Keksići s jamicama punjenim pekmezom

Savršenstvo jednostavnosti: to su ovi prekrasni prhki keksići s jamicama punjenim pekmezom.

Spominjali smo već temeljni recept za kekse – takozvani 1:2:3 recept – kad smo radili poštambiljane keksiće s kikiriki maslacem. Jedan, dva i tri pritom su omjeri šećera, masnoće i brašna, a bez ikakvih dodataka daju keksić koji se naziva temeljinim prhkim ili shortbread keksićem.

kao mala varijacija da poboljša svojstvo keksića da se ne raspadne prije nego dospije do usta mogu se dodati sastojci koji sadrže malo vode – poput žlice mlijeka ili, u ovom slučaju, jednog malog žumanjka. Oblikovani sa malo valjanja i pritiskanja i uz pola žličice željenog pekmeza po keksiću pretvaraju se u ove divne, svečarske dragulje blagdanskog stola.

Potrebno (24 keksića):
50g šećera
100g omekšanog maslaca
150g glatkog brašna
1 mali žumanjak
prstohvat soli

pekmez za punjenje
Postupak:
Prikupite sve sastojke. Izvadite pleh za kolače na kojem ćete peći kekse.
U dubokoj zdjeli izgnječite maslac sa šećerom, da se kremasto izmiješa.
Dodajte žumanjak (bjelanjak spremite za drugu prigodu, poput 4:1 omleta ili premazivanja pecva) pa ga glatko izmiješajte sa maslacem i šećerom. Za to će trebati tek nekoliko pokreta špatulom.
Dodajte odvagnutu količinu brašna i prstohvat soli pa pomiješajte sve zajedno špatulom dok se ne spoji u tijesto, pod kraj miješanja slobodno pritisnite sve na kup rukama i oblikujte kuglu tijesta.
Tijesto podijelite na 4 komada, svaki izvaljajte u kobasicu i zatim svaku kobasicu podijelite na 6 dijelova (6×4=24).
Svaki od 24 komadića rukamaoblikujte u kuglicu i složite na pleh za pečenje, ne morate ostavite razmak veći od 2 cm jer se keksi neće jako raširiti (nemaju nikakvo stredstvo za dizanje i nisu premekani).
Svaku kuglicu tijesta pritisnite dnom čaše ili dlanom da oblikujete disk debljine oko 5 mm i u sredinu svakog diska utisnute jamicu pogodnim alatom – drvenom kuhačom, krajem valjka za tijesto ili palcem.
U dobivene jamice stavite po malu hrpicu pekmeza, ne više nego koliko ispuni jamicu kad se pekmez otopi u vrućoj pećnici, a zatim stavite oblikovane keksiće 10 minuta na hladno dok se pećnica grije na 180°C.

Pleh s keksićima stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 8 minuta. Odozgor još uvijek moraju biti svijetli, a tek se mrvicu zazlatiti na mjestu gdje dno dodiruje pleh.
keksici s jamicom pekmez_krhkoNakon vađenja iz pećnice vrlo su krhki pa ih oprezno lopaticom preselite na rešetku i ohladite do kraja pa…

poslužite!

Ovi su keksići prhki i tope se u ustima, a ne trebaju nikakve ukrase da budu posve spremni za svečani stol, no ako želite možete ih naprašiti šećerom u prahu koristeći malo sito.

keksici s jamicom pekmez_naslovnaIsprobajte, uživajte i u slast! I pripazite! – jer s tako brzom pripremom odjednom ste uvijek na 15 minuta od pladnja slasnih zalogajčića 😉

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese and German language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Keksići s jamicama punjenim pekmezom”

Komentiraj