Mini mafini od banane

Često smo u prilici čuti da je “prezentacija najvažnija” i, iako se voditi time nije najbolja strategija dugoročnog poslovanja, mnogo se može naučiti iz promatranja i korištenja trikova koji trenutke čine posebnima.

Jedan od takvih trikova prezentacije svakako je svijest o tome da jela ne moraju biti komplicirana da bi bila privlačna i da sve izgleda neodoljivo kad je minijaturno i posluženo “na kat“. U ovom slučaju zalogajčići uz popodnevnu kavu (ili za iznenadne goste) dvije su vrste kolačića koje možete spremiti za nekoliko minuta i od vrlo pristupačnih sastojaka pri čemu jedan recept dolazi danas, a drugi u sljedećoj tehnici srijedom 🙂

Potrebno (za 24 mini mafina ili 6 uobičajene veličine):
20g tostiranih oraha
1 zrela banana
50ml mlijeka (ako odaberete sojino mafini će biti veganski)
prstohvat soli
1/2 žličice sode bikarbone
1 žlica šećera (15g)
20g integralnog brašna
50g bijelog glatkog brašna

papirnate košarice za pečenje mafina

Postupak:
U maloj tavi na srednjoj vatri tostirajte orahe. Nije potrebno ulje već samo u praznu tavu stavite usitnjene orahe i protresajte dok se griju da se sa svih strana poprže i lijepo zamirišu. Trebati će vam za to oko 5 minuta, a tostirane orahe zatim izvadite iz tave i po potrebi usitnite nožem ili u suribachi zdjelici.
Uključite pećnicu da se grije na 180°C.
Zrelu bnanu izgnječite u glatki sos, posve bez grudica. Banana će kolaču dati slatkoću, ali također ispuniti potrebu za uljem ili jajima – bez kojih se može i što će biti krasan trik u slučaju da vi ili vaši gosti patite od alergija.
U zgnječenu bananu dodajte sve ostale sastojke mlijeko (kravlje ili sojino), sol, šećer, brašna, sodu – i promiješajte vilicom ili pjenjačom u glatko tijesto.
Na kraju dodajte i usitnjene orahe i pomiješajte da se ravnomjerno rasporede.
Uz pomoć dvije žličice (ili žličice i prsta) napunite pripremljene košarice. meni se uglavnom uvijek dogodi da negdje između košarica kapne tijesto, a ako se to dogodi i vama – toplo savjetujem da pobrišete kapljice prije nego stavte u pećnicu jer je pravo s#*/$e očistiti kad se tijesto zapeče.
Pecite mafine 12 minuta na 180 ili 160°C ako je u pitanju pećnica s ventilatorom. Ako umjesto 24 mala pravite 6 velikih njih pecite 20 minuta na istim temperaturama – 180°C bez, a 160°C uz ventilator.

 

 

This slideshow requires JavaScript.

Pečeni mafini biti će snažno dignuti, zlatni na vrhu i elastični na dodir, a ako ih bocnete čačkalicom ona će iz kolačića izaći suha, bez sirovog tijesta.

Ohladite mafine nekoliko minuta, a zatim…

poslužite!

Ovi sićušni mafini neodoljivog su izgleda, ali također i prekrasno slasni, baš kao i veliki. Upotrijebite li ove minjon košarice od masnog papira svaki će mafinčić biti mini-doza za dva zalogaja, a košarice – osim što će biti tako lijepe za vidjeti – biti će i izvrstan način da se uspori jelce i disciplinira ih na odmatanje umjesto da cijelu pregršt sitnih peciva ubace u mašinu s unutarnjim sagorijevanjem odjednom i bez razmišljanja.

mini mafini od banane_posluzenoKolačići na mojim slikama posluženi su na etažeru, setu od dva tanjura koje povezuje metalni stalak, i koji me je bacio oko 42 kune u trošak u obližnjoj Offertissimi – ali ako vi nemate etažer, ne brinite. Isti doživljaj “na kat” možete proizvesti i koristeći dva tanjura sličnih boja u različitoj veličini između kojih stavite čašu na stalku ili zgodnu zdjelicu.

mini mafini od banane_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! I vratite se drugu srijedu po recept za “one druge” jednostavne kolačiće 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Mini mafini od banane”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s