Pita od čokolade, sa sljezovim kolačićima (S’mores pie)

Tradicionalni američki desert uz roštilj su s’mores, slasni zalogajčići od graham krekera, komadića čokolade i sljezovog kolačića (marshmallow) tostiranog na vatri. Očigledno, ta kombinacija je jednostavna koliko i praktična i u kontekstu roštiljanja nije potreban veliki skok imaginacije da se to razumije, a ni da se čovjek nasmije zabavnom imenu s’mores koje je zapavo spoj riječi “some more” odnosno još malo što je upravo ono što pomislite kad ih probate.

Daj još malo 🙂

Vrijeme je zahladilo i sezona roštilja je zatvorena, no klasičnu kombinaciju s’mores kolačića lako je spraviti i u kuhinji, pogotovo kao prilog uz nekakvu klasičnu kombinaciju poput odreska i pečenog krumpira.

Potrebno (kalup za pitu promjera 18cm, količine za 24cm u fusnoti*)
Kora:
70g petit keksa
30g integralnih krekera** (ovi iz Lidla idealno su pakirani u takve paketiće)
20 g otopljenog maslaca
3-4 žlice slatkog vrhnja

Krema:
100 g čokolade (tamnija je bolja)
70 g slatkog vrhnja
10 g maslaca

Za vrh sljezovih kolačića, mini kao ovdje ili velikih prerezanih na pola, koliko stane da se prekrije cijela površina

Postupak:
prikupite sve sastojke i odabrani kalup. Ako kalup želite podstaviti papirom za pečenje podmetnite papir samo ispod kolača, ne i sastrane (da se ne zapali kad ćete tostirati sljezove kolačiće).
Usitnite kekse i krekere u mrvice (multipraktikom ili stavljajući ih u vrećicu i drobeći valjkom), otopite maslac i pomiješajte s mrvicama, a zatim dodajte nekoliko žlica slatkog vrhnja da se mrvice povežu kad ih stisnete šakom.
Pripremljene mrvice usipajte u odabrani kalup i švrsto pritisnite da oblikujete koru sa rubom, u koju ćete nasuti kremu. Oblikovanu koru stavite u hladnjak dok pripremate kremu.
Za kremu usitnite čokoladu i maslac i stavite ih u zdjelicu. Na peći ili u mikrovalnoj ugrijte slatko vrhnje (ne prokuhati) i ulijte ga na usitnjenu čokoladu, ostavite minutu da stoji, a zatim pomiješajte da se sve poveže u gustu čokoladnu kremu (ganache). Ako je potrebno možete podgrijati još u intervalima 20 sekundi u mikrovalnoj ili staviti na vrh posude s toplom vodom (main marie), da se svi komadići čokolade potpuno otope.
Čokoladnu kremu ulijte u pripremljenu koru, poravnajte pa na vrh složite sljezove kolačiće. Ovakve mini teško je nabaviti kod nas, ali povremeno ih ima u Kauflandu, a ove veće često Lidl ima tijekom američkih dana. Takve veće slobodno prerežite na manje komade pa složite po vrhu.
Složene sljezove kolačiće utisnite lagano u čokoladu, samo da ne ispadaju, a zatim cijelu pitu ohladite u hladnjaku do posluživanja.

 

Kad je želite poslužiti izvadite iz hladnjaka pa ugrijte sljezove kolačiće na vrhu uz pomoć kuhinjskog plamenika za karamel ili gurnite pitu pod zagrijani gril grijač u pećnici (vrlo oprezno i kratko da se kolačići otope i tostiraju, a ne zapale).

Poslužite!

pita od cokolade_izblizaKombinacija keksa, čokolade i mekog sljezovog kolačića sa karamelastim mirisom i prekrasnom hrskavom koricom potpuno je neodoljiva i sigurna sam da ćete i vi zavapiti:”Daj još!”

pita od cokolade_kriska1Ovaj je kolač izuzetno brz za pripravu, prijenosan pa odličan i za večere u gostima, a također može stajati u hladnjaku nakon tostiranja i još uvijek biti ukusan zalogajčić.

pita od cokolade_zalogaj2

dav

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako se vama dopao 🙂

*Za kalup 24 cm: 150g keksa, 60g krekera, 40g maslaca, 3-6 žlica slatkog vrhnja, krema od 200g čokolade, 150 ml slatkog vrhnja i 20g maslaca.

**Integralni krekeri svojom su slanoćom idealan dodatak u kori ovdje, ali ako ih ne možete nabaviti upotrijebite cijelu količinu petit keksa i prstohvat soli

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Pita od čokolade, sa sljezovim kolačićima (S’mores pie)”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s