Kolač od maslinovog ulja

Slasnost najboljih kolača uvijek se oslanja na ukusne masnoće i ugljikohidrate, a ovaj kolač od maslinovog ulja visoko je gore među najboljima.

Također, vrlo je jednostavan.

Ako nikad prije niste kupili kilu namjenskog brašna za kolače, takozvanog “mekanog” brašna – što zapravo znači da je to brašno sa nižim udjelom proteina zbog čega tijesto neće biti gumeno već prhko – ovo je pravi trenutak da ga kupite bez straha da će vam nepotrošeno stajati u smočnici. Nakon što isprobate ovaj sočan, aromatičan, čarobno brz kolač, koji se naprosto topi u ustima, željeti ćete ga pripremiti još mnogo puta.

Potrebno (za 6 pojedinačnih kuglofa ili mafina ili 15-18cm okrugli kalup):
Suho:
120g namjenskog brašna za kolače
30 g bademovog brašna (sitno mljevenih badema)
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli

Mokro:
70 g šećera
1 jaje
60 g maslinovog ulja (čak i neko snažnog okusa!)
ribana narančina korica pola naranče

Postupak:
Stavite pećnicu da se grije na 180°C. Pripremite odabrane kalupe. Prikupite sastojke.
U veću zdjelu stavite sve suhe sastojke: brašno, bademe, prašak za pecivo i sol. Promiješajte ih pjenjačom da se ujedine (ili prosijte zajedno).
U manju zdjelu stavite mokre sastojke: šećer (da, šećer je u tehnici pečenja mokri sastojak), jaje, ulje i narančinu koricu. Promiješajte ih čvrsto pjenjčom da se izmiješaju i šećer se otopi.
Ulijte mokru smjesu u suhu i pomiješajte u tijesto, biti će dosta čvrsto, poput kuhanih žganaca.
Dobivenu smjesu ulijte u pripremljeni kalup i poravnajte ili, u slučaju da ste ih odlučili peći u kompliciranim kalupićima kao što su moji mini kuglofi, ulijte smjesu u vrećicu i uz pomoć vrećice podijelite na porcije.
Pecite u zagrijanoj pećnici 18 minuta u manjim kalupima ili 20-22 u većem kalupu, no pazite na izgled, a ne vrijeme. Kad su pečeni znatno su dignuti, popucaju na vrhu i dobiju malo zlatne boje po rubovima koji se također odmaknu od ruba kalupa.

Izvadite pečene kolače iz pećnice i ohladite 5 minuta u kalupu, a zatim preokrenite na rešetku i ostavite da se ohlade dokle imate snage čekati, a zatim…

Poslužite!

kolac od maslinovog ulja_posluzenoOvi su kolačići divni topli ili hladni, uz šalicu hladnog mlijeka, vruću kavu ili kapljivu kakvog pića za odrasle, tako da ih možete poslužiti u najrazličitijim situacijama, od poslastice nakon ručka preko popodnevnog zalogajčića uz kavu do sofisticirane spužvice za absorbiranje koktela.

kolac od maslinovog ulja_malineKako sam jutros u vrtu kod mačke koju čuvam ubrala svježih malina i kupina, poslužila sam ih uz kolačiće i mogu posebno preporučiti takvo serviranje.

Jedina mana ovog kolača je zaustaviti se na jednoj porciji, ali ako to uspijete biti ćete nagrađeni sljedećom već koji sat kasnije 😉

kolac od maslinovog ulja_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspio 🙂 Također možete podijeliti recept s nekim kome mislite da bi se mogao dopasti, a i u arhivi već sad ima bar nekoliko isto ovako brzih i zamamnih recepata (kao što je ovaj zobeni kolač s makom).

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s