Špageti tikva – kako je ispeći i poslužiti

Jesen je stigla! Vrtovi i dućani puni su predivnih tikava, a u sezoni su osim za bokove dobre i za novčanik, pa danas donosim jednu slasnu i vrlo ukusnu ideju – punjenu špageti tikvu.

Špageti tikva podvrsta je u obitelji tikava Cucurbita pepo i u dućanima obično možete naći samo onu potpuno žutu izvana iako podvrsta i nijansi ima mnogo, od blještavo žute do blijedozelene i ovakve tamne kao na mojim slikama, koja je došla iz vrta prijatelja, strastvenih tikvouzgajivača. Posebnost špageti tikve je u tome što se nakon termičke obrade (kuhanja, pečenja, kuhanja na pari ili u mikrovalnoj) meso tikve razdvaja u trakice slične špagetima (koje naravno nemaju potrebni strukturalni integritet pšeničnih špageta). Neutralnog je okusa, jednostavna za pripremu i fantastična kao podloga za bogatija punjenja ili umake jer ima oko 30 kcal na 100 grama (za razliku od cca 370 kcal u 100 grama suhe tjestenine ili 150 kcal u 100 g kuhane tjestenine).

Kako je pripremiti?

Vrlo je tvrda i potrebno je malo opreza da je prerežete, ali nakon što ste to učinili sve je vrlo jednostavno. Prerezane polovice možete skuhati na pari ili u mikrovalnoj (vrijeme ovisi o veličini), ali meni su najdraže kuhane u ekspres loncu (4 minute na visokom pritisku) ili pečene u pećnici (35-40 minuta, na 200°C, okrenute prerezanom stranom prema dolje).

Pečene tikve ohladite nakratko – ili sasvim! – i poslužite napunjene bilo kojim umakom koji volite, od gotovih umaka za tjesteninu do gustih mesnih ili bezmesnih gulaša. Prethodno smo tu na Porciji već skuhali neke zanimljive opcije za punjenje kao što su:
Punjenje za meke takose sa mljevenim mesom
Brzonjez
Punjenje za roštilj-senvič s gljivama (veganska čupana svinjetina)
Začinjeni grah iz recepta za tost sa začinjenim grahom
Bolonjez od crvene leće
Punjenje za tortilje od bundeve punjene začinjenim grahom i povrćem

… a danas ćemo napraviti još jedno slasno punjenje da posluži kao dodatna ideja.

Potrebno (samo jedna porcija je na slikama, udvostručite za napuniti dvije polovice):
žličica ulja
mali luk (ovdje žuti luk i mali komad mladog luka – ako imate mladi preporučam da koristite oba za privlačni svježi okus)
komad mrkve (50ak g)
150 g gljiva po želji (ovdje malo bukovača i 1 portobelo šampinjon)
10 g sojinih komadića, rehidriranih sa malo vruće vode i pola žličice začina za piletinu
100 ml pasate od rajčice (ovdje domaća) ili rezanih rajčica iz konzerve
začini: mješavina začina za piletinu, sol, papar, češnjak (suhi ili svježi)
1 žličica bajzamičkog octa

Postupak:
Prvo ispecite (ili skuhajte) špageti tikvu i kad je kuhana pripremite punjenje. Možete puniti vruću ili hladnu tikvu, bilo odmah nakon kuhanja ili ako ste ohladili tikvu uvijek je možete podgrijati u mikrovalnoj (1-2 minute), na pari ili u pećnici (10-ak minuta).
Priprema punjenja:
U posudicu odmjerite sojine komadiće i pola žličice začina za piletinu i prelijte ih vrućom vodom. Pokrijte i neka nabubre dok pripremate ostalo.
Na malo ulja omekšajte usitnjeni luk i mrkvu, dodajte nasjeckane gljive i dinstajte par minuta pa dodajte i rehidrirane sojine komadiće zajedno sa vodom ako je išta ostalo. Začinite i dodajte pasatu pa pokriveno kuhajte oko 5 minuta da omekša i zgusne se.

 

Probajte punjenje i dodajte još soli, papra ili drugih začina ako je potrebno i na kraju dodajte neizostavni tajni sastojak – balzamički ocat. Ovaj je ocat čarolija koja će spojiti sve okuse i učiniti da onaj “prašinasti” okus sojinih komadića potpuno nestane. Nakon što ste ga dodali kuhajte na srednjoj vatri još oko minutu, da oštrina kiseline ispari i ostane samo slasna karamelasta nota crnog vina.

Da biste poslužili istrgajte tikvicu vilicom i rahlo je posložite, a zatim napunite punjenjem i…

spageti tikva_spagetinavalite!

spageti tikva_posluzena1Ja sam je ovdje poslužila uz malo rajčice i domaćeg crvenog kiselog zelja sa kimom, ali bilo koja salata koja vam se sviđa dobar je prilog. Napunjene polovice također možete posuti sirom pa nakratko zapeći pod grilom pećnice.

spageti tikva_posluzena2Sviđa mi se ova punjena tikvica jer daje divnu, ogromnu porciju, od koje se ne osjećam teško, a koja je tako slasna i puna umamija da doista zadovoljava sve moje želje za jednim slasnim obrokom.

spageti tikva_zalogajOvako poslužene tikve zakođer su i vrlo vizualno privlačno jelo, izvrsno za goste (a još uvijek vrlo jednostavno za pripremu). Nadam se da će vam dobro doći ova ideja i da ćete se okuražiti isprobati nešto novo. Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspjelo 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s