Uvijek me ponovno oduševi što se sve može sa kukuruznim brašnom, a nije ni gusto ni teško ni kruhasto.
Već smo skuhali zajedno nekoliko zanimljivih jela od kukuruznog brašna, kao kukuruznu zlevku i palačinkice uttapam, a danas vam donosim najbolji recept ove jeseni: kuglof od kukuruznog brašna sa fantastičnom slasti i aromom karamelizirane naranče.
Ovaj je recept za kolač od kukuruznog brašna moguće ispeći i u dubokom protvanu ili kalupu za kruh, no ovisno o odabranom kalupu morati ćete prilagoditi vrijeme pečenja vodeći se znanjem da je okvirno vrijeme 30 minuta, a pokazatelj da je kolač gotov je karamelna boja površine u kombinaciji sa odmicanjem ruba kolača od kalupa i kad ga bocnete čačkalicom ona izađe iz kolača suha.
Potrebno (1 kuglof 20 cm promjera):
170 g sitnog žutog kukuruznog brašna
2 naranče
2 jaja
prstohvat soli
100 g ulja
150 g šećera
50 g pšeničnog brašna
2 ravne žličice sode bikarbone
Postupak:
Odmjerite kukuruzno brašno u veću posudu.
U drugu posudu naribajte koricu sa dvije naranče, a zatim iscjedite sok iz njih, a iz pulpe izvadite sjemenke te dodajte i pulpu (komadiće naranče ostale na cjedilu). Ako je potrebno dodajte još malo vode da dobijete 250 ml tekućine. Tu tekućinu zakuhajte u posudici na štednjaku ili u zdjelici u mikrovalnoj pa vrućim narančinim sokom prelijte kukuruzno brašno. Dobro izmiješajte i ostavite da se hladi.
Sad uključite pećnicu da se grije na 180°C.Desetak minuta koje pećnica treba da se ugrije biti će dovoljno i kukuruznom brašnu da se malo ohladi.
U drugoj zdjelici pomiješajte jaja, ulje, prstohvat soli i šećer. Pripremite kalup u kojem ćete peći; ako je to kalup za kuglof temeljito ga namažite masnoćom i obilno naprašite brašnom- da lakše izvadite kolač iz kalupa kasnije.
Pomiješajte smjesu jaja sa smjesom kukuruznog brašna i naranče, a zatim dodajte i pšenično brašno, i umiješajte u glatko tijesto.
Na samom kraju dodajte sodu bikarbonu, žustro promiješajte (odmah ćete primijetiti da se pjeni) pa ulijte smjesu u kalup.
Napunjeni kalup stavite u pećnicu i pecite 40 minuta u ovakvom kalupu (moj je bio malo premali jer je 18 cm), a ako prebrzo tamni vrh zaštitite alu-folijom.
Pečeni kolač ohladite do sobne temperature, a onda po želji ukrasite rastopljenom čokoladom ili, kao ja ovdje, sa samo malim posipom šećera.
Poslužite!
Ovaj je kolač jedan od onih koji će tako divno namirisati vašu kuću da ćete ga poželjeti peći čak i zbog tog mirisa, a kada probate njegovu predivnu, sočnu strukturu biti ćete posve zaljubljeni.
Čak i uz ovu malu tehniču caku sa vrelom narančom ovo je još uvijek vrlo jednostavan i brz recept – samo miješaj i peci – i bilo da ga poslužujete kao kuglof ili kao kocke sigurna sam da će vas oduševiti baš kao i mene.
Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako se vama dopao 🙂