Takoyaki s kobasicom

Zgodna hrana za zabave, slasne pržene kuglice idealne veličine za koktel zalogaje, no također i izvrsna zabavna večera – japanske takoyaki kuglice lako zadovoljavaju raznolika htijenja.

Iako ime TakoYAKI dolazi od spoja riječi tako (hobotnica) i YAKI (prženo) takoyaki kuglice moguće je pripremiti sa cijelim nizom različitih, slanih ili slatkih, punjenja. U ovo vrijeme godine često u kući imam temeljca od kostiju, koji ću vam na brzinu ovdje pokazati. Izvrsno je imati ga u kući za juhe ili sastojke rižota ili variva, pa me to inspiriralo da vam pokažem i takoyaki – jer se slano tijesto, kao za palačinke, radi upravo od juhe (vege, kombu dashi ili mesne).

Za ovu priliku iskoristila sam komadiće kobasice i sira za punjenje, ali također ih možete napuniti kuhanom hobotnicom, komadićima hrenovke, liganja ili dimljenog tofua i osvježavajućeg povrća. Tava za takoyaki kod nas je uglavnom nedostupna, ali ovakav električni aparat za krafnice (kuglice) izvrsno može poslužiti svrsi*.

Potrebno (12 kuglica, 2 porcije):
Tijesto:
50g brašna
žlica soja sosa
1 manje jaje
150ml temeljca od svinjskih kostiju (ili druge juhe)

Dodaci:
komadići kobasice (30ak grama)
komadići sira
sitno sjeckani luk
zeleni dio mladog luka
ukiseljeni đumbir (ili sitno sjeckani kiseli krastavac)

Za posluživanje:
majoneza (odlučite li se za vegansku varijantu ovdje je i recept za majonezu)
sriracha, kečap ili takoyaki umak (mješavina kečapa, worchestershire umaka i soja sosa ili šećera, za ravnotežu)

Temeljac od svinjskih kostiju (opcionalno):
2-3 veće svinjske kosti
velika mrkva
rebro celera
pola glavice smeđeg luka, zajedno sa lupinom
2 češnja češnjaka
pola žlice soli/vegete
10-ak sjemenki crnog papra
1,5 litra vode

Postupak:
[Neobavezni dio, jer možete upotrijebiti i drugu juhu po želji] Za temeljac sve sastojke stavite u ekspres lonac i nakon što postigne pritisak kuhajte 35 minuta. Kuhanu juhu ohladite i odmastite po želji, pa koristite za pripremu juhi, rižota, složenaca ili variva.

Za takoyaki pripremite tijesto tako da sve sastojke žustro izmiješate pjenjačom, a zatim preselite u vrč jer će vam tako biti lakše ulijevati u rupice aparata ili tavu za takoyaki.
Narežite sve sastojke za punjenje na male kockice. Zagrijte aparat ili tavu.
U zagrijane rupice ulijte ulje, barem trećinu žličice u svaku rupicu, jer će se jedino tako kuglice dobro pržiti i biti hrskave izvana, a meke i raskošne iznutra.
U zagrijano ulje ulijte tijesto gotovo do vrha donjih posudica, a zatim ih natrpajte željenim dodacima: kobasicama, sirom, lukom (ili komadićima dimljenog tofua, crvene i zelene paprike i slično), pa ostavite da se neko vrijeme peku bez diranja – oko 4 minute u mojem aparatu. Ne zatvarajte!

Koristeći čačkalicu, štapić ili sličan drveni alat da ne oštetite posudu, prevrnite kuglice za 90 stupnjeva, pa u rupu koja je nastala ulijte još tijesta (i ubacite još punjenja, ako je potrebno) pa ih opet pustite da se peku 4-5 minuta, prije nego ponovite postupak.
Tijekom okretanja iskoristite ostalo tijesto, pa kad ste ih nekoliko puta okrenuli i postale su lijepo kuglaste ispecite ih izvana do željene hrskavosti (sada možete zatvoriti aparat da se peku sa svih strana.
Ukupno vrijeme pečenja je oko 12-15 minuta, a kad su pečene izvadite ih na tanjur i poslužite!

Takoyaki s kobasicom_pečene2Uobičajeni način posluživanja je preliti ih sa tankim trakama majoneze i takoyaki umaka (ja sam koristila srirachu) i posuti sa malo selenih dijelova mladog luka, komadića ukiseljenog đumbira (a ako možete nabaviti zelene nori alge i tanko naribane bonito tune).

Takoyaki s kobasicom_posluzenoOvo jelo fantastično izgleda, ali također je i vrlo vrlo ukusno, bez obzira čime odlučili napuniti pržene kuglice tijesta. Tijesto je izvana hrskacvo, vrlo je ukusno i aromatično jer je pripremljeno od sastojaka koji već sami po sebi imaju mnogo umamija, a dodaci (i ljuti umak) ga čine neodoljivim.

Takoyaki s kobasicom_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako se vama dopalo 🙂

*ako nemate ni tavu za takoyaki ni aparat za krafnice – ne očajavajte! Pripremite tijesto i sastojke po receptu i ispecite u obliku malih palačinki na običnoj tavi, slično kao što smo učinili u receptu za uttapam – palačinkice od kukuruznog brašna.

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Takoyaki s kobasicom”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s