Rezanci u umaku sa pastom crnog graha

Otkad sam prvi puta probala chunjang odnosno pastu od crnog graha (en. black bean paste) priželjkivala sam smisliti ovaj recept: jednostavan, brz, prepun umamija i iznimno pristupačan. Međuigra slasnih nota, slatkoće i svježine čine ovo jelo baš neodoljivim, toliko da je i moja krajnje kritična tinejđerka dala ne samo prolaznu ocjenu nego vidljivo plus verbalno oduševljenje popraćeno riječima: “Da žmirim bila bih potpuno sigurna da jedem meso!”.

Ovaj recept, naravno, možete napraviti i s mesom (tako da natopljene sojine komadiće zamijenite sa 150g mljevenog mesa), ali meni se baš svidjela ideja da pronađem još jedan adut za dane kad kuham samo iz špajze.

Potrebno (dvije raskošne porcije):
rezanci (ovdje somen, ali mogu i špageti ili svježi rezanci po želji)

Umak:
30 g sojinih komadića
pola kocke za juhu
2 žlice paste od crnog graha
1 žlica hoisin umaka
1/2 žličice šećera
250ml vruće vode
1 srednji luk, usitnjen
2 češnja češnjaka, zgnječena
žlica ulja

dodaci:
tostirani sezam
zeleni dio mladog luka, narezan ukoso
svježi krastavac, opran i narezan na štapiće

Postupak:
Prikupite sve sastojke jer je postupak pripreme vrlo brz.
Dok grijete 250 ml vode (može to biti zajedno sa vodom za rezance) u prikladnu posudu stavite sojine komadiće, pola kocke za juhu (povrtne za veganski obrok, ali ako ne treba biti onda po izboru), pastu od crnog graha, hoisin sos i šećer pa prelijte vrućom vodom kad se ugrije.
Dok se tjestenina kuha na ulju popržite usitnjeni luk i češnjak, da zastakleni i zamiriše, pa dodajte smjesu sojinih komadića, začina i vode. (Ako koristite mljeveno meso njega prvo popržite s lukom 1-2 minute pa dodajte vodu sa začinima)
Promiješajte, pokrijte i na srednjoj vatri kuhajte 8 minuta.
Za to vrijeme tjestenina će se skuhati pa je ocijedite i razdijelite na tanjure, a pripremite i dodatke: tostirani sezam, mladi luk, štapiće krastavaca. Krastavce vrlo preporučam jer dodaju jedan izuzetan okus svježine i hraskavost.

Skuhani umak biti će svileno gladak, gust i bogato će mirisati na fermentiranu pastu od soje. Razdijelite ga na porcije pa…

poslužite!

Rezanci pasta grah_posluzenoDodatke neka svatko po želji dodaje na vrh, a ako želite još malo jači dojam azijskog specijaliteta nakapajte odozgo sa malo ulja tostiranog sezama.

Rezanci pasta grah_naslovnaJa volim staviti jako puno krastavaca (a tako biste mogli i dodati rezance od tikvice) jer se prekriju umakom i čine porciju još većom i punom nutrijenata, a još uvijek ostaje u razumnim gabaritima kaloričnosti.

Rezanci pasta grah_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s