Kokos-kari od slanutka

Kari jela, popularna u južnoj i jugoistočnoj aziji, odakle se njihova privlačna slast proširila svijetom, jela su koja po mom mišljenju padaju negdje između variva i saftova, uspoređena s domaćom kuhinjom.

Dovoljno supstancijalna da budu varivo, a opet vrlo prikladna za posluživanje uz prilog poput riže, prosa ili rezanaca pružaju mnogo opcija za posluživanje i platno su koje se rado boja bojama presonaliziranih odabira.

Ovdje ćemo skuhati jednu klasičnu kombinaciju povrća koja je nježnih okusa i vrlo pristupačna, a također i izvrsna kombinacija robusnih, vlaknastih, škrobastih i osvježavajućih namirnica.

Potrebno (2 porcije uz rižu):
1 žličica ulja
1/2 žličice kumina
1 žlica kari mješavine začina
manji luk, usitnjen
komad mrkve (cca 120g)
komad cvjetače (cca 100g)
kuhani slanutak (pola konzerve ili oko 50g suhog slanutka što daje oko 120g kuhanog)
1 žlica kokosovog maslaca (ne ulja! nego mljevenog kokosa) ili četvrt konzerve masnog kokosovog mlijeka
sol, šećer
voda

Za posluživanje: kuhana riža

Postupak:
Prikupite sve sastojke, stavite rižu da se kuha.
Narežite luk na tanke kriške, mrkvu na ploške, cvjetaču na komade veličine zalogaja, a krumpir operite (nije potrebno guliti) pa narežite na kockice brida oko 1 cm.
U prikladnoj posudi ugrijte ulje i na njemu zagrijte kumin da zamiriše, dodajte narezani luk i pržite ga na laganoj vatri da omekša 2-3 minute.
Dodajte kari mješavinu začina pa miješajte dok se ne ugrije, a zatim dodajte sve pripremljeno povrće i miješajući ga obložite začinima.
Ulijte kokosovo mlijeko (ili dodajte žlicu kokosovog maslaca) i vruće vode toliko da pokrije sve sastojke.Dodajte oko 1/2 žličice soli.
Kad kari zavrije, pokrijte ga poklopcem i na srednjoj vatri kuhajte 12-15 minuta, dok povrće ne omekša tekućina na dobije privlačnu kremastu viskoznost.

Nakon 12-15 minuta otklopite i probajte kari te dotjerajte okus; posolite ili pošećerite po želji, da zaokružite okus, a zatim…
poslužite!

Kokos kari od slanutka_posluzenoOvo prekrasno jelo toplih začina i zaokruženih, a opet nježnih okusa sjajan je recept u vašem asortimanu kad se zaželite egzotičnih okusa, a jednostavna priprema i nutritivno bogatstvo čine ga sjajnim odabirom za svakodnevnu večeru.

Kokos kari od slanutka_zalogajPo želji moguće ga je pripremiti i sa ljućom mješavinom začina, a osim uz rižu izvrsno je i preliveno preko porcije širokih rezanaca. Imate li svježeg začinskog bilja, ili mladih listića špinata, dodajte ih u posljednjem trenutku kuhanja i odmah poslužite, dok su još uvijek snažno aromatični i prepuni mikronutrijenata.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako se vama dopalo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s