personalizirano opuštanje.

Tjestenina s tartufatom_zalogajNadam se da ćete i vi proslaviti s nama. Tri godine, ajme, teško je povjerovati da već ima toliko, ali također jako je lijepo ovako, s vama obilježavati vrijeme zalogajima. Isprobajte i ovaj, i javite se slobodno, sa slikama ili komentarima.

Neka vam je u slast i živjeli!

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s