Çılbır sa špinatom

Prekrasan keto doručak, ali također i izvrsno brzo i njegujuće jelo za sve situacije u kojima se možete naći u ovo blagdansko razdoblje, poput kroničnog mamurluka, slomljenog srca ili trajne epizode depresije koju nemate namjeru riješiti odlaskom liječniku – sve to i još više može za vas biti turski Çılbır.

Turska je kuhinja po mom mišljenju apsolutno savršeno gastronomsko područje ako ste izgubili volju za životom jer se temelji na raznolikosti, neopterećenosti i obilnim količinama hidracije u obliku čaja. Turski doručak – kahvalti – sastavljen od niza sitnih prinosa poput džemova, sirova, maslina, ukiseljenog povrća i najrazličitije pripremljenih jaja samo je početak dana, ali početak dana u kojem sa minimumom truda osjećam oživljujuću snagu činjenice da je i u najmračnijem trenutku svijet predivno, bogato mjesto.

Za današnji recept odabrala sam Çılbır (čita se čilbr) jer je jednostavan, slasan i ovisno da li odaberete jesti ga uz kruh ili pripremiti ga od punomasnih mliječnih proizvoda može biti keto opcija, čak i kada se samo želite sa jedinim obrokom odmoriti od preobilja ugljikohidrata u ostalima. Tradicionalno, Çılbır se priprema od cijeđenog jogurta i s poširanim jajima, ali u ovom slučaju odlučila sam se na gustu skutu i pareno jaje, opcije sa više proteina i manje truda.

Potrebno (1 porcija):
velika šaka svježeg špinata
češanj češnjaka
ulje
1 jaje
100g skute ili gustog jogurta (ocijeđeni, grčki)
čili ulje ili uprženi maslac sa začinima
sol, papar po želji

Postupak:
Prikupite sve sastojke jer je priprema vrlo brza.*
Na malo ulja zagrijte nasjeckani češnjak pa podinstajte oprani špinat nekoliko minuta, pokriven poklopcem, da povene i promijeni miris, od oštrog na slatkast i blag. Nije potrebno dodavati vodu jer će špinat pustiti svoju, a ako je bude previše isparite ju kuhanjem u otvorenom loncu zadnjih 30 sekundi do minutu ili ocijedite prije nego pomiješate špinat sa skutom.
U zdjelici izmiješajte skutu da je razrahlite pa je pomiješajte sa dinstanim špinatom. Ako je potrebno posolite i popaprite. U sredini napravite udubinu za jaje.

 

Jaje parite na laganoj vatri u željenoj masnoći (tradicionalan je maslac, ali ja najviše volim nerafinirano kokosovo ulje) uz dodatak žlice vode – poklopac će osigurati da para savršeno skuha bjelanjak, dajući jaje mekog žumanjka, vrlo slično poširanom.
Smjestite pareno jaje u udubinu koju ste napravili na siru sa špinatom, a vrh nakapajte čili uljem (zagrijano ulje koje prelijete preko tucane ljute paprike da preuzme okus i ljutinu paprike) ili otopljenim maslacem u kojem ste kratko popržili papriku, sumac ili druge željene začine i trave.

Poslužite!

Cilbir sa spinatom_posluzenoMeko jaje, oštri začini, kremasti sir i nježno trpak okus mladog špinata predivno se nadopunjavaju, a uz toplo pecivo ili komadić tostiranog kruha jednostavno su nenadmašni.

Cilbir sa spinatom_porcijaZa one dane kad trebate još malo motivacije poslužite uz čilbr kiselu papriku, mjericu maslina i sačuvajte zadnji komad tosta za žlicu omiljene marmelade i učas ste dobili predivan, gotovo hotelski, doručak koji vas oprema za polazak u svijet ili večeru nakon dugog dana koja vam neće isisati posljednje atome snage.

Cilbir sa spinatom_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspio 🙂

*Također možete unaprijed pripremiti špinat za dan-dva pa kad želite jesti samo ga izmiješajte sa sirom/jogurtom i stavite na njega svježe pečeno/pareno/poširano jaje.

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Çılbır sa špinatom”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s