Peciva sa suncokretom

Kako ja to vidim, dobro pecivo čini razliku između prosječnog i fantastičnog sendviča, a stvarno dobro pecivo je ono koje možeš jesti i prazno i u tome još uvijek potpuno uživati.

Ovo je takvo pecivo.

Kad sam bila u Rijeci na faksu često sam kupovala suncokretovo pecivo u maloj pekari blizu tadašnje zgrade fakulteta. Iako je bilo drugih mjesta koja su držala peciva posuta suncokretom ovo je bilo jedino suncokretovo pecivo koje je prikazivalo suncokret u svoj njegovoj slasnoj, orašastoj i aromatičnoj slavi; istodobno bivajući meko i pjenušavo, ali također masno i slojevito poput najboljeg kroasana.

Prije nekoliko dana podsjetili su me na to pecivo i čim se to dogodilo preda mnom nije ostalo nikakvog izbora osim KADA ću vam ga pokazati ovdje, da ga i vi možete isprobati.

Za pripremu ovih peciva potrebno je malo specifične tehnike i zato sam poslikala nešto više slika u procesu nego inače. Tehnika vrlo vlažnih tijesta (sa 75 i više % vode u pekarskoj formuli) za početnika može biti malo zahtjevna, ali ako koristite mikser, multipraktik ili aparat za kruh da biste izmijesili tijesto ovaj je recept super jednostavan. Ja sam izradila peciva rukama, da pokažem da je i to dostižno Također, iako na slikama koristim nekoliko posuda da pripremim različite sastojke to je najviše radi slikanja. Za kućnu pripremu samo rastopite kvacac u toploj vodi direktno u posudi u kojoj ćete mijesiti, a zatim dodajte sve ostale sastojke i zamijesite.

Potrebno:
150g mlake vode
1/2 žlice suhog kvasca (pola paketića)
200g bijelog pšeničnog brašna
30g kukuruznog brašna
20 g suncokretovog ulja
20 g suncokretovih sjemenki
1 žličica glutena (3g)
1 žličica soli (4-5 g)

Postupak:
Otopite kvasac u mlakoj vodi.Sameljite suncokret u mlincu, sitno ga nasjeckajte nožem ili kao ja usitnite trljanjem u suribachi zdjelici.
Prikupite sve ostale sastojke u većoj posudi u kojoj možete mijesiti.
Pomiješajte sve sastojke u čupavo tijesto i mijesite ga 10-ak minuta. Brzo će vam postati jasno da je prilično ljepljivo, ali suzdržite se od dodavanja još brašna. Nakon otprilike 2 minute miješenja već će biti puno poslušnije.
Stavite izrađeno tijesto u nauljenu posudu i stavite da se na toplom mjestu diže 1 sat.
Nakon sat vremena istresite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu, premijesite ga i podijelite na 4 komada, nožem ili krušnom lopaticom (bench scraper).

Specijalna tehnika oblikovanja:
Vukući i pritišćući rukama razvucite komad za jedno pecivo u pravokutnik tako da onaj unutarnji prerezani dio kugle tijesta bude na jednoj strani, a suši dio (koji je bio na vanjskoj strani kugle prije rezanja) bude na drugoj strani.
Okrenite vlažnu stranu prema podlozi (suha je okenuta prema gore) i, počevši na rubu bližem sebi, smotajte tijesto u rolicu (na slici). Složite rolice na pripremljeni pleh za pečenje (namašćen ili obložen papirom za pečenje) tako da “spoj” rolice tijesta bude na dnu. Ostavite barem dva prsta prostora između peciva da se mogu dignuti.
Ovakav način oblikovanja možete koristiti i za druga tijesta, pogotovo ona sa visokim udjelom vode, a pomoći će u tome da finalni proizvod bude vrlo rahlo, visoko dignuto pecivo.
Pokrijte peciva kutijom ili stavite u napuhnutu vrećicu i ostavite da se dižu nakon oblikovanja, 40 minuta na toplom mjestu.

Po isteku 40 minuta stavite pećnicu da se grije na 190°C, a vi premažite (ili, ako ste teške ruke kao ja – prešpricajte!) peciva mješavinom zaslađenog mlijeka* (npr. mlijeka i par kapi javorovog sirupa). Mlijeko će olakšati da se zalijepe suncokretove sjemenke izvana, a šećer će pojačati karameliziranu boju korice peciva. Posipajte peciva sirovim suncokretom.
Pecite na 190°C (ili na 170°C s ventilatorom) 12 minuta, a zatim podignite pleh na najgornju prečku i pecite pod grilom 30 sekundi do minutu da se kora zazlati.

Vaša su peciva gotova!

Peciva sa suncokretom_nakon pecenjaOhladite ih na rešetki kratko ili potpuno pa pojedite, odmah ili spremite da imate preko tjedna.

Peciva sa suncokretom_ispodIsprobajte, uživajte i u slast! i javite kako su vama uspjela 😉

*za vegansku verziju izaberite sojino mlijeko

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Peciva sa suncokretom”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s