Palačinke s komadićima čokolade

Ponekad se uobičajeni doručci jednostavno ne mogu nositi sa zahtjevima koje pred njih postavljamo: da bude ukusno, hranjivo, donosi osmijeh na lice i zacjeljuje takotsubo kardiomiopatiju*.

Palačinke s komadićima čokolade već i prema imenu intuitivno djeluju kao NE-obični doručak koji se može nositi s takvim zahtjevima, a kad ih isprobate često ćete ih poželjeti na jelovniku i zato će vas sigurno veseliti saznati da se izrazito jednostavno pripremaju.

Potrebno (za dvije porcije, 8 palačinkica).
Suha mješavina:
30g integralnog brašna
70g bijelog glatkog brašna
prstohvat soli
1 žličica praška za pecivo

Mokra mješavina:
1 žlica ulja (15g)
1 jaje (ili laneno jaje)
2 žlice šećera
100g kefira (ili sojinog jogurta)

Dodatak: 2 kockice crne čokolade, narezane na sitne kockice

Za posluživanje: javorov sirup, zaleđeno ili svježe voće, tučeno slatko vrhnje (ili veganski šlag)

Postupak:
U veću zdjelicu izvagnite suhe sastojke; brašna, sol, prašak za pecivo pa prorahlite sve pjenjačom da se izmiješa.
U manju posudu dodajte sve mokre sastojke; ulje, jaje, šećer i kefir ili jogurt pa izmiješajte da se šećer rastopi i svi sastojci povežu.
Zagrijte prigodnu tavu na srednjoj vatri, nauljite.
U suhe sastojke uspite mokre pa sa nekoliko pokreta pjenjačom izmiješajte u žitko, ali gusto tijesto. Nije potrebno dugo miješati, pola minute biti će dovoljno.
U zgotovljeno tijesto umiješajte narezanu čokoladu pa uz pomoć veće žlice ili “dishera” tj. grabilice za porcije (na slikama) stavljajte manje porcije tijesta u tavu i ispecite 8 palačinki.

 

S obzirom da je tijesto gusto možete za raširiti na tavi protresanjem ili uz pomoć špatule.
Kada palačinke postanu glatke, imaju “tunele” prema dnu i izgledaju mat kao da se počinju sušiti odozgo okrenite ih uz pomoć kuhinjske lopatice i ispecite drugu stranu.
Slažite ih na zagrijani tanjur, a kad su sve pečene…

poslužite!

Palacinke s komadicima cokolade_posluzenoOvo su sjajne palačinke za kasni vikend doručak, ali također za posluživanje u krevetu na običan dan, a biti će slasne bez obzira za kakve se dodatke za posluživanje odlučili.

Palacinke s komadicima cokolade_naslovnaPosebnost ovih palačinki (koje mogu biti i veganske odaberete ili laneno jaje i ne-mliječni jogurt i čokoladu) je što nisu ni previše pjenaste kao uobičajene američke palačinke, niti premasne pa krte kao vafli. Tekstura je sočna, ali također i kompaktna i silno evocira baš kolačiće s komadićima čokolade jer ima taj krasni karamelizirano-čokoladni miris.

Palacinke s komadicima cokolade_zalogajIsprobajte ih i vi! Uživajte i neka vam ja u slast! I javite jako je vama uspjelo 🙂

*Ne zaista. Ovo je samo neovlaštena humoristična upotreba znanstvenog termina za sindrom slomljenog srca.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s