Kuglof od kukuruznog brašna i naranče

Uvijek me ponovno oduševi što se sve može sa kukuruznim brašnom, a nije ni gusto ni teško ni kruhasto.

Već smo skuhali zajedno nekoliko zanimljivih jela od kukuruznog brašna, kao kukuruznu zlevku i palačinkice uttapam, a danas vam donosim najbolji recept ove jeseni: kuglof od kukuruznog brašna sa fantastičnom slasti i aromom karamelizirane naranče.

Ovaj je recept za kolač od kukuruznog brašna moguće ispeći i u dubokom protvanu ili kalupu za kruh, no ovisno o odabranom kalupu morati ćete prilagoditi vrijeme pečenja vodeći se znanjem da je okvirno vrijeme 30 minuta, a pokazatelj da je kolač gotov je karamelna boja površine u kombinaciji sa odmicanjem ruba kolača od kalupa i kad ga bocnete čačkalicom ona izađe iz kolača suha.

Potrebno (1 kuglof 20 cm promjera):
170 g sitnog žutog kukuruznog brašna
2 naranče

2 jaja
prstohvat soli
100 g ulja
150 g šećera
50 g pšeničnog brašna
2 ravne žličice sode bikarbone

Postupak:
Odmjerite kukuruzno brašno u veću posudu.
U drugu posudu naribajte koricu sa dvije naranče, a zatim iscjedite sok iz njih, a iz pulpe izvadite sjemenke te dodajte i pulpu (komadiće naranče ostale na cjedilu). Ako je potrebno dodajte još malo vode da dobijete 250 ml tekućine. Tu tekućinu zakuhajte u posudici na štednjaku ili u zdjelici u mikrovalnoj pa vrućim narančinim sokom prelijte kukuruzno brašno. Dobro izmiješajte i ostavite da se hladi.
Sad uključite pećnicu da se grije na 180°C.Desetak minuta koje pećnica treba da se ugrije biti će dovoljno i kukuruznom brašnu da se malo ohladi.
U drugoj zdjelici pomiješajte jaja, ulje, prstohvat soli i šećer. Pripremite kalup u kojem ćete peći; ako je to kalup za kuglof temeljito ga namažite masnoćom i obilno naprašite brašnom- da lakše izvadite kolač iz kalupa kasnije.
Pomiješajte smjesu jaja sa smjesom kukuruznog brašna i naranče, a zatim dodajte i pšenično brašno, i umiješajte u glatko tijesto.
Na samom kraju dodajte sodu bikarbonu, žustro promiješajte (odmah ćete primijetiti da se pjeni) pa ulijte smjesu u kalup.

 

Napunjeni kalup stavite u pećnicu i pecite 40 minuta u ovakvom kalupu (moj je bio malo premali jer je 18 cm), a ako prebrzo tamni vrh zaštitite alu-folijom.
Pečeni kolač ohladite do sobne temperature, a onda po želji ukrasite rastopljenom čokoladom ili, kao ja ovdje, sa samo malim posipom šećera.

Kuglof od kukuruznog brasna i narance_secerPoslužite!

Kuglof od kukuruznog brasna i narance_posluzenoOvaj je kolač jedan od onih koji će tako divno namirisati vašu kuću da ćete ga poželjeti peći čak i zbog tog mirisa, a kada probate njegovu predivnu, sočnu strukturu biti ćete posve zaljubljeni.

Kuglof od kukuruznog brasna i narance_kriskaČak i uz ovu malu tehniču caku sa vrelom narančom ovo je još uvijek vrlo jednostavan i brz recept – samo miješaj i peci – i bilo da ga poslužujete kao kuglof ili kao kocke sigurna sam da će vas oduševiti baš kao i mene.

Kuglof od kukuruznog brasna i narance_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako se vama dopao 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s