Buritos za doručak

Buritosi su tradicionalno jelo meksičke kuhinje koje čine tortilje od pšeničnog brašna umatajući u zatvoren i praktičan paketić raznorazna punjenja od riže, graha, mesa i raznoraznih kombinacija. Njihov mlađi brat, rođen u Americi jest breakfast burrito odnosno burito za doručak i njegova je posebnost što u tortilja paketić umata razne dijelove tradicionalnog doručka; jaja, kobasice, svježe dodatke.

Recept ovdje nije zapravo recept već je, u pravoj maniri tehnike srijedom,  prijedlog kako osmisliti svoj doručkovni burito. Uz svježe tortiljice (jer zašto ne!), potrebno vam je samo nekoliko sastojaka i 15-ak minuta vremena. (Također, dodite bliže i psst: ne morate ih doista jesti za doručak!)

Potrebno (1 porcija, 2 buritosa):
Tortilje:
20g integralnog brašna
30g bijelog pšeničnog brašna
prstohvat soli
žličica ulja (ili otopljene masti)
vruća voda

Dodaci i prilozi:
kajgana (na slikama od 50 ml bjelanjka+1 cijelo jaje)
hrenovka ili kobasica
salata (zelena, rikola, potočarka – po želji)
sir – ribani ili u komadima, mladi ili zreli (ovdje cheddar)
zgnječeni avokado (ili bogatije dorađeni guacamole)
kečap ili drugi umak po želji (pivski, tartar,…)

Postupak:
U zdjelicu odvagnite brašno, pomiješajte ga sa uljem i soli pa uz miješanje dolijte nekoliko žlica vruće vode (oko 3) dok ne dobijete meko tijesto. premijesite tijesto nekoliko puta da se lijepo ujedini i postane elastično, a zatim vratite u zdjelicu i pokrijte krpom ili tanjurićem i ostavite da odmara nekoliko minuta (5-10).
Prikupite priloge, operite i narežite salate, izvadite umake, narežite kobasice na kriške, izmutite jaja za kajganu.
Ugrijte tavu za tortilje, praznu bez ulja na srednje jakoj vatri. tijesto podijelite na dva dijela, oblikujte prstima loptine koje spljoštite u diskove pa jednu po jednu, uz malo brašna razvaljajte u tanku tortilju (moje su obično 18-20 cm promjera). Razvaljanu tortilju pecite na tavi oko minutu na prvoj, pa 30 sekundi na drugoj strani (ovisi o tavi i jačini vatre, ali trebalo bi biti dosta brzo) i dok se prva peče razvaljajte drugu. Pečene tortilje složite na tanjur jednu na drugu i pokrijte krpom ili poklopcem da se opuste od vlastite pare.

Dok se tortilje opuštaju kobasicu kratko popržite da dobije boju sa svih strana, a zatim u istoj tavi možete ispeći meku kajganu uz stalno miješanje (jajima dodajte žličicu vode dok ih tučete, a solite tek kad su već pečena).

Poslužite sve pripremljene dodatke uz tople tortilje!

buritos za dorucak_posluzenoJa obožavam ovakav doručak jer osim friško pripremljenih jaja i kobasica u tople tortilje divno je zamotati i bilo kakav ne premokri ostatak od prethodnog dana: narezani odrezak, rižoto ili hrskavo lišće salate i zapečeni grah.

buritos za dorucak_naslovnaIako se na slikama ne vidi, buritosi su napunjene tortilje zatvorene sa svih strana pa su super prijenosne i lako ih je uviti u masni papir ili foliju i jesti putem do posla, a možete ih čak i malo popržiti kad su već pujene da postanu hrskave i bolje održe formu.

buritos za dorucak_posluzeno2Buritose punjene rižom, grahom i jajima – ali bez svježeg povrća – također možete pripremiti više unaprijed pa umotati i smrznuti, a kasnije ih samo podgrijavati direktno iz škrinje nekoliko minuta u mikrovalnoj ili na tavi, pokrivene, na umjerenoj vatri.

buritos za dorucak_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! I nadam se da će vas inspirirati da i vi proizvedete vlastite slasne kombinacije – i javite kako je vama uspjelo 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s