Jesenski vafli

Kažu da je bivanje svjesnim u vremenu koje se događa (en. mindfulness) ključ zdravijeg i ugodnijeg života. Zvuči zgodno, a moglo bi biti i istinito. Za mene uživanje u trenutku počiva na neposrednom što uvijek podrazumijeva i slasnu sezonsku klopicu. Jesen je doba žetve i berbe, užitaka koje upijamo očima, ušima, njuhom i okusom – a ovi jesenski vafli mislim da sjajno obuhvaćaju sve te užitke, a pritom su i vrlo jednostavni.

Ovaj je recept naoko malo zahtjevniji jer traži pripremu dva odvojena dijela koja poslužujete zajedno, no ne dajte se obeshrabtriti – cjelokupni postupak traži otprilike samo 10-ak minuta vašeg vremena i vrlo jednostavno može se pripremiti za doručak čak i ako nakon tog doručka morate na posao. Porcija u receptu je za jednoga, no lako se uvišestručuje, a ovakva jedna dovoljno je zasitna da vas nahrani i pripremi za napornih nekoliko sati ili da bude desrt za dvoje uz neki drugi obrok.

Naravno, ako nemate aparat za vafle, od iste smjese možete pripremiti i palačinke.

Potrebno:
Punjenje od jabuka:
2 manje, različite jabuke. Kad je jedna mekša od druge dobije se ljepša tekstura gotovog proizvoda.
malo vode
po želji cimet ili topla mješavina začina (ovdje chai)
žličica limunovog soka

Vafli (1 okrugli ili dvije kockice kao na mojim slikama):
pola lanenog jajeta (0.5 žlice mljevenog lana + 1.5 žlica vode)*
10 g bučinog brašna
40 g pšeničnog brašna
pola žličice praška za pecivo
žličica šećera
prstohvat soli
10 g ulja
50 ml sojinog mlijeka + žličica jabučnog octa*

Za posluživanje: hrskavi čokoladni müsli

Postupak:
U maloj posudi pomiješajte lan i vodu i ostavite sa strane da se gelira.
Jabuke očistite od sredine (ne guliti), narežite na manje komade i sa malo vode i cimetom ili začinima kuhajte u pokrivenoj posudi na laganoj vatri.

 

Za vafle u odvojenim posudama prikupite suhe i mokre sastojke. U suhe dodajte brašno bučino i obično, sol, prašak za pecivo, a u drugoj posudi pomiješajte mlijeko, ocat, šećer, ulje i pripremljeno laneno jaje.
Ulijte mokre sastojke u suhe i uz pomoć par žustrih poketa pjenjačom spojite u gusto tijesto. Stavite da se grije aparat za vafle (ili tava za palačinke).
Ugrijani aparat za vafle premažite uljem (kokosovo je posebno ukusno, a ima i visoko dimište pa neće na aparatu stvarati ljepljivi sloj) i ulijte u njega smjesu za vafle, poravnajte i zatvorite. Neka se neometani peku oko 6 minuta.

 

Do ovog vremena jabuke su sigurno već omekšale pa ih provjerite, promiješajte i ako je dobar dio već počeo gubiti strukturalni integritet dodajte limunov sok pa izmiješajte i stavite sa strane.
Pečene vafle izvadite iz aparata i poslužite uz ukuhane jabuke koje neposredno prije konzumiranja natrpajte na vafle, pospite sve hrskavim čokoladnim muslima i…

navalite!

Jesenski vafli_posluženoNježno zaslađeni, sa snažnom aromom bučinih sjemenki i s jabukama koje se tope u ustima, ovi sjajni vafli ovdje nadopunjeni hrskavim žitaricama (ali isto tako bi odlično poslužili tostirani orasi) pravi su praznik za osjetila.

Jesenski vafli_napunitiSlatko, kiselo, orašasto, čokoladno, toplo, hrskavo i prožeto aromom cimeta nekako su baš izuzetno jesenski i baš nekako otmjeni, a opet cijeli postupak je tako brz i jednostavan da će brže i jednostavnije biti samo ih smazati.

Jesenski vafli_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako su se vama dopali 🙂

*ova je veganska varijanta vrlo jednostavna, ali također i silno praktična jer bi jedna porcija vafla zahtijevala upotrebu pola jajeta što je meni skroz nezgodno. U slučaju da radite dvije porcije i nije potrebno da budu veganski možete umjesto lanenog upotrijebiti jedno kokošje jaje i umjesto sojinog mlijeka ukiseljenog octom kravlje mlijeko+ocat ili 55 ml kefira ili jogurta. Ako koristite jaje slobodno razdvojite žutanjak od bjelanjka pa žutanjak dodajte s mokrim sastojcima, a bjelanjak istucite u snijeg i dodajte na kraju u gotovo tijesto.

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Jesenski vafli”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s