Baget (baguette) od mješavine brašna

Francuski izduženi kruščić – baget – predivno je pecivo za sendviče, ali također i za jedenje u kriškama, za premazivanje namazima ili za narezane kriške tostirati i poslužiti natrljane češnjakom uz nareske ili umake.

Prošli vikend moja je osobina njuškanja i zagledavanja po “kuhinjskim dućanima” iznenadno nagrađena kad sam pri povratku iz IKEE odlučila malo pronjuškati kroz trgovački centar u kojem još nisam bila – City Centar One East – i tamo u Mülleru pronašla ovaj prekrasni pleh za baget. Odavno sam ga pokušavala kupiti, ali na ebayu nisam nalazila pogodnu veličinu pa me oduševilo da ovako iznenada nabasam na njega i to po sasvim pristojnoj cijeni od 129 kn. Ovaj poseban udubljeni oblik i rupičasta podloga daju bagetima pečenim u njemu doista profesionalan izgled i mogućnost da budu prekrasno zlatno pečeni sa svih strana, no ne očajavajte ako nemate poseban pleh jer bageti se uspješno mogu ispeći i na ravnoj podlozi i biti će jednako ukusni.

Baguette1_kutijaZa današnji recept odabrala sam tijesto od miješanog brašna jer to je ona verzija koju ja posebno volim, jer izvrsniog su okusa i sasvim vrući premazani sa malo posoljenog maslaca, ali također i hladni, sa medom ili pekmezom ili kao pecivo za sendviče. Pečena peciva također možete zamrznuti, narezana na kriške ili cijela (ili narezana na kriške i premazane začinskim maslacem, u foliji za kasnije beze opcije kruha sa češnjakom ;)) za slasne zalogaje i danima nakon pečenja.

Potrebno (3 bageta):
440g mleke vode
1.5 žlica šećera (20g)
14 g suhog kvasca (2 vrećice)
400g bijelog pšeničnog brašna
200 g integralnog pšeničnog brašna
100g kukuruznog brašna
1 žlica glutena (8g)
2 žličice soli (10g)
40ml ulja

Postupak:
U mlakoj vodi otopite šećer i kvasac i ostavite tekućinu sa strane da se kvasac “probudi”.
U veću posudu odvagnite sva brašna, gluten i sol pa promiješajte pjenjačom da se sve dobro izmiješa. Gluten nije obavezan no ipak ga preporučam ako ga možete nabaviti jer će omogućiti da se tijesto mnogo ljepše, rahlije digne.
U smjesu brašna ulijte vodu s otopljenim kvascem i promiješajte, rukom ili vilicom, samo da voda uđe među brašno, a zatim dodajte i ulje. Mijesite dobiveno tijesto 5 minuta. Na početku će biti ljepljivo, ali sasvim izvedivo za ručno miješanje, a nakon 5 minuta stiskanja i preklapanja dobiti ćete lijepu, tek malo ljepljivu kuglu tijesta koja se glatko odvaja od posude i vaših ruku. Uzmite tek mali prstohvat brašna i njime istrljajete ruke da se odvoji sve što je ostalo, a kad i to umijesite pokrijte tijesto poklopcem ili umotajte posudu u vrećicu i ostavite na toplom mjesto da se diže oko 40 minuta, dok ne udvostruči volumen.
Nakon prvog dizanja pripremite pleh za pečenje (bilo ovakav posebni ili obični ravni) pa tijesto premijesite i podijelite na 3* dijela (svaki će biti oko 410 grama).
Oblikujte bagete istom metodom kojom smo oblikovali peciva sa suncokretom: komade tijsta izravnajte i razvucite rukama u izduženi pravokutnik pa zarolajte u svitak, a krajeve zalijepite stiskanjem pa svitak rukama izdužite na veličinu pleha, oblikujući prepoznatljiv ovlik bageta.
Oblikovana peciva stavite na pleh pa pokrijte većom posudom ili stavite cijeli pleh s pecivima u napuhanu vreću (najbolja metoda) pa ostavite da se drugi put dižu 30 minuta u toplom prostoru.
Potkraj isteka vremena pripremite pećnicu: stavite posudu s vodom na dno, pa zagrijte na 180 stupnjeva.
Dignuta peciva prerežite na nakoliko mjesta oštrim nožem ili žiletom, i prešpricajte vodom – ovaj će postupak omogućiti da se tijesto snažno digne i da dobijete lijepu hrskavu koru tipičnu za baget pa ga nemojte preskočiti.

Stavite peciva peći u zagrijanu pećnicu na 180°C (ili 160 u pećnici s ventilatorom) i pecite 30 minuta ukupno, s tim da ih na isteku 10 i 20 minuta izvadite, prešpricate ponovo vodom i okrenete protvan da budu lijepo pečena sa svih strana (gledajući da strana protvana koja je bila naprijed u pećnici bude iza kad ga vratite unutra).
Po isteku vremena pečenja (koje u vašoj pećnici može biti nešto kraće ili duže) peciva će biti lijepe tamne boje, kad pokucate po njima od ispod čuti ćete šuplji zvuk, a kad ih stisnete kora će praviti privlačan hrskavi zvuk.

Baguette1_ispodPečena peciva ohladite na rešetki bar 20-ak minuta prije rezanja, a zatim poslužite sa željenim prilozima.

Baguette1_naslovna2Ova su peciva predivno mirisna kad su svježa i fantastično ukusna i posve prazna, sa hrskavom korom i mekom unutrašnjošću. Komadić slanog kajmaka ili maslaca biti će predivan dodatak koji će u potpunosti pokazati slast njihove jednostavnosti.

Baguette1_izblizaNo, kasnije se možda uželite i kakvog raskošnijeg sendviča kao što je ovaj sa kobasicom i slatko ljutom salsom. Za takve prigode ja odrežem krišku iz sredine i ostavim je za drugu namjenu, i tako stvorim savršen omjer kruha i nadjeva 😉

Baguette1_posluzenoBaguette1_sendvicIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

*Naravno, od istog tijesta možete oblikovati i manja peciva, bilo bagete ili kraće žemljice i također ih oblikovati, pustiti da se dignu na plehu drugi puta pa ispeći – ali ovisno o odabranoj veličini morate prilagoditi vrijeme pečenja.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Baget (baguette) od mješavine brašna”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s