Varivo od leće i poriluka

Ako ste, kao ja, jedan od onih kojima akutna žalost u potpunosti oduzme mogućnost uživanja u hrani vjerovatno vam je poznato koliko se teško vratititi natrag na ikakvav, pa makar i privid, normalnog hranjenja. Ovo prekrasno varivo idealan je odabir za takve prigode, no također je fantastično i ako samo želite ukusan obrok prepun svježeg povrća i snažnog umami okusa.

Od posljednjeg posta ovdje na porciji do danas mnogo se toga dogodilo u mom životu i još uvijek se ne čini da ide nabolje, no kad dosegnem stadij u kojem mi se konstantno tresu ruke i trepidacije srca prekidaju moju uobičajenu rutinu između dvije porcije nasilu progutanog jogurta vrijeme je za nešto hranjivije, ne bi li se izbjegle posljedice gore od prolazne mrzovolje.

A ovo je varivo savršeno za takav trenutak.

Lagano i hidrirajuće, sa dovoljno vlakana, soli i glutamata da bude iznimno ukusno, ali također i odlično vruće ili hladno, odmah sa špareta ili skuhano u ogromnom loncu za čuvanje u hladnjaku i jedenje danima.

Potrebno (4 manje ili 2 velike porcije):
pola žlice ulja
mali luk, nasjeckan
2 češnja češnjaka
srednje velika mrkva, narezana na kockice
pola šalice zelene leće (cca 90-100 g)
pola srednje velikog poriluka (može i samo bijeli ili zeleni dio)
1 l vode, još po potrebi

2 krumpira, oprana i narezana na kockice oko 1cm promjera
1 žličica vegete ili slične začinske mješavine (ova Kauflandova ima MSG što je plus)
1 žlica Maggi wurze začina (ili soja sosa)
papar

Postupak:
na ulju, na laganoj vatri popržite nasjeckani luk da povene i počne mijenjati boju. Ovdje je važno da se karamelizira radi boljeg okusa, no pazite na ne izgori.
Dodajte protisnuti češnjak, promiješajte da se uglije i zamiriše, a zatim dodajte leću, mrkvu i narezani (i oprani) poriluk.
Sve pomiješajte pa zalijte vrućom vodom, a zatim pokrijte i na laganoj vatri kuhajte 20 minuta.

U međuvremenu dok se leća kuha operiti i narežite krumpir, pa ga u vodi držite da ne pocrni, prije nego ga dodate u varivo. Nije ga potrebno guliti.
Po isteku 20 minuta dodajte u leću narezani krumpir (ocijedite vodu u kojoj je stajao), a također tek sad dodajte vegetu/sol, Maggi i papar. Sve promiješajte i po želji dodajte još vruće vode, pa kuhajte 10 minuta da se krumpir skuha.
Po isteku 10 minuta probajte da li je krumpir kuhan i dotjerajte okus dodajući još malo soli ili papra po želji.

Poslužite!

Slasno, slano, hidrirajuće, papreno – grije dušu i liječi tijelo. A i miriše predivno.

varivo od lece i poriluka_posluzenoUz ovu juhu možete poslužiti i komad finog tostiranog kruha ili možda u njemu skuhati kobasicu (vegansku ili običnu) u zadnjih 10 minuta skupa sa krumpirom, svakako će biti slasno i zacjeljujuće.

varivo od lece i poriluka_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! I nadam se da ćete ga isprobati u puno ugodnijim okolnostima 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Varivo od leće i poriluka”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s