Torta od badema

Ova otmjena, a također vrlo jednostavna torta, slasna je žrtva uz popodnevnu kavu ili čaj, ali i lijep dodatak nekoj prikladnoj večeri, poput nadolazećeg Valentinova.

Samo tijesto vrlo je jednostavno i priprema se sa samo malo miješanja, umjesto uobičajenog miksanja i razdvajanja jaja – a kako ne sadrži jaja uopće, pripremite li je sa sojinim ili bademovim mlijekom dobiti ćete posve veganski kolač.

Potrebno (dvije kore u kalupu promjera 15 cm):
Mokri sastojci:
100g šećera
130 g mlijeka
kora naranče
puna žlica narančinog soka (cca 15ml)
nekoliko kapi arome badema (opcionalno)

Suhi sastojci:
120g glatkog pšeničnog brašna
30g mljevenih badema
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli

Za ukrašavanje:
nekoliko žlica džema po želji
šećer u prahu
bademi

Postupak:
Prikupite sve sastojke, stavite pećnicu da se grije na 180°C, pripremite odabrane kalupe (nauljite ili obložite papirom za pečenje).
U jednoj zdjelici pomiješajte sve mokre sastojke: šećer, mlijeko, naračin sok i dodajte koricu naranče i aromu badema, ako koristite. Miješanjem otopite šećer.
U većoj zdjelici odvagnite brašno, mljevene bademe, sol i prašak za pecivo pa promiješajte pjenjačom da se razrahli i da se podrobe sve eventualne grudice.
Uspite mokre sastojke u suhe i sa nekoliko odvažnih poteza pjenjačom spojite sve u žitko tijesto. Ne treba dugo miješati, samo da se sve ujednači.
Podijelite tijesto u dva kalupa i stavite peći u zagrijanu pećnicu 20 minuta na 180°C*.
Pečene kore ohladite 5 minuta u kalupu, a zatim na rešetki do sobne temperature prije nego ga sastavite.

Kad su kore hladne smjestite jednu na odabrani poslužavnik, premažite željenim džemom (ja volim ovaj miješani, no jagoda ili šumsko voće su također izvrsni) i poklopite drugom korom, a odozgo ga pospite šećerom.

Ja sam ovdje stavila za ukras bademe grupirane po dva jer mi tako sliče na mala srca, ali također možete od papira napraviti šablonu pa ga pošećeriti – tako da dobijete ukrasnu šaru (kao na ovom čokoladnom kolaču od badema).
Kad ste zadovoljni ukrasima…

Torta od badema_srcaposlužite!

Torta od badema_posluzenoOva otmjena torta izgleda krasno, a također je sočna i bogatog okusa badema. Uz šalicu čaja, poput roibossa sa narančom, ili možda earl grey crnog aromatiziranog bergamotom mogu se točno zamisliti da uz sendiče od krastavaca i krišku viktorijine torte uživam u popodnevnom obredu opuštanja i #sebeljubavi zajedno sa englezima.

Torta od badema_kriskaTakva prekrasna šara, takav sočan kolač…. mljac!

Torta od badema_zalogajIsprobajte ga i vi! Uživajte i nek vam je u slast! I javite uz što ste ga vi poslužili 😉
*ako pečete u sve zajedno u jednom kalupu, produžite vrijeme pečenja na 25 minuta, a zatim isprobajte čačkalicom i provjerite da li se kolač odmaknuo od ruba kalupa – ako je čačkalica suha, kolač elastičan i odmaknut od ruba, pečen je.

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s