Začinska mješavina “sve osim bagela”

Đevrek je, kako ga definira Hrvatski jezički portal, “pekarsko pecivo u obliku kotura; đavrk” i dolazi od turskog gevrek što znači hrskav i odnosi se na simit, turski okrugli kruh koji se tipično peče gusto posut sezamom, a rjeđe makom, suncokretom ili lanenim sjemenkama. Turski se simit u Americi često naziva “turskim bagelom” jer sa tim židovskim pecivom, bagelom, dijeli oblik, slastan izgled i zamamnu vanjštinu – a ono što ih razlikuje je da je bagel prije pečenja kratko poširan u vrućoj (često alkalnoj) vodi, a simit se priprema za pečenje namakanjem u sirup od vode i melase.

Otkud ova gastro-lingvistička priča počinje?

Pa jasno, od Sarah i njene veganske kuhinje u kojoj je često gledam kako za doručak gricka bagel sa veganskim krem sirom (za kakav i ovdje imamo receptić) posipan začinskom mješavinom zgodnog naziva everything but the bagel seasoning (en. začinska mješavina “sve osim bagela”) što me uvijek činilo gladnom i znatiželjnom da to isprobam, pa sam evo nedavno stigla i do toga – a sad to želim posuti po svemu.

I također podijeliti s vama!

Potrebno (jedna mala teglica):
2 žlice cijelih sjemenki maka
2 žlice granula češnjaka
2 žlice tostiranog sezama
2 žlice sušenog luka
1.5 žlica krupne morske soli

Postupak:
sve sastojke pomiješati i zatim spremiti u staklenku koja se zrakonepropusno zatvara ili u manju posudicu za začine sa otvorima za difuzno isipanje (tj “rupicama”).

Posuti po svemu!

bagel đevrek zacin_izblizaOvu slanu, ali također i orašastu, tostiranu, aromatičnu mješavinu možete posuti po svačemu: od tosta s krem sirom do narezanog svježeg paradajza ili zdjelice grčkog jogurta ili vrućih špageta s malo ulja.

bagel đevrek zacin_gablecTrenutno je moj najdraži gablec, usudila bih se reći moje grešno zadovoljstvo – koliko ga često poželim i pogrickam – kukuruzni kreker premazan grčkim jogurtom i posut prstohvatom ove slasne, slane mješavine. Sušeni češnjak i luk pronašla sam u Farmi, a omjeri se mogu mijenjati prema vašoj želji i idejama.

bagel đevrek zacin_zalogajIako mnogi recepti za ovu začinsku mješavinu sadrže i sjemenke crnog sezama (i iako ih imam u smočnici) ja ih nisam koristila jer mi se čini da prejakim okusom i aromom posve zasjenjuju mak, koji je ovdje prava zvijezda među savršenom grupom kolega.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite što ste vi ovom čarolijom posuli 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s