Vege pizza

U mom iskustvu vege pizza koja se može naručiti i pojesti u domaćim restoranima najčešće bude “normalna” pizza na kojoj jednostavno ne dobijete meso ili ribe koji bi se obično nalazili tamo, baš kao što je normalno vegetarijancu poslužiti obrok od priloga jer “ne jede glavno”.

No, vege pizza, baš kao i svaki vege obrok, nije prilog s prilogom. Obje te opcije trebaju, i zaslužuju, biti obrok sa isto toliko pažnje i promišljanja kao i nevegetarijanski obroci. A vege pizza nije i ne treba biti obrok koji bi poželio samo netko tko ne želi ili ne smije jesti meso.

Sad nakon što je sve to rečeno važno je dodati i da priprema dobre vege pizze ne mora biti komplicirana.

U ovoj tehnici srijedom pokazati ću vam pripremu jednostavne i brze vege pizze koju možete sastaviti za par minuta i pojesti za još nekoliko, a da ujedno bude slasna, zanimljivih okusa i dovoljno bogata da za njom poželite popiti i hladno pivce koje će je savršeno nadopuniti, a ne prevladati.

Potrebno (ovdje 26cm promjera, ali lako povećate sastojke za veću količinu):
kuglica od oko 125 gr tijesta za pizzu (domaćeg, proteinskog ili kupljenog)
pasata od rajčice
prstohvat suhog origana
50 g čvrstog tofua
pola žličice mješavine začina za perad (World of spices iz Kauflanda je meni najbolja)
pola žličice dimljene paprike, tučene ili mljevene
pola žličice granuliranog češnjaka
2 male sočne paprike, one koju odnedavno prodaju kao papriku za grickanje (snack)
komad kremastog feta sira (mliječnog ili veganskog za vegansku varijantu)

Za posluživanje: pregršt svježe rikole, hladno piće

Postupak:
Ja vrlo često napravim više tijesta nego što želim pojesti odjednom pa onda ostatak držim u hladnjaku, u kutijici koja se dade čvrsto zatvoriti. Na hladnom tijesto fermentira polako i razvija još bolji okus i traje oko 5 dana. Ako i vi imate tijesto iz hladnjaka (svog ili onog u dućanu) ostavite ga 10 minuta da se ugrije prije daljnje pripreme.
Zagrijte pećnicu na 200°C. Namažite odabrani protvan sa kapljicom ulja.
Razvucite tijesto tanko, ravnomjerno, pa ga smjestite u namazani protvan. Kada je kora/podloga tanka, a sastojci ne traže dugo kuhanje, koru/podlogu je uvijek bolje kratko ispeći “golu” – i zato ćemo ovu ubaciti na 4 minute u ugrijanu pećnicu dok ne pripremimo sve ostale sastojke.*
Pripremite pasatu, origano, fetu, narežite paprike na manje komade. Tofu narežite na komadiće pa u manjoj zdjelici žustro izmiješajte sa začinima za perad i granuliranim češnjakom, da se komadići oblože začinima.
Nakon isteka 4 minute izvadite podlogu koja je sad već lijepo napuhnuta i vidljivo narasla i brzo je premažite pasatom i obložite dodacima: prvo začinjeni tofu, pa paprike, komadići kremaste fete na vrh.

Ubacite natrag u pećnicu i pecite (uz ventilator ako imate tu pociju pečenja) još 6 minuta, možda koju više ako je vaša pizza deblja ili bogatije obložena.
Kada vrh bude sjajan, sastojci izgubili oštre rubove, a na rubu posloge je vidljivo malo zlaćane karamelizacije izvadite vašu vege pizzu iz pećnice i…

Vege pizza_3Poslužite!

Vege pizza_posluzenoBogata, začinjena, aromatična i hrskava – ova je piza baš sve što možete poželjeti.

Vege pizza_posluzeno2Uvijek je zgodno poslužiti je uz hladno piće i pregršt paprene friške rukole za dašak svježine i privlačniju sliku koju ćete podijeliti s prijateljima na instagramu. Još ako ste za neki od prošlih rođendana dobili bicikl-rezalicu za pizzu svakako ga uključite u vaš fotošut 😉

Vege pizza_zlatno
Hrskavo i zlatno od ispod *.*

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite koju ste vi kombinaciju smislili ponukani ovim tehničkim postom 🙂

Vege pizza_zalogaj*Bonus Ideja: Golu podlogu možete ispeći 5 minuta pa zamrznuti, da biste dobili “instant” podloge za pizzu kao iz dućana. Takvu smrznutu podlogu obložite bez odmrzavanja pa pecite 10 minuta u pećnici na 180°C. Ako ispečete više podloga za smrznuti obavezno među njih stavite komad papira za pečenje prije smrzavanja, da se ne bi zalijepile.

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

2 misli o “Vege pizza”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s