Sakura krekeri od sezama

Uskoro će nam stići proljeće, a s njime i trešnjini cvjetovi ili kako ih prekrasno nazivaju japanci – sakura – i znati ćemo da je zima gotova i kakav nam god život bio barem ćemo ga moći provoditi pijući na otvorenom!

Prvo ovogodišnji kasni Uskrs, a zatim ubrzo i sezona roštilja; jesti na otvorenom – al fresco – u mojem je popisu omiljenih načina uvjerljivo na vrhu, a pogotovo kad se dnevna toplina pomalo uvuče i u večernje sate. A što je ljepše od ćakule s prijateljima uz slasni zalogajčić i interesantnu temu. Slasni zalogajčić koji danas predlažem stoga su ovi krekeri od sezama – za ovu priliku izrezani cvjetnom modlicom i ukrašeni kao cvijet rascvale trešnje, ali također će biti ukusni u bilo kojem drugom obliku. Za petnaestak minuta mogu već mirisati u vašoj kuhinji!

Potrebno:
30 g integralnog brašna (mljevene cijele pšenice)
20 g mljevenog žutog sezama (u suribachiju ili mlincu za kavu)
50 g glatkog brašna
žlica ulja
1/2 žličice paška za pecivo
pola žličice soli
3-4 žlice vode, taman da umijesite tijesto koje se ne lijepi

voda u prskalici i crni sezam za ukras

Postupak:
Brašna, mljeveni sezam, sol i prašak za pecivo stavite u zdjelicu i promiješajte. Dodajte ulje i vilicom potpuno izmiješajte sa brašnom. Na kraju dodajte 3-4 žlice vode i umijesite tijesto koje se ne lijepi (točna količina ovisi o vašem brašnu i temperaturi i vlazi pa će vam nekad trebati malo manje, a drugi put malo više vode). Tijesto mijesite 3 minute da postane glatko i elastično, a zatim stavite sa strane da se odmori par minuta dok se pećnica ne zagrije.

Stavite pećnicu da se grije na 180°C.

Pripemite pleh za pečenje (namastite ili prekrijte papirom za pečenje po potrebi, a ovo teflonsko nije potrebno premazivati), a zatim razvaljajte tijesto između dvije folije i kotačićem ili uz pomoć oblika po želji izrežite krekere. Debljina tijesta smije biti najviše 2 milimetra, a ovisno o veličini krekera možda ćete morati produljiti vrijeme pečenja.

Stavite krekere na pripremljeni pleh. Prešpricajte krekere vodom pa na sredinu svakog cvijeta utisnite nekoliko crnih sjemenki sezama, da podsjećaju na tučak i prašnike. Slobodno malo pritisnite u sredini dok stavite crni sezam, da usjedne, a na kraju ponovo preprskajte sve vodom.

Pripremljeni pleh s krekerima stavite u pećnicu i pecite na 180°C uz upaljen ventilator 5 minuta (ili malo duže bez ventilatora). Ako vam je ostalo tijesta za drugi pleh pecite opet na hladnom plehu 5 minuta ili, ako koristite ponovo ovaj koji ste netom izvadili iz pećnice, pecite samo 4 minute (jer će biti prejako pečeni od ispod u suprotnom.Važno je da krekeri već pri vađenju iz pećnice imaju malo boje na rubovima, jer ako nemaju još neće biti hrskavi pa ih pecite dulje.

dav
dav

Pečene krekere ohladite na rešetki, a potpuno hladne možete spremiti u čvrsto zatvorenu staklenku pa čuvati koji dan prije nego ih pojedete.

dav
Ohladite na rešetki.
dav
Sakura – trešnjin cvijet

Ovako ukrašeni prekrasni su dodatak proljetnim trpezama, a ako ih odlučite izrezati u drugačije oblike i poslužiti uz pivo ili, kao ovdje, kombuchu – biti će sjajna, a ne prekalorična zabava.

krekeri od sezama_posluzenoIsprobajte ih i vi! Uživajte i u slast! I ako nađete za njih savršene partnere slobodno dojavite koji su to za vas 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Sakura krekeri od sezama”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s