Torta od matcha zelenog čaja

Iako sam odavno zaljubljenik u Japansku tradiciju, kulturu i naravno kuhinju, tek u posljednjih tri mjeseca, otkad svakodnevno učim japanski jezik, osjećam da mi mnoga teorijska znanja i štikleci postaju stvarno bliski.

Kako je jezik na glasu kao vrlo težak i kontraintuitivan zapadnom umu nedavno su me pitali: koji će mi to vrag?!

“Pa da čitam recepte za kuhanje i tutoriale za štrikanje!”

…odgovorila sam kao iz topa, iznenadivši i samu sebe. Doista, stvari koje me istinski zanimaju: umjetnost življenja, vještina pripravljanja hrane i izrada nezamislivih trodimenzionalnih predmeta od puke niti – o svima japanski jezik i japanski način života imaju mnogo što reći, na koncizan i bezkompromisan način.

Koncizan i bezkompromisan, kako u tehnici tako i fantastičnom okusu, također je i ovaj kolač. Na tragu je tradicionalnog, ali također i posve moj, za ovu priliku odsanjan i prenesen u javu, kao mnogi recepti koje ste već čitali ovdje. A osim kombinacije okusa i tekstura, ovaj put sam sastavila i rečenicu 抹茶ケーキ作り方 🙂

Potrebno (torta promjera 15 cm na slikama):
Biskvit:
2 srednja jaja
1 žlica (15ml) tople vode
60g šećera
40g brašna
2g matcha praha
30g kukuruznog škroba
malo soli

Krema:
1 žumanjak
1 žlica brašna
1 žlica šećera
100ml mljeka
10g maslaca

Glazura i ukrasi:
100ml slatkog vrhnja
1 žličica matcha praha
malo soli

Postupak:
Ovaj kolač je vrlo jednostavan, no zahtjeva malo planiranja i vrijeme za hlađenje – sveukupno oko 15 minuta efektivnog rada, a oko 2 sata do kolača posve spremnog za posluživanje.
Prikupite sve sastojke za biskvit, pripremite kalup. Na dno kalupa stavite krug papira za pečenje, a stranice kalupa nemojte mazati. Stavite pećnicu da se grije na 180°C.
U dvije posude u kojima možete miksati odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjcima dodajte mrvicu soli pa ih istucite ručnim mikserom u čvrsti snijeg. Snijeg stavite u hladnjak dok pripremate ostalo.
Žumanjcima dodajte žlicu tople vode, mrvicu soli i sav šećer pa ih istucite mikserom da posvijetle i količina se udvostruči. (Nije potrebno ispirati metlice miksera ako su umazane bjelanjkom, ali ako ste zabunom počeli od miksanja žumanjaka vodite računa da u bjelanjke ne smije dospjeti niti malo žumanjaka da bi ih mogli lijepo tvrdo istući!)
Kad ste istukli žumanjke sa šećerom u prekrasnu svijetlu kremu, u treću posudu odvagnite brašno, škrob (gustin) i matcha prah, pa trećinu mješavine brašna prosijte na vrh žumanjaka,
Dodajte trećinu bjelanjaka pa sa nekoliko poteza pjenjačom rahlo izmiješajte tijesto.
Dodajte na isti način još trećinu bjelanjka i prosijte drugu trećinu brašna na vrh, promiješajte, nježno, a zatim dodajte i posljednju trećinu prosijanog brašna i tučenih bjelanjaka.
Dobiveno rahlo biskvitno tijesto ulijte u pripremljeni kalup, provjerite da li je pećnica dosegla temperaturu (180°C) i, ako jest, lupnite napunjenim kalupom nekoliko puta o podlogu da se smjesa poravna i eventualni mjehuri zraka uhvaćenog usipanjem tijesta izađu na površinu.
Stavite kolač da se peče 20 minuta na 180°C, BEZ OTVARANJA!

 

Dok se kolač peče u maloj posudi koja može u mikrovalnu* pomiješajte sastojke za kremu: žumanjak, brašno, šećer i mlijeko. Stavite u mikrovalnu na srednju temperaturu (500W) pa kuhajte 3 minute s tim da na isteku svake minute izvadite posudu i pjenjačom pomiješate kremu.
Nakon isteka prve minute biti će posve tekuća, ali topla. čvrsto proimiješajte i vratite.
Nakon isteka druge minute uz rub posude biti će gušća smjesa, u sredini tekuća. Pomiješajte i vratite.
Nakon isteka treće minute cijela smjesa biti će gusta, izgledati će pudingasto. Istucite je čvrsto pjenjačom, i ako nema više tekućih dijelova, u nju umiješajte narezani maslac da se otopi i dopuni kremu.
Dobivenu kremu premjestite u hladnu posudu, pokrijte folijom po vrhu same kreme, da se ne napravi film na vrhu (“kožica”) i stavite u hladnjak da se potpuno ohladi.

Ako je u međuvremenu isteklo vrijeme pečenja izvadite kolač iz pećnice. Na vrhu bi trebao biti malo zaokružene kupole, suh i tek malo zlatan. Bocnite ga čačkalicom u sredinu da provjerite da je posve pečen (čačkalica će izaći suha) i zatim ohladite u kalupu 5 minuta.
Nakon isteka 5 minuta tankim nožem ili špatulom obiđite uz rub kalupa da odvojite rub kolača od kalupa, a zatim kolač zajedno s kalupom preokrenite na rešetku. Ako ste na dno stavili papir kolač bi u tom trenutku trebao samo skliznuti van iz kalupa.
Ako ste, kao ja, mislili da će u silikonskom kalupu moći i bez papira, morati ćete dobiti slom živaca i pustiti da se kolač potpuno ohladi prije nego kalup naguravanjem i pritiskanjem nagovorite da pusti van vaš kolač(!). Hlađenje će potrajati oko 1 sat, ali koru možete ispeći i dan ranije pa sutradan puniti.

 

Da biste složili tortu prerežite hladnu koru (najbolje nazubljenim nožem za kruh) i izvadite ohlađenu kremu iz hladnjaka (istucite je pjenjačom da ponovo postane kremasta).
Slatko vrhnje (zaslađeno) istucite sa pola žličice matcha praha (prosijte ga u vrhnje prije miksanja) pa odvojite trećinu i u nju umiješajte preostali matcha prah uz pomoć pjenjače (isto prosijte prah za najbolje rezultate).

Donju koru stavite na stalak ili tanjur, premažite kremom od jaja, poklopite gornjom korom, a zatim cijelu tortu premažite svjetlijim matcha slatkim vrhnjem.
Tamnijim matcha slatkim vrhnjem napravite ukrase po želji – ja nisam stručnjak za ukrašavanje pa je kod mene jednostavna šara sa zvjezdastim nastavkom, ali vaša svakako može biti umješnija.
Poslužite!

Torta matcha_naslovna2Ovu je tortu sasvim moguće poslužiti odmah nakon ukrašavanja, a ako je ostavite pola sata do sat vremena u hladnjaku biti će je lakše rezati. Biskvit je predivno pjenast, na tragu japanskog chiffon kolača, a ljubiteljima zelenog čaja zacjelo će se svidjeti distinktivan čajni okus samog kolača, a još više vanjske glazure.

Kako su uobičajene masne kreme bazirane na maslacu preteške, a čokoladne ili sirne kreme prearomatične, ovdje sam se odlučila za klasičnu slastičarsku kremu od jaja – crème pâtissière – koja je obožavana i u japanu baš kao i kod nas, bilo da se radi o punjenju kao u princes krafnicama ili samostalnom posluživanju kao što su krem-šnite ili čašice.

Torta matcha_posluzenoOvaj je kolač odmah dobio ne samo zvjezdani status među mojim sanjanim receptima već i desetku od moje najoštrije kritičarke, kćeri adolescentice.

Torta matcha_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako se vama dopao 🙂

*kremu možete osim u mikrovalnoj pripremiti i kuhanjem na srednjoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Ne smije zakuhati i, uključujući termičku obradu žumanjka i brašna, finalna temperatura biti će samo nešto preko 80°C.

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s