Poffertjes – palačinkice sa heljdinim brašnom

Poffertjes palačinkice tradicionalna su nizozemska poslastica; sićušne, zlatne i mirisne palačinkice od mješavine heljdinog i bijelog brašna koje se jedu sa maslacem i štaub šećerom ili drugim slatkim dodacima.

Dugo si već želim tavu za takoyaki od ljevanog željeza, tešku tavu koja divno zadržava toplinu i u čijim se udubljenjima peku najbolje takoyaki kuglice poput ovih s kobasicom koje smo nedavno ispekli zajedno. Nakon dugog vrebanja prije par tjedana sam tako naletjela na takvu tavu na eBayu i kupila je, pa kad je konačno doputovala odlučila sam je odmah uposliti.

Kako smo već pripremali takoyaki, učinilo mi se bez veze da napravimo varijaciju tako brzo, a slučajno sam se zatekla u posjedu prekrasno mljevenog heljdinog brašna pa je odluka pala lako – poffertjes!

Ako nemate tavu za takoyaki ili onu za poffertjes (koja ima nešto plića udubljenja) ove palačinkice možete ispeći i u običnoj tavi, koristeći mjeru od otprilike 1 žlice tijesta za svaku palačinkicu. Tako malene i prekrasno karamelizirane sigurno će osvojiti svakoga.

Potrebno (za 2 osobe, otprilike 48 palačinkica):
150 ml toplog mlijeka*
3g kvasca
1/2 žlice šećera
50g bijelog glatkog brašna
50g fino mljevenog heljdinog brašna
prstohvat soli
1 jaje*

ulje za pečenje
dodaci za posluživanje: šećer u prahu, marmelade, maslac, med i slično

Postupak:
Za pripravu nije potrebno mnogo vještine, samo nešto više vremena nego je uobičajeno za palačinke jer je tijestu potrebna fermentacija – dizanje kvasca – da bi palačinkice bile rahle i mekane.

Otopite kvasac u mlijeku sa šećerom, a zatim dodajte obje vrste brašna, sol i jaje. Sa nekoliko poteza pjenjačom spojite sve u glatko tijesto.
Tijesto neće izgledati jako gusto, ali suzdržite se dodavanja više brašna – tijekom sat vremena stajanja na toplom mjestu postati će gušće i pjenušavo, pa ga tako ostavite da kvasac dijeluje.
Nakon sat vremena promiješajte tijesto pjenjačom pa ulijte u bočicu ako imate da biste ga lakše dijelili u porcije (također možete ulijevati iz vrča ili dijeliti u udubine žlicom).
Zagrijte tavu na srednjoj ili nižoj vatri i kad je zagrijana zamastite udubine uljem uz pomoć kista ili presavinutog kuhinjskog ubrusa pa ih do trećine napunite tijestom.
Pustite da se palačinkice peku dok gornja površina ne postane suha, a zatim okrenite uz pomoć štapića ili čačkalice i pustite da se i druga strana ispeče. Pečete li ih kao ja u željeznoj tavi to će ići vrlo brzo, ali ako koristite pekač za krafnice (cake pops aparat) ići će nešto sporije.

 

Pečene poffertjes izvadite u zdjelu i nastavite s pečenjem: namastite tavu ponovo, podijelite tijesto, okrenite, ispecite.
Kad ste ispekli sve – poslužite ih!

poffertjes palacinkice_zlatneTradicionalno, ove se palačinkice jedu sa maslacem i posute štaub šećerom…

poffertjes palacinkice_staubno možete ih poslužiti i uz zdjelicu pekmeza od šljiva, prelivene sa malo zagrijane marmelade ili slatkim sirupom po želji. U želji da obogatim obrok i smanjim slatkoću ponekad ih poslužim i sa nemasnom glatkom skutom pomiješanom sa sasvim malo marmelade ili meda, što ih također izvrsno nadopuni.

poffertjes palacinkice_iznutraIzvana krasno karamelizirane, a iznutra dignute i pjenušave strukture, meke i slasne, ove palačinkice prekrasno koriste heljdino brašno, pa ih preporučam i onima koji su već odustali od heljdinih palačinki jer se svuda lijepe i ispadaju gumene ili krte.

poffertjes palacinkice_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako se se vama dopale 🙂

*ako koristite sojino mlijeko i laneno jaje palačinkice će biti veganske. U tom slučaju preporučam samo da tavu bolje nauljite i pečete na laganijoj vatri da se palačinkice ne lome.

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s