Još jedno očaravajuće, a jednostavno tursko jelo koje je prekrasan doručak vikendom ili privlačan dodatak raskošnoj trpezi u nekom drugom obroku jest pide.
Pide je posebno oblikovano krušno tijesto koje se prekriva odabranim dodacima poput različitih vrsta sira (kaşarlı pide), kobasicom (sucuklu pide), jajima (yumurtali pide), povrćem ili smjesom od mljevene junetine (kiymali pide), a zatim oblikuje u lađicu i peče u pećnici do zlaćanog savršenstva. Za upoznavanje sa ovim krasnim pecivom, koje još nazivaju i “turska pizza” pripremila sam danas najjednostavniju varijantu, sa svježim sirom, jer je brza, jednostavna i slasna i odlična je sama, ali i pristaje uz najrazličitije dodatke.
Potrebno (za dvije pide lađice, dovojne za doručak dvoje ljudi ili kao dodatak trpezi za četvero):
Tijesto:
120 ml tople vode
prstohvat šećera
1 žličica suhog kvasca
150 g glatkog brašna
1 žlica (15ml) ulja
1/2 žličice soli
Punjenje:
150 g svježeg sira
1 malo jaje
sol, papar
Postupak:
Od svih navedenih sastojaka zamijesite meko tijesto na uobičajeni način: rastopite šećer i kvasac u vodi, dodajte dio brašna, zatim ulje i sol, a zatim brašno malo po malo dok ne nastane meko, elastično tijesto.
Tijesto stavite u nauljenu posudu na toplo mjesto da se diže sat vremena.
Kad je tijesto spremno (ovdje možete iskoristiti i kupljeno tijesto za pizzu) ugrijte pećnicu na 180°C i pripremite pleh za pečenje oblažući ga papirom za pečenje ili silikonskim podloškom.
Prerežite tijesto na pola pa rukama, pritiskanjem i razvlačnjem oblikujte od svake polovice ovalni komad koji stavite na pripremljeni protvan,
Za punjenje izmiješajte sir s jajetom i začinite po želji. Ako odaberite masniji sir (ovaj moj je bio 0,8% mliječne masti) ili dodate i šaku ribanog sira po želji pečeni nadjev biti će bogatiji i imati će jače zlatniju boju.
Na svaki oval tijesta nanesite sirno punjenje, na sredinu, pazeći da oko centimetar ruba ostane prazan.
Prstima prebacite rub prema gore, a vrhove zavrnite da se zalijepe i daju pecivu karakterističan oblik lađice. Lađica također i čuva punjenje da ne iscuri, bio to samo sir ili se odlučite da u zadnje 4 do 5 minuta na sredinu spustite i jedno jaje da se ispeče na njoj.
Pecite 15-17 minuta na 180°C. Svaka pećnica je različita pa držite oko na pecivu i izvadite kad je korica lijepo zlatna. Ako nakon 12 minuta još ne vidite da se rubovi zlate upalite gornji grijač (ili pomaknite peciva jednu prečku višlje u pećnici na zadnje 3-4 minute.
Pečena peciva izvadite i možete ih ohladiti, ali nećete pogriješiti i ako ih odmah…
poslužite!
Jednostavno, ali potpuno zadovoljavajuće. Toplo i mirisno, samo ili uz nekoliko kriški salame ili žlicu meda s čilijem.
Rubovi su hrskavi, dno predivno zlatno, a sir i jaje baš ona doza proteina koja će omogućiti dugotrajnu sitost.
Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂