Popečci od krumpira

Praktičan umami doručak – ali također i večera ili praktični međuobrok koji dobro putuje i izvrsno prija hladan – za mene su popečci od krumpira. Jednostavne pripreme i od pristupačnih sastojaka ovi popečci su prekrasan zalogajčić koji oduševljava zamamnim okusom, a i mogućnošću kombiniranja jer će, osim uz svježe pripremljen namaz ili jaje mekog svilenog žumanjka, također i svaki obrok pripravljen od ostataka učas pretvoriti u primamljivu gozbu.

Potrebno (2 porcije, 6 popečaka):
jedan veliki ili dva srednja krumpira (oko 350 g)
mali luk
nekoliko grančica peršina
1 jaje
2-3 žlice brašna
sol, papar
ulje za pečenje

opcionalno, za ukrašavanje: komadić zelenog dijela mladog luka, feferoni
Za posluživanje: namazi ili prilozi po želji, ovdje sir sa češnjakom ukrašen komadićem vlasca i jaje na oko

Postupak:
Prikupite sve sastojke, a također i dvije zdjele, ribež i tavu za pečenje.
Naribajte krumpir trudeći se da dobijete lijepe dugačke trake, a ne usitnjene mrvice jer će se ljepše peći i privlačnije izgledati. Ostavite ga sa strane nekoliko minuta dok nasjeckate peršin na sitne komadiće i narežete luk (ako je velik samo polovicu) na tanke uzdužne trakice.
U drugoj zdjeli umutite jaje sa pola žličice soli i svježe mljevenim paprom.
Naribani krumpir, koji je već počeo puštati vodu dok vas je čekao, čvrsto iscijedite rukama ili uz pomoć komada gaze. Ocijeđeni krumpir dodajte u jaje zajedno sa lukom i peršinom i po vrhu pospite 2 žlice brašna.
Smjesu temeljito pomiješajte (najbolje rukom) pa ako vam djeluje premokro (ovisi o krumpiru i kliko ste ga uspjeli istisnuti) dodajte još malo brašna da smjesa bude lijepo povezana, ali lagana. Još uvijek moraju biti vidljive duge niti krumpira, ne smije se pretvoriti u tijesto za palačinke već samo lagano povezati krumpir u pečenju.
Zagrijte pripremljenu tavu pa u nju dodajte ulje (ovakva teška željezna tava će dati ljepšu karamelizaciju, ali i neljepljiva će poslužiti – no ulje je obavezno za bolji okus i izgled) i zatim rasporedite u nju hrpice smjese i oblikujte u popečke debljine oko 5-7 milimetara.

Pecite na sredjoj vatri, bez naguravanja i okretanja, bar 5 minuta po strani – da popečci dobiju lijepu boju, ali također i da se potpuno ispeku. Ne zaboravite da se sastoje od sirovog krumpira i da mu treba neko vrijeme da bude pečen i unutra, u sredini popečka. Kad ih budete okretali možda će trebati dodati još koju kap ulja da se lijepo karameliziraju i na drugoj strani, pa slobodno dodajte.
popečci od krumpira_pečenje2Pečene popečke poslažite na pladanj (koji možete držati i u toploj pećnici ako radite veću količinu) i kad sve ispečete možete ih dekorativno posuti mladim lukom i papričicom za malo kontrasta boja, a zatim…

popečci od krumpira_posluženoPoslužite!

popečci od krumpira_naslovna2Ovi su popečci mirisni od karamelizacije krumpira i luka i bude apetit čak i kad niste osobito gladni. Odlični su topli, uz malo umaka kao sir sa češnjakom ili kiselo vrhnje, ali i uz gusti čili ili grah pripremljen kao zapečeni za na tost.

Osim što se mogu jesti vilicom i nožem izvrsni su i kao podloga za sendviče, koji mogu biti jednostavni kao nekoliko tankih kriški čajne salame ili profinjeni poput krem sira i dimljenog lososa – izbor je vaš i ne skanjujte se isprobati najrazličitije kombinacije.

Ako vam preostane koji popečak dopustite mu da se ohladi i čuvajte ga na sobnoj temperaturi isti dan, ali ako ga niste stigli pojesti do kraja dana neka prenoći u hladnjaku. Sutradan ga možete vratiti na sobnu temperaturu pa pojesti (kao u slučaju da nosite ručak na posao), a ako ih želite grijati bolje je to učiniti u pokrivenoj tavi na srednjoj temperaturi nego u mikrovalnoj.

Ja sam svoju porciju i pol danas poslužila slažući popečke u toranj sa jajetom na vrhu i uživajući u slapu svilenog, kremastog žumanjka.

popečci od krumpira_toranj

popečci od krumpira_zalogajIsprobajte, uživajte i u slast! I javite kako su vama uspjeli 🙂

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s