Čokoladni kolač od bademovog brašna

Čokoladni kolači, u francuskom jeziku generički (a tako prekrasno zvonko) nazvani gateau au chocolat meni su uvijek djelovali kao slastica koja postoji odavno. Pa zašto i ne bi, kad su Maje poznavale plodove kakaovca 900 godina prije nego je Isus hodao po zemlji?!

No, istina je da povijest kakaa kakav se danas koristi za izradu čokolada i kolača počinje tek od druge polovice 18-og stoljeća, a tek u prvoj polovici 19-og stoljeća (1928.) osmišljen je postupak ekstrakcije masnoća iz kakaovca i proizvodnja kakao praha koji će tek na kraju 19og stoljeća naći svoje mjesto u pečenim kolačima, a ne samo napitcima i kremama.

U ova dva stoljeća koliko čokoladni kolači postoje nastali su neki prekrasni recepti bez kojih bi teško zamislili život danas, a jedan od takvih kolača za mene je jednostavni čokoladni gateau sa bademovim brašnom, milina koja se topi u ustima.

Potrebno (za jedan kolač promjera 18 cm, dovoljan za 6 kriški):
2 srednje velika jaja
100 g svijetlog smeđeg šećera
50 ml suncokretovog ulja
50 ml kefira (ili jogurta)
60 g badema
30 g kakao praha
prstohvat soli
1 žličica instant kave otopljena u 1 žlici vruće vode
malo cimeta

Postupak:
Izrada ovog kolača vrlo je brza i jednostavna pa prije nego počnete upalite pećnicu da se grije na 180°C i prikupite sve sastojke te pripremite kalup za pečenje oblažući ga sa papirom za pečenje odozdo i sa strana jer ćete tako lakše izvaditi kolač.
Također, preporučam da koristite ručni ili samostojeći mikser za izradu kolača jer ćete miksajući rukom utrošiti najmanje 15-ak minuta da istučete jaja dovoljno da bi se ovaj kolač koji ne koristi ništa drugo doli zrak utučen u jaja, digao.
U jednu zdjelicu dodajte bademe, kakao, sol, cimet te promiješajte pjenjačom ili prosijte da u smjesi ne bude velikih grumenova kakaoa.
U drugoj posudi mikserom istucite jaja sa šećerom dok ne postanu svijetložuta, gusta i sjajna, a šećer se potpuno otopi. Ovisno o vašem mikseru za to će vam trebati barem 5-10 minuta.
U pjenušavu smjesu jaja dodajte dio po dio ulja, stalno i dalje miksajući, da se ulje u potpunosti uklopi u smjesu.
U umiksanu smjesu jaja dodajte kefir pa preklapanjem umiješajte, a zatim na isti način dodajte i suhe sastojke, miješajući pjenjačom ili špatulom obzirno, da ne ispušete iz smjese zrak. Na kraju dodajte i kavu otopljenu u vodi, uklopite i dobiveno tijesto ulijte u pripremljeni kalup.
Kolač stavite da se peče 25 minuta na 180°C – i tijekom pečenja pecite bez otvaranja pećnice! Kolač će se jako napuhati – kao sufle! – i biti će visok i zaokružen kad vrijeme istekne. Izvadite ga i ostavite da se hladi u kalupu najmanje 10-15 minuta prije nego ga pokušate osloboditi, a nakon toga ga ostavite da se potpuno ohladi prije ukrašavanja i konzumacije.

Ovom kolaču nije potrebna nikakva krema ili premaz! Sočan je i topi se u ustima i ujedno je magično bogat i fantastično lagan. Ja sam za ovu priliku za ukrašavanje koristila šablonu koju sam kupila u Offertisimi, ali lako napravite i svoju od komada papira iz kojeg ste izrezali likove i oblike, pa nakon što je stavite preko hladne torte, posipate kolač šećerom u prahu. Nakon što (pažljivo!) odmaknete šablonu vaš kolač će biti ukrašen i spreman da ga..

Poslužite!

choco gateau_posluzenoApsolutno fantastične teksture, divno čokoladan, sočan i naprosto komad pravog oduševljenja, pogodan i za one koji se moraju čuvati glutena.

choco gateau_pacmanMoja je pomoćnica za ovu priliku strpljivo pozirala sa narezanim kolačem, a zatim su uslijedile salve pohvala.

choco gateau_posluženo2

choco gateau_kriska

choco gateau_zalogajIzvrstan kao slastica poslije svečanog ručka, ali također i kao divan kolač uz popodnevnu kavu ili čaj, ovaj je jednostavni kolač “za pola sata” možda baš stvoren da bude vaš naredni kulinarski pothat.

Isprobajte, uživajte i u slast! I javite kako je vama uspio 🙂

Oglasi

Autor: derzafanistori

I am avid learner from Croatia currently tackling Japanese language and culture, knitter, DIY person and all-around experimenter.

Jedna misao o “Čokoladni kolač od bademovog brašna”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s