Meksički kukuruzni kruh

Bilo da ste se uželjeli vrućeg kruha za doručak ili imate tematsku večer i pripremili ste chili con carne uz koje bi savršeno išao komad rustikalnog kukuružnjaka ovaj je predivni polusatni pojekt baš savršen za takav dan.

Najvažnije u ovom brzom i slasnom receptu je nafrljiti pećnicu na 230°C i imati strpljenja da ne započnete s pripremom sve dok pećnica nije ugrijana – jer kemijska snaga reakcije sode bikarbone s kiselinom u tijestu potrošiti će se ako gotovo tijesto stoji i čeka da ga ispečete – što znači da ćete umjesto pjenušavog rahlog kruha dobiti žilavu palačinku.

Potrebno (kalup 20cm promjera, 8 kriški):
1 žlica masti ili druge masnoće sa visokim dimištem, za pečenje

125g kukuruznog brašna
1 žlica sirovog šećera
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
1/2 žličice čilija ili dimljene crvene paprike
1 jaje
220ml kefira (čašica kefira + žlica vode ili mlijeka za oplahnuti čašicu)

Postupak:
Stavite pećnicu da se grije na 230°C.
Prikupite sve sastojke. Ako imate ovakvu željeznu tavu ili onu od lijevanog željeza koja smije u pećnicu taj kalup je najbolji, ali poslužiti će i dugi kalup za pečenje koji smije na tako visoku temperaturu.
Dok se pećnica grije u veću zdjelu odvagnite sve suhe sastojke; kukuruzno brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu, sol i čili.
U drugoj posudi pomiješajte jaje i kefir (umjesto kefira može i druga kisela mliječna tvar poput jogurta, a za vegansku varijantu uporijebite laneno jaje i sojino mlijeko ukiseljeno sa žlicom jabučnog octa).
Kad je pećnica skoro spremna u odabrani kalup, ovdje tavu, stavite mast i spustite u pećnicu neka se posuda zagrije i mast otopi.
Kad je pećnica ugrijana, mast otopljena i tava spremna, pomiješajte suhe i mokre sastojke pjenjačom sa par oštrih poteza, samo da se sve spoji. Dobiti ćete žitko, vrlo pjenušavo tijesto.
Izvadite vruću tavu oprezno iz pećnice i u nju ulijte tijesto pa spremite nazad u pećnicu i pecite 20 minuta na 230°C.

Pečeni kruh neće se jako dići, ali će dobiti prekrasnu zlatnu boju i odvojiti će se od ruba kalupa.

Izvadite iz pećnice i…

jednostavni kukuruzni kruh_pecenoposlužite!

jednostavni kukuruzni kruh_naslovnaS ovim kruhom ne morate ništa čekati da se ohladi, možete ga jesti vrućeg, mlakog ili hladnog. Divan je samo sa malo maslaca i začinjenog meda (med pomiješan sa limunom, na primjer), ali također i sa narescima, kajmakom, sirom, Brzi grah sa dimljenom kobasicom, čilijem s mesom ili bez ili uz šalicu bijele kave kao popodnevni zalogajčić.

Pogledajte kako je samo divan od ispod 🙂

jednostavni kukuruzni kruh_zlatnoIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako se vama dopalo 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s