Kajgana od slanutka

Kad sam prvi put čula za “chickpea scramble”, u prijevodu kajganu od slanutka, pomislila sam si: “Koja ludost!” i nasmijala se iznutra: “Kajgana, svašta! Opet nešto na tragu one veganske čupane svinjetine.”

No, onda sam ju probala. I moram vam reći da je to jedna doista divna stvar.

U ovoj tehnici srijedom jednostavan i slastan dodatak vašoj tjednoj rotaciji, bilo da volite slane doručke ili brze večere. Namirnice su jednostavne, začine možete varirati prema ukusu, ali na što god se odlučili bit će divno slasno, puno umamija i vrlo zasitno.

Potrebno:
žličica ulja
1 mladi luk (ili dva, ako su ovako mali kao moji)
kuhani slanutak (oko pola limenke po porciji, još bolje ako ste ga sami skuhali)
aquafaba (voda od kuhanja slanutka ili iz limenke)
manja paprika, narezana na sitne kockice
začini: sol, papar, kurkuma obavezni, a dodatno možete staviti još i dimljenu papriku, ljutu ili slatku mljevenu crvenu papriku, češnjak, kumin, mješavine začina kao onaj za perad, msg (ajishio)

Za posluživanje: tostirani kruh, toplo pecivo, salata po želji

Postupak:
Prikupite sve sastojke jer je sama priprema vrlo brza; nasjeckajte mladi luk, papriku, eventualni češanj češnjaka.
Slanutak u zdjelici izgnječite vilicom da malo više od pola slanutka bude izgnječeno prije dodavanja u tavu. Također pripremite i oko deci do deci i pol aquafabe.
U tavi ugrijte ulje i na njemu malo popržite nasjeckani mladi luk, da zamiriše. Dodajte papriku (i češnjak ako koristite svježi) i pržite na laganoj vatri oko dvije minute da sve omekša.
Dodajte izgnječeni slanutak i sve začine; oko trećinu žličice kurkume i ostalo po želji. Miješajući pržite na srednjoj vatri da se začini ugriju i oblože sve sastojke.
Dolijte deci ili nešto više aquafabe i promiješajte pa pustite da sve sve ujedini dok voda ispari. Miješajući ćete primijetiti da se stvara prekrasna kremasta tekstura, žuta od kurkume i zaista vrlo slična kajgani.

Kad ste zadovoljni gustoćom ugasite i poslužite. Cijeli postupak traje oko desetak minuta pa iskoristite nekoliko posljednjih da ispržite i lijepu krišku tosta koju ćete uz kajganu poslužiti.

dav

Ili možda na kojoj ćete kajganu poslužiti 🙂

dav

Navalite!

dav
dav

Primijetila sam da je rikola baš predivan dodatak, svježa i paprena, i srećom dostupna u svim godišnjim dobima. Još ako u kombicaciju ulete i malene rajčice trešnjice biti će kao male eksplozije okusa i sočnosti uz ovaj moćni obrok.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s