Juha s domaćim vontonima

Ima nešto tako očaravajuće u punjenoj tjestenini: slast, punina okusa, iznenađenje – da zbog toga pomislimo da je komplicirana za pripremu. No, u slučaju vontona svatko si za nekoliko trenutaka može prirediti takvo slasno iznenađenje.

Tradicionalno tijesto za kineske knedlice s nazivom vontoni jednostavno je tijesto za tjesteninu od jaja, a postupak prepreme ne zahtijeva nikakve strojeve već samo malo gnječenja, miješanja i valjanja. Ako uz to imate i malo mljevenog mesa i začina i temeljac u kojem ćete ih poslužiti spremni ste za slasnu kulinarsku avanturu.

Ja sam se ovaj put odlučila za “juhu sa dugom i kratkom tjesteninom” što je klasični način posluživanja u kojem se dio tjestenine napuni, a ostala samo izreže u rezance te se obje vrste odvojeno skuhaju i posluže u juhi. Osim što je izuzetno ukusan ovaj način će nam danas omogućiti da u isto vrijeme bacimo oko na dvije tehnike, a također se inspiriramo za druge slične pothvate.

Potrebno (2 porcije):
vontoni:
1 jaje
1 žlica vode
prstohvat soli
100g glatkog brašna

punjenje:
100g svinjetine
1 usitnjeni mladi luk
1 usitnjeni češanj češnjaka
1 žličica kukuruznog škroba
1/2 žličice šećera
1 žlica soja sosa
papar

posoljena voda za kuhanje tjestenine
600 ml temeljca po izboru (ovdje od svinjskih kostiju)

Po želji dodaci za posluživanje: ulje tostiranog sezama, sezamove sjemenke, narezani zeleni dio mladog luka

Postupak:
Za tijesto istucite jaje sa žlicom vode i prstohvatom soli pa dodajte brašno i zamijesite tvrdo, ali gipko tijesto. Kako su jaja različitih veličina, a brašna različito absorbirajuća dodajte žličicu vode ako je vaše tijesto presuho ili malo brašna ako je premokro. Kratko premijesite pa oblikujte u kuglu i zamotajte u foliju (ili stavite u vrećicu) i ostavite u hladnjaku da se odmori i brašno potpuno hidrira barem pola sata, ali slobodno i dulje (do 24).

Kad želite jesti, za punjenje stavite sve sastojke u zdjelicu: meso, začine, škrob – i žustro ih izmiješajte da se smjesa sasvim poveže. Stavite sa strane.

Odmoreno tijesto razvaljajte – ja sam ga ovdje podijelila na dva dijela da mi bude lakše razvaljati – a zatim izrežite nožem četverokute željene veličine pa napunite. U ovom slučaju ja sam napravila 10 prilično velikih vontona (za tri griza) i napunila ih tako da sam samo savila tijesto okolo nadjeva kao torbicu, stiskajući i sabirući rubove na vrhu.

vontoni_punjenje2Ostatak tjestenine narežite na kraće ili duže, šire ili uže rezance.
U vrućoj posoljenoj vodi kuhajte vontone da se punjenje skuha i proplivaju, za što će trebati oko 3 minute, a zatim ih podijelite u zdjelice za posluživanje i u istoj vodi skuhajte rezance, 2 minute će biti dovoljne.
Prelijte tjesteninu vrućim temeljcom i na vrh dodajte željene dodatke pa…

poslužite!

vontoni_posluzenoOva zdjelica blaga fantastičnog je okusa, privlačna oku i vrlo zabavan obrok kojeg možete jesti štapićima i dubokom žlicom. Iskoristite li za pripremu bogati temeljac kao što je ovaj od svinjetine punina okusa će biti najraskošnija (i juha najkaloričnija) no također možete upotrijebiti pileću juhu ili, u nedostatku druge varijante, juhu od kocke.

vontoni_rezanci
Rezanci su krupni, ukusni i kuhani taman da pružaju onaj sjani osjet otpora pod zubima…
vontoni_zalogaj
…a punjenje u vontonima eksplozija je okusa, zaokružene slasti i umamija.

Kad isprobate ovu klasičnu varijantu možda se odlučite i na sličnu ideju u kimchi juhi, takva fuzija utjecaja garantira slasno jelo koje je zasitno i vraća u život i iz najgore prehlade ili mamurluka.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s