Brownies sa orasima

Brownies kolačići slastica su tradicionalne američke kuhinje, vrlo bogati i slatki, no također i predivno jednostavni kolači koji malo koga ostavljaju ravnodušnim. Recepata je cijela mirijada, od onih sa sofisticianim dodacima, preko keto, veganskih ili bezglutenskih i bez rafiniranih šećera – no iza svih tih maski i dalje stoji bogati kolač, uspješna mješavina masti, uglikohidrata i proteina koja donosi zadovoljstvo.

Ovaj je jednostavni recept vrlo brz, a ovaj put u količini za mali protvan za kruh ili okrugli kalup za tortu prmjera 20 cm. Danas sam ga iskoristila da vam pokažem kako “zbrinuti” ostatke mliječne čokolade koja je izgubila na privlačnosti, ali tehnika je uvijek ista: dodate li vašu omiljenu tamnu čokoladu dobiti ćete kolač za odrasla nepca, a zamijenite li orahe nekim drugim orašcima ili sjemenkama možete ga poslužiti i onima koji ga inače ne bi mogli jesti zbog alergije.

Potrebno (1 kalup za kruh, 8 komada kolača):
60 g čokolade
50 g margarina ili maslaca

2 jaja
50g šećera
prsthvat soli
60 g brašna
Dodaci (opcionalni): šaka narezanih oraha, čokolada usitnjena u komadiće

Postupak:
Obložite odabrani kalup papirom (ili namastite i nabrašnite). Stavite pećnicu da se grije na 180°C.
Otopite čokoladu sa maslacem, u mikrovalnoj ili kao ja na pari. Ova posudica koja se koristi za zagrijavanje stvari na pari zove se bain-marie (tehnički cijela naprava, uključujući i lonac ispod s toplom vodom se zove bain-marie) i zgodna je za polagano otapanje čokolade ili držanje pripremljenje kreme toplom. Otopljenu smjesu stavite sa strane.
Pripremite u većoj posudi 2 jaja, prstohvat soli i šećer, prikupite i usitnite dodatke.
Istucite jaja sa solju i šećerom koristeći električni mikser. Za to će vam trebati nekoliko minuta, ovisno o snazi miksera, želite da jaja postanu svijetla, kremasta, da se šećer u njima potpuno otopi i da zadržavaju strukturu padajući u traci kad podignete (zaustavljeni) mikser. Važno je da jaja budu bogato istučena, sa puno zraka, jer u receptu nema drugog sredstva za dizanje kolača.

U kremasto i svijetlo istučena jaja ulijte otopljenu čokoladu i sjedinite miješajući pjenjačom (ne mikserom). Zatim dodajte prosijano brašno, pomiješajte, a na kraju odabrane dodatke.
walnut brownie_mix4Gotovu smjesu ulijte u pripremljeni kalup, lupnite njime nekoliko puta u podlogu da izađu veliki mjehuri zraka, a zatim stavite u pećnicu.
Pecite 17 minuta za brownije koji su još kremasti u kredini, a 20 minuta za potpuno pečene čokoladne kolače. Moji su pečeni 20 minuta i možete vidjeti (fotka) da su se rubovi kolača povukli od rubova posude. Ja volim takve, ali manje pečeni, sa unutrašnjošću poput lava kolača također su vrlo ukusni.

Ohladite na rešetki najmanje do sobne temperature (vlažniji trebaju dulje hlađenje da se ne raspadnu prilikom rezanja, a biti će najbolji sutradan nakon što odstoje) i zatim …

walnut brownie_coolPoslužite!

walnut brownie_cut sideIako doista nisam ljubitelj mliječne čokolade u ovom obliku nemoguće joj je odoljeti i maznula sam dva komada čim sam prestala sa fotografiranjem.

walnut brownie_gooeyČokoladni komadići unutra otopili su se u kratere tekuće slasti, a oni koji su pali na dno dobili su klasičan hrskavi pokrov, snažno karamelast i potpuno neodoljiv.

walnut brownie_posluzenoJedan profesionalni trik koji nalazim izuzetno korisnim je da kod posluživanja, posebno na poslu ili nepoznatim gostima, kolač ukrasim sa nekoliko oraha (ako su u kolaču orasi) da služe kao vizualno upozorenje u slučaju da je netko alergičan pa unaprijed može primijetiti da su sastojci potencijalno opasni.

walnut brownie_biteNo meni su ovi sastojci opasni samo za liniju. Još i više ako ih poslužim tople, sa kuglicom sladoleda od vanilije na vrhu. Uf. 🙂

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako su se vama dopali.

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s