Capellini u umaku

U zadnje vrijeme jutra su hladna i mračna, a ja želim doručak poput toplog zagrljaja čim izađem iz kreveta – i ovaj je recept baš za takve dane.

Također, ovaj je recept za brze ručkove i neobavezne večere, ako niste sigurni da je tanjur tjestenine prava stvar za vas prije polaska u radni dan. Jednostavnih sastojaka i beskrajno prilagodljiv, sigurno će vam dobro doći kao ideja koju je lako ubaciti u rotaciju uobičajenih recepata, ali također i u popis hrane za dušu i porciju #sebeljubavi.

Potrebno (količine i sastojke prilagodite svom ukusu, ovo je prijedlog):
žličica ulja
komad luka
usitnjena mrkva (juliene narezana ili naribana)
mala paprika, usitnjena
2-3 šampinjona, narezana na listiće
češanj češnjaka, protisnut
pasata od rajčice, domaća ili kupljena (oko 150 ml)
50 g capellina (ili druge tjestenine koja se brzo kuha)
voda (oko 150 ml)
Začini: mješavina začina za perad, sol, papar, tucana paprika – ljuta ili slatka, dimljena ili ne (ovdje chipotle)
dodaci: prženi komad mesnog sira, začinjeni tofu ili narezana kobasica (mesna ili biljna), svježi peršin, aromatizirano ulje (kao čili ulje ili ulje sa bosiljkom ili češnjakom)

Postupak:
Prikupite i usitnite povrće i meso/tofu/gljive koje želite upotrijebiti prije nego počnete s kuhanjem.
U ugrijanoj tavi prvo možete popržiti kobasicu ili mesni sir ako ih koristite, tako da dobiju lijepu koricu, a vi dobijete masnoću u kojoj ćete pripremiti ostalo, bez dodavanja dodatnog ulja. Ako ste prvo popržili meso, stavite ga sastrane u pokriveni tanjur, a na masnoći koja je ostala popržite usitnjeno povrće i začine 1-2 minute uz miješanje pa pokrijte poklopcem i na srednjoj vatri pustite da se dinsta još 2 minute.
Dodajte pasiranu rajčicu i vode, toliko da pokrije povrće,a kad zavrije dodajte i odabranu tjesteninu. Capellini se kuhaju 3 minute i mogu u te tri minute popiti oko 2.5 dcl tekućine (na 50 g capellina), no nastaviti će upijati tekućinu i kasnije, pa ako volite imati dosta umaka slobodno kapnite malo više vode.

 

Kada tjesteninu, posebno ovakvu špagetastu, kuhate zajedno sa sastojcima umaka uzmite si vremena da nekoliko puta promiješate jelo nakon što dodate tjesteninu, da se štapići tijesta ne bi zalijepili jedni za druge, nego rasprostranili među druge sastojke. Kuhajte tjesteninu u umaku predviđeno vrijeme (ovdje 3 minute) pa provjerite da li treba kapnuti još malo tekućine ili začiniti, a zatim…

Poslužite!

U odabranu zdjelicu presipajte tjesteninu s umakom i ukrasite dodacima; pečenim komadićima mesne štruce, sezamom, prženim lukom i svježim peršinom – ili bilo kojom kombinacijom dodataka koja se vama dopada, da dobijete predivnu porciju i pol slasti koja će vas veseliti izgledom kao i okusom.

cappelini s umakom_sastavljanje

Ovaj obrok kojeg ćete lako pripremiti u desetak minuta, a koji vam također može pomoći da očistite hladnjak baš kao i da uživate u najfinijim sezonskim draguljima, izuzeno je zadovoljavajuć.

cappelini s umakom_izblizaAromatičan, bogat, raznolik i jedostavan, a opet baš kao da ste ga nabavili na nekom azijskom štandu brze hrane, ujedno će vam nahraniti dušu i tijelo, pogotovo ako uz njega popijete čašu laganog hladnog piva pa krenete u daljnje dnevne, ili noćne, aktivnosti.

cappelini s umakom_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! I ako vam se dopala ova ideja ima ih još nekoliko u prethodnim postovima poput dubu jiggae ili zimski špageti iz kuhala za rižu.

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s