Prismok od crnog graha

Prismočiti je, prema hrvatskom jezičnom portalu: “pojesti što uz kruh ili umačući kruh u jelo” od prefiksa pri- i ruske riječi smak, što znači okus. Taj opis jedenja izvrsno opisuje način na koji se jede jelo za koje vam danas donosim recept, jer ovo je naime ona vrsta umaka koja nije umak jer je u hrvatskom umak: “posebno pripremljen i začinjen tekući dodatak jelu”, već je zapravo ono što amerikanci zovu dip, a što bi zapravo, prema postojećem glagolu, na hrvatskom trebalo biti PRISMOK.

Ovaj određeni prismok dobar je u svako doba dana i izvrstan je obrok, ali ja ga najviše volim kao “hranu za cuganje”, kategoriju koju kao zasebnu riječ poznaju mnogi jezici pa je tako korejski naziv anju (anžu), španjolski tapas, japanski sakana, ruski zakuski, a balkanski i bliskoistočni meze. Kako riječ meze ne koristimo, a balkanci tvrdimo da nismo, prismok je i ovdje pravi spasioc.

Potrebno (za jednu zdjelicu prismoka, no lako je prilagoditi za veću količinu):
1 žličica ulja
1 veliki mladi luk (sačuvajte komad zelenog dijela za ukras)
kuhani crni grah, zajedno sa vodom od kuhanja (oko 120 g kuhanog graha i pola do šalica vode)
1-2 žlice paste od rajčice (ovdje je druga žlica zamjenjena mađarskom pastom za gulaš)
začini za perad, tucana ljuta dimljena paprika (ili po izboru; nešto slano i nešto aromatično)
kriška finog topivog sira (ili šaka naribanog)

Za posluživanje: kruh zapečen sa začinskim maslacem, tortilja čips, krekeri i slično

i naravno – alkohol! – bilo da volite duga ili kratka pića

Postupak:
(ako poslužujete prismok uz kruh s maslacem zapečen u pećnici ili tostirane kriške bageta njih prve stavite da se peku jer i njima i prismoku treba oko 10-ak minuta)

U tavi ugrijte ulje i na njemu kratko popržite nasjeckani mladi luk na srednjoj vatri, da se ugrije i postane aromatičan.
Dodajte grah, zajedno s vodom od kuhanja i sve začine: paste, paprike, sol ili mješavine začina po želji.
Promiješajte smjesu i neka krčka na srednjoj vatri dok vi kuhačom drobite zrna graha sve dok ne bude podrobljeno između trećine i polovice zrna. Tijekom tog postupka ukuhavati će se voda i zdrobljeni grahići zgušnjavati će prismok.
Kad je gusto po vašem ukusu (a obično je oko 5-7 minuta kuhanja dovoljno) preselite prismok u lijepu zdjelicu za posluživanje. Na vrh natrgajte sir i pospite sve zelenim dijelom mladog luka, a zatim pokrijte poklopcem (ili tanjurićem) da se sir rastopi.

 

Izvadite zapečeni kruh, stavite krekere i čips u zdjelicu, naspite piće i…

poslužite!

Prismok od crnog graha_posluženoOvaj je prismok apsolutno sjajan! Aromatičan i snažnog umami okusa, a također i podnosi veliku količinu ljutine i vrlo oštre začine za kojima je divno popiti orošeno pivo ili suknuti nešto kraće.

Prismok od crnog graha_prismokS obzirom da se priprema strelovitom brzinom, a ako nemate kuhanog crnog možete upotrijebiti i drugi grah iz konzerve (samo prilagodite začine), ovo je jelo koje će vam pomoći impregnirati želudac, ali također koje neće sjesti teško pa će vas i pripremiti za brži oporavak, ako se slučajno dogodi i koja previše.

Prismok od crnog graha_zalogajAko imate vremena i volje, za zabave za koje se pripremate unaprijed, možete pripremiti i veću zdjelu ovog prismoka koju je najbolje u tom slučaju staviti u ugrijanu posudu – kao na primjer tavu od ljevanog željeza ili pekač za pitu, pa sir na vrhu otopiti nakratko gurnuvši posudu pod gril. Tako pripremljen ovaj će prismok duže biti topao, a i moći će se naknadno podgrijati. Možete ga poslužiti i uz nekoliko drugih anju, meze ili tapasa pa imate i pravi tulumski slijed.

Isprobajte, uživajte i u slast! I pijte vodu između pića 😉

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Prismok od crnog graha”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s