Kruh od banane, bez jaja

U nekim tjednima, baš kao meni u ovome, život iskoči iz tračnica i udari u nuklearnu elektranu koja temperaturnom emisijom otopi pola stvarnosti, a drugu polovicu nepovratno ozrači – no, banane koje ste kupili ranije nastave zreliti uobičajenim tokom i… valja ih potrošiti da se ne pokvare.

Za kolače trebaju jaja, osim kad ne trebaju jer su banane u veganskom slastičarstvu uobičajena zamjena za jaja. Baš mi je drago što proširujemo skupa našu paletu trikova.

Potrebno (1 štruca):
2 zrele banane
40 g ulja (suncokretovo ili drugo ulje bez okusa)
20 g šećera
prstohvat soli
1/2 žličice cimeta ili chai mješavine začina
120g kefira ili veganskog jogurta po izboru (ili 120 ml sojinog mlijeka +žličica jabučnog octa)
120-150 g brašna (ovisno o veličini banana)
1 žličica sode bikarbone
sjeckana čokolada i orasi – ako ih imate i želite

Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Obložite ili namažite posudu za pečenje.
U posudi izgnječite banane u žitku masu, dodajte sve ostale sastojke za tijesto i promiješajte u kompaktnu smjesu sa nekoliko poteza pjenjačom, na kraju dodajte narezanu čokoladu i/ili orahe i ujedinite.
Ulijte u kalup, poravnajte.
Stavite peći u ugrijanu pećnicu na 180°C oko 35-45 minuta.

 

 

Pečeni kolač biti će lijepo dignut, zlatan na vrhu, elastičan na dodir i odvojen od ruba posude.

Kruh od banane bez jaja_poslijeOhladite na rešetki, a kad se ohladi bar do sobne temperature…

Kruh od banane bez jaja_ohladitiposlužite!

Kruh od banane bez jaja_posluzenoOvo je divan, aromatičan i sočan kolač koji je izvrstan kao gablec uz popodnevni čaj ili kavu, ali također i odličan doručak ili pravi desert za goste.

Kruh od banane bez jaja_naslovnaPravljenje ovog kolača uzme vem tek nekoliko minuta vremena, ali već i sam miris koji će se proširiti vašom kućom pri pečenju – pogotovo u vremenima stresa – dati će vam ne samo to vrijeme natrag već i produžiti vaš život za opipljivu količinu što vremena što živaca što zadovoljstva.

Kruh od banane bez jaja_zalogajSredina kolača od banana ponekad “potone” nakon pečenja i ponekad u dnu bude malo “mokriji” – niti jedna od te dvije pojave neće bitno utjecati na okus no ako želite to izbjeći samo dodajte žlicu-dvije brašna više u tijesto ako su vaše banane vrlo velike pa griješite na stranu malo pregustog tijesta. Miješajte tijesto samo toliko da se sastojci pomiješaju i nimalo više i imati ćete divno dignut i ne gumen kolač.

Isprobajte, uživajte i u slast! I kliknite na tag “banana” ili potražite riječ banane u kućici u stupcu desno da isprobate i druge recepte s bananama 😉

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s