Krem juha od krumpira, s hrenom

Neke su ideje tako čelopljusne da kad ih čujemo jednostavno je nemoguće ne pljusnuti se po čelu i zavapiti:“Pa kako se ja toga nisam sjetio?!”, a opet ima i drugih, koje i kad se intimno upoznamo s njima sigurni smo da se takvog čega ne bismo sami sjetili…

a opet, tako je dobro!

Ideja tog drugog tima za mene je ova krem juha od krumpira s hrenom. Prvi sam je puta probala, a i uopće čula za nju, prije nekoliko dana kad me prijateljica za svoj rođendan u tjednu restorana izvela u Brewbites. Odabrale smo različite unaprijed predložene menije, da možemo svašta isprobati i sve što smo probale bilo je izvrsno – od predjela do deserta – ali ova gusta krem juha, sa iznenađujućim i prožimajućim okusom hrena u mojim je okusnim pupoljcima ostala zvijezda događaja.

Tako kremasta, gusta, vruća i aromatična…mmmm… i taj hren, koliko neočekivan toliko i fantastičan. Razmišljala sam o toj juhici danima, a onda se odvažila rekreirati tu kombinaciju u vlastitoj kuhinji i nadam se da će se dopasti i vama koliko je mene oduševila.

Potrebno (2 porcije):
1 žličica neutralnog ulja (ili masnoće od pancete koju ćete ispržiti pa izvaditi i upotrijebiti za dekoraciju)
pola manjeg luka
dva rebra celera
komad mrkve (60g)
veći bijeli krumpir (250-300g, nije potrebno guliti)
pola litre vode (više ako želite rjeđu juhu)
sol, papar
1 žlica pripremljenog hrena

Opcionalni ukrasi i dodaci: naribani sir, žlica gustog kiselog vrhnja, mladi luk ili vlasac, komadići prepržene pancete ili veganski kokosov “špek”

Postupak:
Ako koristite pancetu za ukras prvo je ispržite, a zatim stavite sa strane kockice da čekaju, a na dobivenoj masnoći pripremite sve ostalo.
Za juhu usitnite luk, celer i mrkvu (mirepoix) na male kockice pa ih na ugrijanom ulju popržite da dobiju malo boje i postanu aromatični.
Dodajte na kockice narezan krumpir i prelijte sa dovoljno vode da pokrije sve sastojke. Posolite i poklopite, pa kad zavrije (ako upotrijebite vodu zagrijanu u kuhalu ići će puno brže) kuhajte na srednjoj vatri 15 minuta, da povrće omekša.
(Zadnjih 5 minuta kuhanja možete tanjure za posluživanje ugrijati u pećnici na niskoj temperaturi.)
Kad istekne 15 minuta isprobajte vilicom da li je povrće kuhano pa uz pomoć štapnog miksera usitnite sastojke u kremastu juhu (možete dio i izvaditi ako volite da ima komadića u gotovom djelu, pa vratiti u kremastu osnovu), a zatim dodajte 1 žlicu hrena i umiješajte u juhu.

Provjerite okus pa dosolite ili popaprite i zatim podijelite u ugrijane tanjure i na vrh dodajte dodatke i ukrase po želji; ribani sir, komadiće pancete, kokosov “špek” narezani zeleni dio luka ili vlasac, a zatim…

Krem juha od krumpira s hrenom_dodaciposlužite!

Ova je juha predivno kremasta, iako nema ukuhanog brašna ili mlijeka pa je idealna i za one koji se klone glutena ili vegane (ovisno o dodacima).

Krem juha od krumpira s hrenom_posluzenoIznenađujući okus hrena jednostavno je neodoljiv u ovom remek-djelu, a priprema je tako jednostavna i brza da sveukupno trebate samo jedan lonac, nož i dasku, štapni mikser i 20 minuta vremena.

Krem juha od krumpira s hrenom_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako se vama dopala 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s