Kitchdi sa zobenim pahuljicama

Neke dane probudim se željna Indije pa uskočim u kuhinju, upalim teleporter i 20 minuta kasnije jedem slasni kitchdi od zobenih, povrća i toplih začina. Slasno, jednostavno i hranjivo, a ako se i vama dopada ta ideja ili ste se probudili željni Indije recept slijedi.

Kitchdi (ili kitchri) vrsta je jela popularnog po cijelom Indijskom podkontinentu, a obično je mješavina kuhane riže i grahorica, pogotovo brzo kuhajućih grahorica, i začina – po želji blagih ili oštrijih. U zapadnijim kulturama slično se jelo zove kedgeree, a u istočnijim kongee ili jok.

Zobene pahuljice kuhaju se znatno kraće nego riža, imaju više vlakana i kremasta struktura kaše koja od njih nastaje baš kao i riža izvrsno je platno za crtanje bilo kakvim začinima koje volite i bilo kojim povrćem koje imate u hladnjaku.

Potrebno (1 porcija):
žličica ulja
mali luk, nasjeckan
šalica raznog narezanog povrća po želji (grašak, srednji dio brokule, mrkva, slatki kukuruz, krumpir)
garam masala ili druga željena mješavina začina (papar, crvena paprika, cime, korijandar)
sol
trećina šalice zobenih pahuljica
žlica crvene leće
voda ili temeljac

Postupak:
Prikupite sve sastojke, nasjeckajte povrće.
U posudi po želji ugrijte ulje i kratko popržite luk i začine na srednjoj vatri da luk omekša, a začini se probude i zamirišu.
Dodajte sve ostale sastojke; usitnjeno povrće, leću i zobene pa pomiješajte da se prekriju začinima, a zatim ulijte vodu ili temeljac pa pustite da zakuha.
Nakon što zakuha kuhajte na srednjoj vatri (ili slabijoj vatri, ali pokriveno) 10 minuta – da povrće omekša i zobene se pretvore u lijepu kremu.

Nakon 10 minuta probajte i dotjerajte okus: možda još malo soli, možda mrvica dimljene drvene paprike ili papra, a zatim…

poslužite!

dav

Kitchdi je predivan doručak, slasan i zasitan, a odmah ujutro osigurava mnogo mikronutrijenata i vlakana koje možda nećete stići ubaciti u vaš motor za unutarnje sagorijevanje tijekom radnog dana.

dav

Također je i izvrsna brza i lagana večera uz koju možete poslužiti i prženo jaje ili komad mariniranog tofua za završetak dana jedenja s kojim možda niste do večere bili previše zadovoljni.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite ako ste našli kakvu dobru kombinaciju povrća i začina s kojom kuhate još bolji kitchdi 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Kitchdi sa zobenim pahuljicama”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s